Cezayirli muhalif Nekkaz keyfi hapis cezasını kınadı

Raşid Nekkaz’ın Fransa’da başörtülü kadınlara verilen para cezalarını karşıladığı biliniyor

Raşid Nekkaz / Fotoğraf: AFP

Bir senedir hapiste bulunan Cezayirli meşhur muhalif Raşid Nekkaz, gözaltı süresinin yenilenmesinin yasal olarak belirlenen mühleti aşıldığı için hakkındaki ‘haksız hapis cezası'na son verilmesini talep etti. Kendi deyimiyle "kanun gereği serbest bırakılması gerekirken" hapis süresini uzatan yargıcın yaptığı ‘ciddi hatayı' protesto etti

Cezayir cumhurbaşkanlığı seçimleri eski adayı Nekkaz'ın avukatları, Adalet Bakanı Belkasım Zagmati'ye sosyal medya üzerinden Nekkaz adına mesaj göndererek tutukluluğunun Ceza Muhakemesi Kanunu mucibince dört gün olması gerekirken 5 Nisan'da yargı kararı ile yenilenmesi dolayısıyla keyfi hapis cezasını kınadı.

Bu tarihte, Nekkaz'ın soruşturma durumundaki hapis cezası, yasaların izin verdiği azami süre olan dört aya (dört kez yenilendi) çıktı. Nitekim bu süre bir saat aşıldığı taktirde mahkumun yasalar mucibince otomatik olarak serbest kalması gerekiyor.

Nekkaz, söz konusu mektubunda, "Bakan Zagmati'den bir af veya haksız menfaat talep etmiyorum. Bu sadece, bilhassa Cezayir Ceza Muhakemesi Kanunu 128. maddesinin uygulanması yönünde bir taleptir. Zirâ bu madde, geriye dönük gözaltı süresinin 24 saat süreyle uzatılmasını olası tüm koşullarda yasaklar" ifadelerine başvurdu.

Değişim arzusundaki binlerce gencin desteğini alan Nekkaz'ın savunma ekibi üyesi Abdullah Habul, İddianame Dairesi'ne Nekkaz'ın serbest bırakılması yönünde bu ayın başında talepte bulunduğunu, ancak talebi gözden geçiren hakimin, hapis cezası süresinin yasal süreyi aşmasıyla hukuka aykırı suç işlediğini ifade etti. Cezaevi Düzenlemesi Kanunu'nun hapis cezasının saat olarak hesaplanmasını öngördüğünü söyleyen Habul, Nekkaz'ın hapis cezasının izin verilen süreyi aştığını, Adalet Bakanı'nın bu zulme bir son vermesi gerektiğini belirtti.

12 Aralık 2019'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini organize etmede düşmanca faaliyetler göstermesi nedeniyle Cezayir güvenliği tarafından 4 Aralık 2019'da tutuklanan 58 yaşındaki Nekkaz, "silah taşımaya teşvik etmek" ve "vatandaşların seçim hakkını ayrıntılı bir planla engellemekle" suçlanmıştı.

Nekkaz, soruşturmalar sırasında yaptığı açıklamada rejim ve politikaları karşıtı siyasi faaliyete girme sürecinde olduğunu söylemişti. Avukatı Zubeyde Asul ise, yargısız gözaltı süresinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmişti.

Fransa'da doğan, Cezayir başkentinin 200 km batısındaki Şelf bölgesinden gelen Nekkaz, 2007'de Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine koşmuş, ancak adaylık koşullarını (500 kişi tarafından desteklenmesi gerekirken yalnızca 13 destek alabilmişti) sağlayamamıştı.

2014 Cezayir cumhurbaşkanlığı seçimlerine de başvuran Nekkaz, 62 bin imza aldığını, ancak Anayasa Konseyi'ne adaylık dosyasını sunmaya gittiği sırada tüm bu imzaların çalındığını öne sürmüştü.

Aynı zamanda cumhurbaşkanı adayının yalnızca Cezayir vatandaşlığına sahip olması gibi Cezayir seçim yasası koşullarını sağlamak için Fransız vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Halka açık alanlarda peçe takan kadınlara uygulanan para cezalarını ödemekle meşhur Nekkaz, Fransa'daki sağcı kesimin öfkesini çekmişti.

Yargısız gözaltı süresi bir yılı geçenler arasında Abdulaziz Buteflika'nın devrildiği 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını koyan emekli General Ali Gediri de yer alıyor.

Gediri, ulusal ekonomiye zarar verebilecek verileri yabancı ülke ajanlarına vermek, asayiş sağlandığı sırada ordunun moralini bozacak bir projeye milli savunmaya zarar verme kastıyla katkıda bulunmakla suçlanıyor.

Kendisini savunan ünlü avukat Halid Burayu ise Gediri hakkındaki suçlamaları reddediyor. Burayu, hapis emrini geçen yılın sonunda hayatını kaybeden Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'in verdiğini, zirâ ondan "siyasete karışmayı bırakmasını" talep ettiğini söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://turkish.aawsat.com/home/article/2662266

DAHA FAZLA HABER OKU