Almanya’da çocuklarına kızamık aşısı yaptırmayan aşı karşıtı ebeveynlere 2 bin 500 euro ceza kesilecek

Jens Spahn, “Kreşe veya okula giden tüm çocuklara aşı yapılmalı” dedi

Fotoğraf: The Independent

Almanya’da hazırlanan yeni düzenlemeye göre, çocuklarına kızamık aşısı yaptırmayan ebeveynler binlerce euro cezaya çarptırılacak. 

Sağlık Bakanı Jens Spahn, kreşlere ve çocuk bakım merkezlerine devam etmeyen çocukları da kapsayacak şekilde yasanın son halinin düzenlemesini yaptı. 

Spahn’ın tasarısı ülkede kızamık aşısının zorunlu olup olmaması konusunda yapılan hayli hararetli tartışmanın ortasına denk geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bild am Sonntag gazetesine konuşan Spahn, “Kızamığın kökünü kurutmak istiyorum. Kreşe veya okula giden tüm çocuklara kızamık aşısı yapılmalı” dedi. Yürürlüğe konulmak istenen düzenlemeye göre, ebeveynler çocuklarına aşı yaptırdıklarına dair belge göstermekle yükümlü kılınabilir.  

Spahn, “Çocuğuna aşı yaptırmayan herkes 2 bin 500 euro (16 bin 725 TL) cezayla karşılaşacak” dedi. 

Spahn, dahil olduğu Şansölye Angela Merkel’in muhafazakarlarının yönetici koalisyonundan ve sol eğilimli Sosyal Demokratlar’dan (SPD) geniş bir destek alacağına inandığını belirtti. 

Spahn’ın açıklamaları, aşıyı zorunlu kılmayacağını ifade eden İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Sekreteri Matt Hancock’un, aşının zararları hakkındaki mitleri yayan insanların “ellerini kana buladıkları” yönündeki açıklamasından 24 saatten daha az bir süre sonra geldi.  

Hancock, aşı “sizin için, çocuklarınız için ve sağlık sorunundan ötürü aşı yaptıramayan komşularınız için” iyi bir şey dedi.

Hancock, “Aşı karşıtı mitleri destekleyen kişiler ahlaken kınanması gereken, derinden güvenilmez kişiler ve ellerini kana buluyorlar” diye ekledi.   

Hancock’un yorumları, The Times’ın İngiltere’de 40 bin ebeveynin dahil olduğu, hayati risk içeren bir hastalığa karşı çocukları aşısız bırakmayı savunan online bir grubu ortaya çıkarmasından sonra geldi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU