IKBY, maaşları teminat altına almak için borçlanma yoluna gidecek

IKBY hükümeti, merkezi hükümetin üzerinde uzlaşılan miktarı göndermemesinin neden olduğu açığı kapatmak için 205 milyon dolar borçlanma kararı aldı

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bağdat’ın memur maaşlarının finansmanı için taahhüt ettiği miktarı göndermemesinden kaynaklanan açığı kapatmak ve maaşları güvence altına almak için 205 milyon dolar borçlanma kararı aldı. Kaynaklar, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi’ye yapılan ‘baskıların’ Bağdat ve Erbil arasında yapılan anlaşmanın uygulanmasını engellediğini belirtti.

IKBY Başbakan Yardımcısı Sözcüsü Samir Hurmay, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu, (dün) doğrudan gerçekleştirdiği olağan toplantıda, IKBY’nin iç kaynaklarını kullanmak suretiyle memur maaşlarını perşembeden (bugün) başlayarak ödeme kararı aldı” dedi.

Hurmay, açıklamasının devamında, “Bakanlar Kurulu, yakın zamanda onaylanması amacıyla meclise gönderilmesi kararlaştırılan 2021 bütçesinin detaylarını görüşmek üzere Bağdat’a müzakere heyeti gönderme kararı aldı. IKBY hükümeti, Bağdat ve IKBY arasında askıda duran tüm sorunları, iki tarafın yasal haklarını koruyan Anayasa’ya göre çözme noktasında merkezi hükümet ile yaptığı müzakerelere bağlıdır” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı hakkında bilgi sahibi olan kaynakların Şarku’l Avsat’a verdiği bilgilere göre, IKBY hükümeti, merkezi hükümetin üzerinde uzlaşılan miktarı göndermemesinin neden olduğu açığı kapatmak için 205 milyon dolar borçlanma kararı aldı. Kaynaklar, hükümetin, memur maaşlarını tam bir şekilde finanse edemediğini ve bu nedenle memurların düzenli maaşlarından yüzde 21, bakan ve üst makamlardaki yetkililerin maaşlarında da yüzde 50 oranında kesinti yapacağını aktardı.

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, dünkü Bakanlar Kurulu oturumunun ardından düzenlediği basın toplantısında, “Başbakan Mesrur Barzani, IKBY’nin istihkakını göndermesi için Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ve Bakanlar Kurulu ile sürekli temas halinde. Zira Bağdat’taki yetkililer sorunu çözme sözü verdi. IKBY’nin mali istihkakı, Kürdistan halkının meşru hakkıdır ve bundan asla taviz vermeyeceğiz. Anayasal haklarımızı teminat altına almak için merkezi hükümet ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Merkezi hükümet, 15 Ağustos’ta IKBY hükümeti ile yaptığı anlaşma uyarınca, bütçe yasası oylamaya sunulana dek üç ay süreyle Erbil’e 320 milyar dinar göndermeyi taahhüt etmişti.

Şarku’l Avsat’a konuşan Irak hükümetine yakın bir kaynak, Bağdat’taki siyasi partilerin, Kazimi’ye, IKBY’deki memur maaşlarının ödenmesi için Bağdat’ın taahhüt ettiği meblağı göndermeyi kabul etmemesi için baskı uyguladığını ve gensoru önergesi sinyali verdiklerini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Kazimi, IKBY’nin memur maaşlarını göndermek istiyor. Fakat Meclis’teki bazı gruplardan aldığı açık mesajlar Kazimi’yi bunu yapmaktan alıkoyuyor. Söz konusu gruplar bu mesajlarda, Kazimi’ye, IKBY’ye herhangi bir meblağ göndermesi halinde, halkın parasını boşa harcama maddesiyle Meclis’e gensoru önergesi vereceklerini ifade ediyorlar” dedi.

Kaynak, Kazimi’ye bu mesajları gönderen partilerin Mukteda es-Sadr başkanlığındaki Sadr Hareketi, Nuri el-Maliki’nin başkanlığındaki Kanun Devleti Koalisyonu ve Haşdi Şabi gruplarının çoğunun temsil edildiği Hadi el-Amiri başkanlığındaki Fetih Koalisyonu olduğunu ifade etti.

Kaynak, “IKBY Başkanı’nın yanı sıra Başbakan ve Yardımcısı, Kazimi üzerindeki baskıcı tutumlarını değiştirmeleri ve IKBY memurlarının maaşlarıyla ilgili üzerinde uzlaşılan miktarın gönderilmesi için Bağdat’taki siyasi grupların liderleriyle sürekli temas halindeler” dedi.

Bu gelişmeler, IKBY’deki siyasi partilerin, memur maaşları ve Bağdat ile yapılan müzakere sebebiyle anlaşmazlık yaşadığı bir döneme denk geldi. Nitekim IKBY Parlamentosu’nda pazartesi günü düzenlenen ve memur maaşlarının görüşüldüğü oturumda, muhalefet temsilcileri başta olmak üzere bazı vekiller, sözlü atışmalara girerek tepki göstermiş, bunun üzerine maaş krizini görüşmek amacıyla hükümet heyetinin de katılacağı özel bir oturum düzenleme kararı alınmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU