Hindistanlı görme engelli fotoğrafçı, görüntüleri yakalamak için sesi kullanıyor

Teknolojinin tarihi 1980'lere dayanıyor

Fotoğrafçı, organik görüşün yerini alacak türden sensörler kullanılabileceğini düşünüyor (Pranav Lal)

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yaşayan doğuştan görme engelli Pranav Lal, anlık görüntüleri sese dönüştüren The vOICe sayesinde fotoğraf çekebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollandalı mühendis Peter Meijer’in 1980’lerde çalışmalarını başlattığı The vOICe, aradan geçen zamanda birçok değişikliğe uğradı ve fazlasıyla gelişti.

Cihaz, gözlüğe bağlı bir kameranın soldan sağa doğru hareket edip çevreyi taramasıyla çalışıyor. Bu sayede çıkan seslerin perdesi nesnelerin yüksekliğini, sesin çokluğu da parlaklığını tanımlıyor. Yani teknolojiyi kullanan kişinin, çıkan sesin inceliklerini yorumlamayı öğrenerek bir çeşit işlevsel görüşe sahip olması mümkün. Ancak CNN International’a konuşan Meijer, teknolojideki asıl zorluğun bunu öğrenmek olduğunu belirtti.

Meijer’in Seeing with Sound (Sesle Görmek) adlı internet sitesinde, Android işletim sistemi olan mobil cihazlar için yazılım ücretsiz ve internet tarayıcısı tabanlı sürümü de herkesin kullanımına açık.

Aynı zamanda danışmanlık da yapan Lal, bu yazılımı, dizüstü bilgisayarında kullanarak çevrimiçi alışveriş yapabiliyor veya uzay boşluğunun fotoğraflarını görüntüleyebiliyor.

Lal’in 2000’li yılların başında The vOICe’yle fotoğrafçılığa yönelmesinin sebebi de görüntü seslerini yorumlamak. Zira Lal bu konuda şu ifadeleri kullandı:

Seeing with Sound’un mail listesine katıldım ve yavaş yavaş sorular sormaya başladım: ‘Böyle bir ses duydum. Bu ne anlama gelebilir?’

Sorularıma cevap verebilmeleri için neye baktığımı dünyayla paylaşmam gerekiyordu.

Nesneleri yorumlamanın bir yolu olarak başlayan süreç, manzara ve mimariye odaklanmasıyla Lal için zamanla bir hobi haline geldi. Bunu yapabilmesinin anahtarı da sesler. Zira akıllı gözlüklerini kullanarak ve sesleri rehber edinerek kamerasını konumlandırabiliyor.

Bu durumun kendisi için fotoğraf çekmekten ziyade keşif ve çevreye göz atma yolculuğu olduğunu belirten Lal, seyahatlerinde tanıştığı fotoğrafçıların renklerle de uğraştığını fark ettiğini ama kendisinin ışık, gölge ve şekillerle çalıştığını söyledi.

 

201110175532-pranav-lal-photography-4-exlarge-169.jpg
(Pranav Lal)

 

Bununla birlikte Lal, fotoğrafçılıkta açıklamaların olmasına da şaşırıyor.

Eğer bir sergiye giderseniz, her görselin altında bir yazı görürsünüz. Belli ki görebilen kişiler için bile fotoğrafın içeriği, bir dereceye kadar onu takdir etmenin temeli.

Öte yandan Lal’in seyahatleri pandemi sebebiyle azaldı. Yolculuğa tekrar çıkabildiğinde Rusya’daki Kamçatka Yarımadası’ndaki dağları ziyaret etmek, Kuzey Işıkları’nı tekrar izlemek ve “okyanusun altında bulunanların neye benzediğini görmek için denizde The vOICe özellikli gözlüklerle yürümek istiyor.

Görme engellilerin genellikle baston taşıması ve etrafını bununla yoklaması gerektiğini ve kendisinin bunu istemediğini belirten Lal, The vOICe olmasaydı bunu yapmak zorunda kalacağını ifade etti. Cihazın kendisine biraz özerklik sağlamasının yanı sıra pek çok bilgi verdiğini de ekledi.

 

Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU