Irak: Protestocular güvenlik güçlerini katilleri cezalandırmamakla suçluyor

Geçen hafta meydana gelen şiddet olayları, geçtiğimiz yıl 28 Kasım'da Nasiriye kent merkezindeki Zeytun Köprüsü'nde 30’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği kanlı olayların birinci yıldönümüne denk geldi

Iraklı göstericiler Basra'daki protestolarda lastik yakma eyleminde bulunuyor / Fotoğraf: AFP

Hükümet karşıtı protestocular ve Şii din adamı Mukteda Es-Sadr destekçileri arasında geçen hafta çıkan çatışmalarda bir vatandaş yaşamını yitirdi. Bunun üzerine binlerce kişi, dün, Irak'ın güneyinde yer alan Nasiriye kentine akın etti. Sağlık kaynaklarının belirttiğine göre Rıza er-Rikabi, Cuma günü Nasiriye’deki El-Habubi Meydanı'nda Mukteda es-Sadr taraftarları ile hükümet karşıtı göstericiler arasında çıkan çatışmada başından vuruldu.  Şiddet eylemlerinin pazartesi günkü bilançosu 8 ölü ve onlarca yaralı olarak kaydedildi.

Geçen hafta çıkan çatışmalardan sonra yetkililer, gösterilere son vermek amacıyla Nasiriye kentinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yetkililer Nasiriye Emniyet Müdürünü görevden aldı ve hakkında soruşturma başlattı. Başbakan Mustafa el-Kazimi, protestocularla görüşmeleri için Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve bir dizi üst düzey yetkiliyi Nasiriye'ye gönderdi. Ancak Nasiriye’de kazan kaynamaya devam ediyor.

Bir protestocu AFP'ye verdiği demeçte şunları söyledi: "Barışçıl protestocular bir kez daha hükümetin gözü önünde öldürülüyor ve güvenlik güçleri katilleri cezalandıramıyor." Nasiriye, 2019'un Ekim ayında başlayan hükümet karşıtı protesto hareketinin önemli bir merkeziydi. Göstericiler yetkilileri yozlaşmış, yetersiz ve İran'a bağımlı olmakla suçluyor.

Irak'ta geçtiğimiz yıl meydana gelen protesto gösterilerinde yaklaşık 600 kişi yaşamını yitirirken bu ölümlerden sorumlu olan kişilere gerçek anlamda bir yargılama yapılmadı.

Geçen hafta meydana gelen şiddet olayları, geçtiğimiz yıl 28 Kasım'da Nasiriye kent merkezindeki Zeytun Köprüsü'nde 30’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği kanlı olayların birinci yıldönümüne denk geldi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU