Trump "seçimler çalındı" yaygarası koparırken 170 milyon dolar bağışı nasıl topladı: "Bunun adı sahtekarlık"

Paranın, başkanlık sonrası siyasi masraflarını karşılamada Trump'a mali avantaj sağlaması ihtimal dahilinde

Donald Trump seçimlerin hileli olduğunu iddia ederek Biden'ın zaferini kabul etmemek için direndi (AP)

ABD'de 3 Kasım seçimlerini Demokrat Joe Biden karşısında kaybeden Başkan Donald Trump'ın kampanya ekibinin, "oyların çalındığı" yönünde kopan kıyametin arka planında ciddi miktarda bağış topladığı anlaşıldı. 

New York Times'ın (NYT) haberine göre Trump'ın seçim gününden bu yana yaklaşık 170 milyon dolar (yaklaşık 1,3 milyar TL) bağış topladığı ortaya çıktı.

Konudan haberdar bir kaynağa dayandırılan haberde, Trump'ın kampanya ekibinin seçim sonuçlarını tersine çevirmek için başvurulan girişimleri fonlamak için yaptığı bağış çağrılarının neticesinde bu meblağda bir paranın toplandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NYT'ye konuşan kaynağa göre, Trump oyların çalındığını öne sürüp Biden'ın elde ettiği zaferin meşruiyetini baltalamaya çalışırken söz konusu paranın önemli bir kısmı da seçimden sonraki hafta kampanya ekibinin eline ulaştı.

Seçim bittiği halde hız kesmek bir yana bağış çabalarını daha da artıran ekip, bu paraya "Seçim Savunma Fonu" adını verdikleri hareket için ihtiyaç duyduklarını ileri sürerek bağışçıları e-postalar yoluyla sıkıştırma girişimlerini yoğunlaştırdı.

Ancak işin aslına bakıldığında yapılan her katkının ilk yüzde 75'lik kısmı, Trump'ın kurduğu "Save America" (Amerika'yı Kurtar) adlı yeni bir siyasi eylem komitesine (PAC) gidiyor.

Dahası habere göre bu komitenin, personel ve seyahat masrafları dahil olmak üzere Trump'ın ilerideki siyasi eylemlerini fonlamada kullanılabileceği belirtiliyor. Geriye kalan yüzde 25'lik kısmınsa Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi'ne yönlendirileceği ifade ediliyor.

Kampanya grubu acil nakit para istemeye devam ederken, Başkan Trump ise pazartesi günü imzaladığı bir kampanya e-postasında kasım ayı sonunun "ŞİMDİYE KADARKİ en ÖNEMLİ son tarihi" temsil ettiğini belirtmişti.

Washington Post aynı gün erken saatlerde yer verdiği haberde Trump'ın seçim sonrası çabaları sayesinde 150 milyon dolardan fazla para toplandığını aktarmıştı. Trump'ın kampanya sözcüsü Tim Murtaugh ise fon toplama meselesine dair görüş vermeyi reddetmişti.
 


Dört haftadan daha kısa bir sürede toplanan 170 milyon dolarlık meblağ, kampanyanın zirvesinde kazanılan para miktarına rakip muazzam bir rakama karşılık geliyor.

Paranın ayrıntılı dökümü henüz elde edilememiş olsa da NYT'ye göre bahsi geçen bağış akışının Trump'ın kampanyasının muhtemel borçlarını kapatmaya yeteceği öngörülüyor.

Diğer yandan bu paranın, başkanlık sonrası siyasi faaliyetlerinin masraflarını karşılamada Trump'a önemli bir mali avantaj sağlaması da ihtimal dahilinde bulunuyor.

Trump'ın kampanyası ekim ayında internet sitesinde bir kutuyu otomatik olarak işaretlemeye başlamıştı. Böylece daha fazla bağışçı, seçim sonrası gelir akışı yaratmak için 14 Aralık'a, yani seçiciler kurulunun oylama yapacağı güne kadar hesaplarından ek olarak haftalık bağışlar yapabilecekti.

Şu anda Trump'ın internet sitesine giren bağışçılar, aylık katkılar yapmak için önceden işaretlenmiş kutu üzerinden yönlendiriliyor. Bağışçılar bu işareti ikinci bir tıklamayla kaldırabiliyor olsa da Trump'ın ekibinin kullandığı bu yöntem "yanlış yönlendirme" taktiği sayılarak eleştiriliyor.

Biden'ın ekibinde dijital direktörlük görevinde bulunmuş olan Rob Flaherty de Trump'ın seçimlerden bu yana topladığı büyük meblağların "açık ve basit bir sahtekarlık" olduğunu savunuyor.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU