ABD medyası: Trump, Pompeo'ya "3. Dünya Savaşı çıkarmadan İran'a baskıyı artırma" izni verdi

Trump'ın, başkanlık görevini Biden'a devretmeden önce İran ekonomisini zor sokmayı hedeflediği iddia edildi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya, "İran'a istediği kadar yüklenmesi" konusunda yeşil ışık yaktığı iddia edildi.

Amerikan Daily Beast haber sitesinin adının açıklanmasını istemeyen bazı ABD'li üst düzey yetkililere dayandırdığı habere göre Trump, başta Pompeo olmak üzere ilgili diplomatlara ve yakın danışmanlarına İran konusunda "geniş yetki" verdi.

"3.Dünya Savaşı çıkarılmadığı sürece..."

ABD'li iki kıdemli yetkiliye ise Trump'ın Pompeo ile görüşmelerine şahit oldukları belirtti.

Yetkililere göre, Donald Trump, "3. Dünya Savaşı çıkarmadığı sürece" İran'a uygulanan baskıyı artırması konusunda Pompeo'ya yetki verdi.

Habere göre Trump yönetiminin 20 Ocak'ta başkanlık görevini seçimleri kazanan Joe Biden'a devretmeden önce İran'a yeni ekonomik yaptırımlar açıklaması ve İran'ın ekonomisini zora sokacak adımlar atması bekleniyor.

Haberde ayrıca, İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade'nin suikast sonucu öldürülmesi konusunda İsrail ile ABD istihbaratları arasında iş birliği yapılmış olabileceği iddiası da yer aldı.

Trump dönemi ABD ve İran ilişkileri

Trump yönetimi döneminde, İran ile ilişkiler gergin bir süreçte ilerledi. 

İlk olarak ABD, 2015'te İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'te ayrıldı. 

2019 Ağustos ayında ise İran'a yönelik ilk yaptırım paketiyle İran hükümetinin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı.

Daha sonraki aylarda ise ABD'den İran'a karşı bazı ekonomik yaptırımlar ve İran Devrim Muhafızları'nın "yabancı terör örgütü" listesine eklenmesi gibi hamleler geldi.

2019 Temmuz'da ise Birleşik Krallık donanması Cebeli Tarık Boğazı'nda İran'a ait bir petrol tankerine el koydu. Bunun üzerine İran misilleme olarak Basra Körfezi'nde Birleşik Krallık'a ait bir tankere el koydu.

Bu yılın ocak ayında, ABD'nin Bağdat'ta gerçekleştirdiği hava saldırısıyla İran'ın Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'yi öldürmesi sonrası iki ülke arasındaki ipler iyice gerildi.

Süleymani'nin öldürülmesinden birkaç gün sonra İran, Irak'taki bir ABD üssüne füze saldırısı düzenledi.

Ekim ayında ise Birleşmiş Milletler (BM), İran'a karşı 2007'den bu yana uygulanan silah ambargosunu süresi dolduğu için kaldırdı.

İran nükleer programının kilit isimlerinden Fahrizade, 27 Kasım Cuma günü  Tahran eyaletinin Abserd bölgesinde aracına düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nisan 2018'de İran nükleer programına ilişkin yaptığı sunumda, programın mimarı olarak tanınan Fahrizade'nin adını özellikle belirtmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU