TTB ve sağlık meslek örgütleri ile görüşen Babacan: Vaka sayıları Bilim Kurulu'ndan bile saklanıyor

Babacan, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın da aralarında bulunduğu sağlık meslek örgütlerinin temsilcilerini partisinin genel merkezinde kabul etti

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın da aralarında bulunduğu sağlık meslek örgütlerinin temsilcilerini partisinin genel merkezinde kabul etti.

Görüşmenin TTB Başkanı Fincancı ile ortak basın açıklaması düzenleyen Babacan, toplantıda Kovid-19 salgını süreci, bu sürecin sağlık ve ekonomi üzerindeki etkisine yönelik konuların görüşüldüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Babacan, Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü günden 7 gün sonra tavsiye kararlarını açıkladıklarını belirterek, sağlık meslek örgütlerinin bu sürecin dışında tutulması ve çalışma gruplarında yer verilmemesinin başlı başına vahim bir durum olduğunu ifade etti.

"Süreç yönetimi sıkıntılı. Sağlık emek örgütlerinin bu sürecin dışında tutulması vahim. Asıl bu işin yükünü çeken sağlık çalışanı örgütlerinin tam da karar süreçlerinde olması gerekiyor” diyen Ali Babacan, “Bilim Kurulu'ndan bile vaka sayılarının saklandığı bir acı tablo ile karşı karşıyayız. Bunun altında istişaresizlik var” diye konuştu.

"Bu işin yandaşı, ötekisi olmaz"

Salgın konusunda alınması gereken tedbirlerin ekonomik nedenlerle alınamadığını belirten Babacan,  “Hazinenin imkanları, yedek akçesi tüketilmiş bir durumda olduğu için esnafa doğrudan destek yapılmıyor. Pandeminin çalışanlar açısından bir meslek hastalığı kabul edilmesi konusunda da tereddütler var. Meclis'te süreç işlemiyor. Neden paramız yeter mi yetmez mi diye düşünülüyor” dedi.

Babcan, “84 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir konuda bu işin yandaşı ötekisi, dost tarafı düşman tarafı olmaz. Bu işin doğrusu kafa kafaya verilerek yapılmalı. Hükümete çağrımız muhalefeti, meslek örgütleri bu ülkenin iyiliğini istiyor. Omuz omuza çalışmalıyız” diyerek meslek örgütlerinin süreçte dışlanmasını eleştirdi.

Babacan, “İktidar vatandaşı ikiye bölüyor, muhalefeti suçluyor kendisi yönetmiyormuş gibi. Tarafsız bir cumhurbaşkanı bu süreci yönetmesi geriyor” dedi.

Fincancı: İnsan yaşamını korumak anayasal sorumluluğumuz

Fincancı da Kovid-19 ile mücadelede yaşanan eşitsizliklerle salgının büyük bir alanı kapsadığını belirterek, "Türk Tabipleri Birliği olarak pandemi değil, sindemi demiştik. Çünkü eklenen eşitsizlik, sağlık sorunlarıyla aslında kocaman bir alanı kapsıyor. Biz salgınla mücadele ederken eşitsizliklere karşı da mücadele etmek zorundayız. Yaşanan bütün o yoksulluğa, açlığa, yalnızlaşmaya, ayrımcılığa da dik durmalıyız, karşı durmalıyız ki bu salgınla başa çıkabilelim" dedi.

Fincancı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz tam kapanma önerdik iki hafta önce, insanların gelir kayıpları giderilerek kapanmalı. Aile şiddetin ev içi şiddetin nasıl arttığını gördük. Sosyal devlet çerçevesinde tüm sağlık alanı tüm sosyal düzenlemeyi yapmazsanız salgınla baş edemezsiniz. Salgın sadece bir sağlık sorunu değil. Eklenen eşitsizliklerle kocaman bir alanı kaplıyor. Salgınla mücadele ederken eşitsizliğe karşı da mücadele etmek zorundayız. Kapattığınız iş yerleri ile onları yalnız bırakırsanız geçimleri için destek sunmazsanız sadece salgından etkilenmiyor, hastalık ve hastalığın ortaya çıkardı hasarlar daha kalıcı oluyor.İnsan yaşamını koruma yükümlülüğümüz var. Bu bizim anayasal sorumluluğumuz”

Erdoğan’ın ‘Ülkede Kürt sorunu yok” açıklaması

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu ülkede Kürt sorunu yoktur." açıklamasına yönelik soru üzerine, "Eğer bu ülkede 'Kürt sorunu var mıdır, yok mudur' diye öğrenmek istiyorsak, bunu ilk başta bu ülkedeki Kürt vatandaşlarımıza sormamız lazım. Yani hükümetin tek taraflı değerlendirmesi bu sorunun varlığını ortadan kaldırmıyor" dedi.

dvatoplanti.jpg
Ali Babacan, sağlık meslek örgütlerinin temsilcilerini kabul etti / Fotoğraf: Twitter@devapartisi

 

Görüşmede, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, Türk Dişhekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Atilla Stephan Ataç, Türk Eczacıları Birliği Merkez Konseyi Başkanı Erdoğan Çolak, Tüm Radyololoji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ali İpekli, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Sevilay Şenol ve Türk Psikologlar Derneği Başkanı İlkiz Altınoğlu Dikmeer yer aldı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU