Japon Prensesin evliliğine onay çıktı: Aşkı tahta tercih eden Mako statüsünden vazgeçecek

Prenses Mako'yla evlenecek gencin yaşadığı parasal sorunlar ülke gündemini meşgul etmişti

Prenses Mako ve erkek arkadaşı nişanlanma planlarını ilk olarak 2017’de duyurmuştu (Reuters)

Japonya Kralı Naruhito'nun en küçük kardeşi olan Veliaht Prensi Fumihito, kızı Prenses Mako'nun üniversite aşkı Kei Komuro ile evlenmesine "onay" verdi.

29 yaşındaki Prenses Mako bu ay yaptığı bir açıklamada, ilkin 2018'de planlanan ancak Komuro'nun eğitim masrafları da dahil olmak üzere gencin ailesi arasında para konusunda çıkan bir anlaşmazlığa dair haberlerin gündeme gelmesinin ardından geri çekilen evliliğini gerçekleştirmede kararlı olduğunu belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kyodo Haber Ajansı'na göre bugün 55 yaşına giren Veliaht Prens, Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında bu konuya dair yönetilen soru üzerine, "Evlenmelerini onaylıyorum. Anayasa bizlere evliliğin yalnızca her iki tarafın karşılıklı rızasına dayanacağını söylüyor. Gerçekten istedikleri buysa, o zaman bunun bir baba olarak saygı duymam gereken bir şey olduğunu düşünüyorum" dedi.

Tahtın varisleri listesinde ilk sırada yer alan Prens Fumihito, anayasal haklara gönderme yaparak kızının evlenme isteğine "rıza gösterdiğini" söylese de Komuro ailesinin yaşadığı para sorununu çözmesi gerektiği yönündeki görüşünü sürdürdü ve kızının düğünü için henüz herhangi bir program yapılmadığını söyledi.

Fumihito karşı tarafın ailesinin sorunu bir dereceye kadar çözmeye çalıştığını belirtmekle birlikte "Kesin olarak söyleyebileceğim bir şey varsa o da meseleyi ele almak için bazı önlemler alsanız bile, (bu çabaların) görünür olması gerektiğidir" diye ekledi.

Prens 2018'deki doğum günü öncesinde düzenlediği basın toplantısında, çiftin evliliklerinin birçok kişi tarafından kutlanmayacağı bir ihtimal oluşması halinde "Nosai no Gi" olarak bilinen nişan merasimini düzenleyemeyeceklerini söylemişti.
 

Aile.jpg
Veliaht Prens Fumihito, eşi ve çocukları (Kyodo Haber Ajansı)


Ağustos 2018'den bu yana New York'taki Fordham Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alan Komuro ile Prenses Mako Eylül 2017'de nişanlanma planlarını duyurmuştu. Çiftin Kasım 2018'de evlenmesi planlanıyordu ancak Şubat 2019'da bu planın 2020'ye kadar ertelendiği bildirilmişti.

Komuro zamanında para kriziyle ilgili savunmasında, annesinin eski nişanlısından okul masrafları için aldığı kredilerin borcunu kapattığını belirtmişti. Ancak iddianın sahibi taraf, yerel medyaya verdiği röportajda sorunun hallolmadığını ileri sürmüştü.

Japon yasalarına göre prenseslerin halktan biriyle evlenmeleri halinde imparatorluktaki statülerinden vazgeçmeleri gerekiyor ve imparatorluk hanesini terk ettikten sonra konumlarının itibarını korumak için kendilerine devletten toplu bir ödeme yapılıyor.


Independent Türkçe, Kyodo Haber Ajansı

DAHA FAZLA HABER OKU