Bangladeş uyarılara kulak asmadı: Yüzlerce Arakanlı Müslüman, sel tehlikesine açık adaya naklediliyor

Bazı tanıklar ve yetkililer, göçmenlerin tartışmalı adaya, Dakka hükümetinin iddia ettiğinin aksine rızaları dışında götürüldüklerini söylüyor

Uluslararası Af Örgütü, Bangladeş'e Arakanlıları adaya yerleştirme planından vazgeçmesi çağrısı yapmıştı (AP)

Uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen geri adım atmayan Bangladeş, tepki çeken göçmen naklini hayata geçirdi.

Reuters'ın haberine göre sayıları bin 600'ü aşan Arakanlı Müslümanlar (Rohingya), kurulması tepkilere yol açan ve "göçmen adası" olarak anılan Başan Çar'a götürülmeye başladı.

Güney Asya ülkesi, yalnızca gitmeye "istekli" göçmenleri yola çıkardıklarını ve bu kararlarının, komşu Myanmar'dan kaçan Müslüman azınlık üyesi 1 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapan kamplardaki aşırı kalabalığı hafifleteceği açıklamasını yaptı.

Ancak göçmenler ve insani yardım çalışanları, Bengal Körfezi'nde yer alan ve muson yağmurları nedeniyle sel felaketine açık bu adaya Arakanlıların bir kısmının zorla götürüldüğünü belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) isimleri listelerde yer alan ancak gitmeye gönüllü olmayan 12 aileyle görüştüklerini belirtti. Uluslararası Mülteciler kuruluşu da Bangladeş'in bu hareketinin, "Rohingya halkını, uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ihlal edecek şekilde toplu halde tutuklamaktan başka bir şey olmadığını" kaydetti.

Diğer taraftan isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki yardım çalışanı, göçmenlerin adaya gitmeleri için tehdit ve nakit teklifleri gibi yöntemlere başvuran hükümet yetkililerinin baskısı altında kaldığını söyledi. Bangladeş Dışişleri Bakanı Ebu Kelam Abdulmumin ise perşembe günü yaptığı açıklamada "Hükümetimiz kimseyi Başan Çar'a zorla götürmüyor" demişti.

Bangladeş donanmasından bir yetkili cuma günü göçmenlerin 7 gemiye bindirildiğini, tedarik malzemelerinin de iki farklı gemiye yüklendiğini söyledi.

Gemilerden birinden çekilen fotoğraflar, üniformalı denizcilerin gözetiminde, mavi plastik sandalyelere dizilmiş göçmenlerin bekleyişini ortaya koydu.

"Hükümet tehdit ve kandırmalara başvurdu" iddiası

Reuters'a konuşan iki göçmen, isimlerinin hükümet tarafından atanan yerel liderler tarafından kendi rızaları olmadan derlenen listelerde yer aldığını söylerken, yardım görevlileri de yetkililerin insanları gitmeye zorlamak için tehdit ve kandırmalara başvurduğunu belirtti.

Cox's Bazar yakınlarındaki kamplardan bir otobüse binerken Reuters'a gözyaşları içinde telefonla açıklama yapan 31 yaşındaki bir adam, "Bizi buraya zorla getirdiler. Üç gün önce ailemin listede olduğunu duyduğumda bloktan kaçtım ama dün yakalanıp buraya getirildim" dedi.

18 yaşındaki bir kadın da kocasının yiyecek karneleri olduğunu düşünerek isimlerini listeye yazdırdığını söyledi. Genç kadın, eşinin Başan Çar'a gitmeleri söylendiğindeyse kaçtığını, kendisinin de kamp içinde saklandığını anlattı.
 


Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada, göçmenlerin bu adaya götürülmesiyle ilgili kendilerine "sınırlı bilgi" verildiğini ve hazırlıklara dahil edilmediklerini bildirdi.

Bu yıl yaşanan bir başka hadisede, sayıları 300'ü aşan göçmenler, Bangladeş'ten kaçmak için yola çıkıp denizde birkaç ay geçirdikten sonra adaya getirilmişti. İnsan hakları grupları, bu kişilerin kendi rızaları olmadan alıkonduklarını ve insan hakları ihlallerinden şikayetçi olduklarını ifade etmişti.

Uluslararası Af Örgütü de geçen günlerde yaptığı açıklamada, Bangladeş yönetimine göçmenleri söz konusu adaya yerleştirme planından vazgeçme çağrısında bulunmuştu.

Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlar, BM'nin soykırım amacıyla gerçekleştirildiğini belirttiğini askeri baskının ardından 2017'de Myanmar'dan kaçan yüz binlerce göçmen arasında yer alıyor. Myanmar ise
soykırım iddialarını reddediyor.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU