Birleşik Krallık ilk koronavirüs aşısını "birkaç gün içinde" onaylayabilir

Hükümet BioNTech-Pfizer aşısından 40 milyon doz sipariş etti

ADB'li ilaç devi Pfizer'ın aşısının yüzde 90 oranında etkili olduğu ifade edildi (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) koronavirüs aşılarından birini "birkaç gün içinde" onaylayarak, bunu yapan ilk Batı ülkesi olmaya hazırlanıyor.

Financial Times'ın cumartesi yayımladığı ve sürece hakim olduğunu söylediği, ismi verilmeyen kaynaklara dayandırdığı habere göre, Almanya ve ABD merkezli BioNTech ve Pfizer şirketlerinin geliştirdiği aşının ilk enjeksiyonları 7 Aralık gibi erken bir tarihte gerçekleşebilir.

Gazete, aşının onay alındıktan sadece saatler sonra kullanıma sunulmaya başlayacağını bildirdi.

BK'nin tıp düzenleyicisi, bağımsız İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), şu anda biri BioNTech ve Pfizer, diğeri Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen iki olası aşının güvenliğini ve etkinliğini değerlendiriyor.

Dün Britanya hastanelerine BioNTech - Pfizer aşısını 10 gün içinde kullanmaya hazırlanmaları söylendiği yönünde haberler gelmeye başladı.

BK iki kademeli aşıdan 20 milyon kişi için yeterli olacak 40 milyon doz sipariş vermişti.

BK yönetimi aynı zamanda 7 farklı üreticiden 355 milyon doza kadar aşı satın almak üzere anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşma, 100 milyon dozluk Oxford - AstraZeneca aşısını da içeriyor.

Yüzde 95 oranında etkili olduğu bildirilen BioNTech - Pfizer aşısının kullanıma sunulması bazı teknik zorluklar ortaya çıkarıyor. Zira dozların -70 santigrat derecede saklanması gerekiyor ve buzdolabında yalnızca 5 güne kadar tutulabiliyor.

Söz konusu haber, Cumartesi günü hükümetin Muhafazakar Parti'den Nadhim Zahawi'yi aşı bakanı olarak atamasıyla geldi. Bu da Zahawi'nin ülkenin onlarca yılın en büyük aşılama sürecini yöneteceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda iş dünyasından sorumlu bakan yardımcılığı görevini yürüten Zahawi, aşıların yaşamları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için hızla uygulanmasını sağlayacağına söz verdi ve bu göreve getirilmesinden "memnuniyet duyduğunu" ifade etti.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun yayımladığı yeni bir listeye göre, bakım evi sakinleri ve çalışanları ilk aşıları olması gerekenler için önerilen sıralamada ilk kademeye yerleştirildi. Bu da koronavirüs aşısı için onlara öncelik verileceği anlamına geliyor.

80 yaş üstü kişiler BK Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ve bakım çalışanlarıyla birlikte ikinci grupta yer alırken, onları üçüncü kademedeki 75 yaş ve üstü kişiler takip ediyor.

Ancak ortaya çıktığı üzere kullanıma başlayacak ilk aşının saklanmasına ilişkin lojistik nedeniyle bu liste uygulanamayabilir.

PA'dan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU