Bir Avrupa ülkesi daha Kudüs'te diplomatik misyon açma kararı aldı

Prag'dan yapılan açıklamada, "Bunun yeni bir büyükelçilik kurmakla ilgili olmadığı" belirtildi

Çek Dışişleri Bakanı Tomas Petricek (AP)

Macaristan'ın ardından Çek Cumhuriyeti de Kudüs'te diplomatik misyon açma kararı alan Avrupa ülkesi oldu.

Times of Israel'in haberine göre Orta Avrupa ülkesinin dışişleri bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çek Cumhuriyeti'nin Kudüs'te bir diplomatik ofis kurmayı planladığını duyurdu.

Çek Cumhuriyeti, geçen yıl bu yönde bir karar alan Macaristan'dan sonra şehirde diplomatik misyon açan ikinci Avrupa Birliği (AB) üyesi olacak. Şu ana kadar hiçbir Avrupa ülkesinin Kudüs'te büyükelçiliği bulunmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prag yetkilileri ülkenin Tel Aviv büyükelçiliğinden bir diplomatın Kudüs'te yer alan "fahri konsolosluğa" kalıcı olarak yerleştireceğini kaydetti. İsrailli haber sitesi bahsi geçen yerle, bu ülkenin iki yıl önce Kudüs'te açtığı kültür ve ticaret merkezi olan "Çek Evi"nin kastedildiğini aktardı.

Açıklamada, "bu kararın yeni bir büyükelçilik kurmakla ilgili olmadığı"; ülkenin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin çalışmalarını desteklemek, "Çek-İsrail ilişkilerini daha da güçlendirmek" ve Çek yetkilileri Kudüs'te yaşayan vatandaşlar için daha erişilebilir hale getirmenin amaçlandığı ifade edildi.

Duyuruda ayrıca, "Bu ofisin kurulmasının, devam etmekte olan Ortadoğu barış süreciyle hiçbir ilgisi yoktur ve Çek Cumhuriyeti'nin bu konudaki uzun zamandır sahip olduğu tutumunda bir değişikliğe işaret etmez" ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump uluslararası tepkilere rağmen Aralık 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti olarak" kabul etmiş ve Amerikan elçiliğini bu şehre taşımıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU