Kovid-19'un çıkış yeri olarak gösterilen Çin itibarını aşı diplomasisiyle tazelemeyi umuyor

Koronavirüsün yayılması Pekin'e karşı uluslararası güvensizliği körükleyip bu ülkenin zamanında ticarette topladığı küresel talebe zarar verdi

Sao Paulo Valisi Joao Doria, Brezilya'ya ulaşan SinoVac aşısını gösterirken (Reuters) 

Bugüne kadar 63 milyondan fazla kişiye bulaşan ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüsün (Kovid-19) çıkış noktası olarak görülen Çin, "aşı diplomasisi" sayesinde itibarını ve imajını tazelemeyi planlıyor.

Salgında şimdiye dek yaklaşık 170 bin kişinin hayatını kaybettiği Brezilya gibi ticaret müttefikleri, Pekin'in devasa ilaç dağıtım programı listesinde öne çıkıyor.

Çin, biyoteknoloji firması Sinovac tarafından üretilen 6 milyon doz CoronaVac'ın ocak ayına kadar Brezilya'ya ulaşacağı sözünü verirken, Sao Paulo'nun Butantan Enstitüsü test etmekte olduğu aşıdan milyonlarca doz yapmak için hammadde almayı bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsün yayılması Çin'e karşı uluslararası güvensizliği körükleyip bu ülkenin zamanında ticarette topladığı küresel talebe zarar verirken, Brezilya'ya yapılan sevkıyatlar Pekin'in dünya çapında yürüttüğü aşı diplomasisi kampanyasının bir parçasını oluşturuyor.

Mevcut şartlarda, uygun bir fiyata tedarik edilecek başarılı bir aşı, Çin'in virüse erken aşamada müdahale etmediği yönündeki öfke ve eleştirilere karşı yeni bir istikamet sunarken, ülkenin biyoteknoloji firmalarının finansal açıdan güçlenmesi için de potansiyel taşıyor.

"Suçu üzerinden atma çabası"

Rio de Janeiro Üniversitesi'nde Çin-Brezilya ilişkileri uzmanı Mauricio Santoro, "Çin aşısının küresel düzeyde bir kamu yararı sunacağı fikri şu an Çin için çok önemli çünkü bu durum, pandemi sırasında propaganda savaşının mücadele yöntemi haline geldi" dedi.

Profesör Santoro, "Pandeminin ilk günlerinde yaptıkları şeyler yüzünden suçu üzerlerinden atmaya çalışıyorlar… Yani gerçekten iyi bir aşıları varsa, bu onlar için çok önemli olurdu. Dahası Brezilya, Çin'in arzuları için önemli bir test alanı" diye ekledi.

Çin, Brezilya, Türkiye ve Endonezya dahil dünyanın dört bir yanındaki denemelerinde 5 aşıda son evreye girdi. Ayrıca ülke içinde üç aşı acil durum kullanımı ruhsatı alırken, Çin Ulusal İlaç Grubu (Sinopharm) tarafından geliştirilen bir ilaç, ülke sınırları içinde çok az enfeksiyon riski olmasına rağmen yaklaşık 1 milyon kişiye uygulandı.

"Sağlık İpek Yolu" girişimleri sürüyor

Devlet Başkanı Şi Cinping mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Çin'in aşılarını dünyayla paylaşacağına dair söz vermişti.

Çin temmuz ayında da Latin Amerika ve Karayip devletlerine aşı satın almaları için 1 milyar dolar kredi vadederek, bu ülkelerin aşıyı almalarını sağlama taahhüdünde bulunmuştu.

Pekin yönetimi, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüs aşısının adil bir şekilde
satın alınıp dağıtılması için oluşturduğu Covax girişimine de dahil olmuştu.

Diğer yandan Çinli yetkililer, pandemide ilk dalgayı atlattıktan sonra zor durumdaki ülkelere maske, kişisel koruyucu ekipman ve hatta sağlık ekipleri göndermeye başladığı bahardan bu yana "Sağlık İpek Yolu" tanımlanmasından söz ediyor. Guardian'a göre, eski çağlardaki kıtalararası ticaret yollarını çağrıştıran bu ifade, Pekin'in arzularının boyutunu ortaya koyuyor.
 


"Koruyucu ekipman dağıtmaktan daha kârlı"

Kendi fabrikalarından çıkan hatalı koruyucu teçhizatın yabancı ülkelere sevk edildiğine dair haberler, yardım için alenen teşekkür etmek zorunda kalan hükümetlerin öfkesi ve diğer ülkeler virüs yüzünden daha derin bir trajediye ve ekonomik kaosa sürüklenmişken Çin'de hakim olan erken "kutlama havası" ilk aylarda Pekin'in virüsle ilgili tartışmaları değiştirmeye yönelik çabalarına gölge düşürmüştü.

Ancak başarılı bir aşının, ülkelerin ekonomilerini ve sağlık hizmetlerini yeniden inşa etmeye başlamalarına yardım ederek kişisel koruyucu ekipman sevkiyatlarından çok daha büyük bir etki sunabileceği belirtiliyor.

ABD içe kapanırsa yarışta neler kaybeder?

Çinli bilim insanı Eyck Freymann ve tıp araştırmacısı Justin Stebbing, Foreign Affairs için kaleme aldıkları ve aşı tedarik sürecinde önceliği kendisine tanıyan ABD ile dış dünyaya açılan Pekin'in çabaları arasında mukayese yaptıkları makalede şu ifadeleri kullandı:

Çin başlangıçta koronavirüsü kontrol edemediği için diplomatik bir bedel ödemesine rağmen, kendisini gelişmekte olan dünyanın halk sağlığı tedarikçisi olarak yeniden keşfederek zarar görmüş itibarını onarmaya hazırlanıyor.

Washington rekabete girmeyi reddetmeyi sürdürürse, yalnızca aşı yarışını kaybetme riskiyle karşı karşıya olmayacak; birinci sınıf teknolojik güç olma prestijini, bir dizi yeni potansiyel müttefikin saygınlığını ve küresel liderliğe yönelik meşru iddiayı da Çin'in kazanmasına izin vermiş olacak.



Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU