Batı Papualı ayrılık yanlıları sürgünde geçici hükümet ilan etti

Sürgündeki lider Benny Wenda, Batı Papua'nın geçici devlet başkanlığına aday gösterildi

Britanyalı tasarımcı Vivienne Westwood (sağda), Batı Papua yağmur ormanlarının sömürülmesine ve BP'nin bölgede devam eden faaliyetlerine dikkat çekmek için 18 Ekim 2019'da BP'nin Londra'daki genel merkezinin önünde yapılan bir eylemde Batı Papualı aktivist Benny Wenda'yla (solda) birlikte (AFP)

Bağımsızlık için onlarca yıldır süren mücadele dikkat çekici bir şekilde şiddetlenirken Batı Papualı ayrılık yanlısı liderler Endonezya'nın tartışmalı bölgesi için sürgünde geçici hükümet ilan etti.

Bağımsız gruplardan oluşan Batı Papua Birleşik Kurtuluş Hareketi (ULMWP) adlı koalisyon bu duyuruyu, kendi ilan ettikleri ve her yıl 1 Aralık'ta kutlanan bağımsızlık gününde yaptı. Yeni bir anayasa öneren grup, sürgündeki liderleri Benny Wenda'yı geçici devlet başkanlığına aday gösterdi.

Birleşik Krallık'ta (BK) bulunan Wenda, grubun bağımsızlık için uğraşacağını söyledi.

Guardian'ın konuyla ilgili haberinde Wenda'nın şu sözleri aktarıldı:

Bugün nihayet birleşik bir hükümet adayı ortaya koyarak, bizler için savaşıp can vermiş tüm atalarımızı onurlandırıyor ve tasdik ediyoruz.

Batı Papua halkının ruhunu tek bir vücutta toplayarak ülkemizi yönetmeye hazırız.

Geçici anayasamızda da önerdiğimiz üzere müstakbel Batı Papua Cumhuriyeti dünyanın ilk yeşil devleti olacak ve onlarca yıl süren kanlı Endonezya sömürgeciliğinin aksine insan hakları için bir yol gösterici görevi üstlenecek. Bugün hür, bağımsız ve özgürleştirilmiş Batı Papua hayalimiz doğrultusunda bir adım daha atıyoruz.

Bu hamle, bölge üzerindeki kontrolden vazgeçmeye hiç niyetli olmayan Endonezyalı yetkililerle ayrılıkçılar arasında dozu giderek artarak süren şiddetli çatışmanın doruk noktası gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan duyuru, Birleşmiş Milletler'in (BM) Papua ve Batı Papua bölgeleri arasında "artan şiddetten duyduğu rahatsızlığı" dile getirdiği bir sırada geldi. Protestoculara ve insan hakları savunucularına karşı yargısız infaz, orantısız güç, tutuklama, süregelen taciz ve tehditler yaşandığına dair birçok haber yapılmıştı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Teuku Faizasyah, ayrılık yanlısı grubun açıklamasına pek kulak asmayarak duyuruyu "Wenda'nın kendinden menkul statüsü" şeklinde niteledi.

Eski sömürgeci güce atıfta bulunan Faizasyah, "Papua'nın statüsü, Hollanda Doğu Hint Adaları'nın ardıl devleti olan Endonezya'nın bir parçası olarak nihaidir, değişmez" dedi.

Sözcü, bahsi geçen entegrasyon sürecinin BM gözetiminde gerçekleştiğini ve çıkarılan bir kararın da buna dahil olduğunu belirtti.
 


Bir zamanlar Hollanda kolonileri olan Papua ve Batı Papua, Endonezya'da iki idari bölge olarak yer alıyor. Hollanda'nın bölgedeki sömürge yönetimi 1962'de sona ermişti.

Endonezya 1969'da Papua ve Batı Papua'nın idaresini tek taraflı alarak bölgeyi resmen bünyesine katmıştı. İki bölgenin nüfusları da Endonezya toplumu içinde etnik ve kültürel farklılıklar taşıyor.

Cakarta'dan bağımsızlık talep eden ayrılıkçı hareket, Papua'da onlarca yıldır içten içe kaynıyordu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU