Saymaz: Maske bulamayan, grip aşısına erişemeyen, aldatılan vatandaş Çin aşısından kuşkulanmakta haksız mı?

"Bilim Kurulu üyeleri de, anlı şanlı profesörler de, şaşkın ve çaresiz vaziyetteki yurttaş da Koca'nın sözleri¬ne kuşkuyla yaklaşıyor"

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, Türkiye’de vatandaşların Çin’den getirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına karşı şüpheli olduğunu söyledi. Saymaz, Kovid-19 salgınının başından beri ülkede yaşananları özetleyip “Şimdi Çin aşısından kuşkulanmakta haksızlar mı” diye sordu.

Saymaz, bugünkü köşe yazısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Çin’den getirilen aşıyla ilgili yaptığı açıklamaya kuşkuyla yaklaşıldığını belirtti:

Sağlık Baka­nı Fahret­tin Koca, Türkiye'de Faz 3 çalışmaları de­vam eden, Çin menşeili Sinovac şirketi ile 50 milyon doz Covid-19 aşısı için sözleşme imzalandığını açıkladı. Koca'ya göre 11 Aralık'tan itibaren risk grup­ları aşılanacak. Ne var ki… Bilim Kurulu üyeleri de, anlı şanlı profesörler de, şaşkın ve çaresiz vaziyetteki yurttaş da Koca'nın sözleri­ne kuşkuyla yaklaşıyor. Çünkü şu iki soru ha­len yanıtlanmayı bekli­yor: Neden Türk bilim in­sanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in geliştirdiği Pfizer- BioNTech ile ABD'li Moderna ve İngiliz Oxford Üniversitesi aşıları temin edilemedi? Sinovac'ın etkinlik yüzdesi ve başarı ihtimali nedir? Vatandaş Çin aşısına bir türlü güvenemiyor.

Yazısının devamında Türkiye’de Kovid-19 salgını başladığı sıralarda maske dağıtımında yaşanan aksaklıkları hatırlatan Saymaz, grip aşısına konusunda iktidar tarafından Türk Tabipler Birliği’ne yönelik tepkileri de anımsattı.

Saymaz yazısını “Maske bulamayan… Grip aşısına erişemeyen… Aylarca gözünü diktiği turkuaz tablo ile aldatılan vatandaş… Şimdi Çin aşısından kuşkulanmakta haksız mıdır?” diye sorarak bitirdi.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU