Dalgıçlar "hayalet ağları” temizlerken, Nazi şifre makinesi Enigma'yla karşılaştı

Filmlere konu olan ünlü Enigma'dan artık çok nadir bulunuyor

"Enigma" kelimesi, Yunanca'da "bilmece" anlamına gelen "ainigma" kelimesinden geliyor (Reuters)

Almanya'nın kuzeyinde kalan Gelting Körfezi'nde dalgıçlar, 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından kullanılan Enigma makinesi buldu.

Enigma, gizli mesajların şifrelenmesi ve çözülmesi amacıyla tasarlanan bir kripto makinesi.

1920'lerin başından beri ticari olarak kullanılan Enigma, savaş sırasında Nazi Almanyası tarafından ordular ve karargahlar arasındaki mesajların düşman eline geçmesini önlemek amacıyla şifrelenmesi için kullanılmıştı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) yürüttüğü temizlik çalışması kapsamında bir grup dalgıç, denizdeki canlıları tehdit eden "hayalet ağları" kaldırmak için dalış yaptı.

WWF'den Gabriele Dederer, keşfin kendilerini çok heyecanlandırdığını anlattı:

WWF yıllardır Baltık Denizi'ndeki tehlike oluşturan terk edilmiş balıkçı ağlarını temizlemekle uğraşıyor. Bu süreçte genellikle ağaç gövdeleri ya da taşlar gibi ağlara takılan çok daha büyük nesnelerle karşılaşmıştık. Fakat Enigma şu ana kadar bulduğumuz en heyecan verici tarihi eşyalardan biri.

Almanya'nın Kiel şehrindeki sualtı araştırma şirketi Submaris'in üstlendiği çalışmada, Enigma makinesi, ağın yerinin tespit edilmesi için yan görüşlü bir sonarla deniz tabanının aranması sırasında bulundu.

Ekipten sualtı arkeoloğu ve dalgıç Florian Huber, makinenin büyük ihtimalle 1945'ten kalma olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O yılda Nazi ordusuna ait 47 denizaltının düşman eline geçmemesi için körfezde batırılması emri verilmişti. Enigma'nın da bu batan gemilerden birinde kullanıldığı düşünülüyor.

Huber, zamanında şifreleme makinesinden çok sayıda üretilmiş olmasına rağmen şu anda "nadir bulunduğunu" belirtti.

Dalgıç, "Sualtı arkeoloğu olarak birçok heyecan verici ve ilginç şey keşfettim fakat bir Enigma makinesi bulacağımı hiç düşünmezdim" dedi.


Independent Türkçe, Daily Mail

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU