CHP’li Başarır’ın “Devletin ordusu Katar’a satılmış” sözleri tartışma yarattı

CHP'li vekil, sözlerinin Tank Palet Fabrikası'nın satışına yönelik olduğunu söyledi ancak AK Parti'den tepki geldi

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, dün akşam Habertürk’te katıldığı programda Tank Palet Fabrikası’nın kastederek “Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış. Ben değer biçemiyorum, 20 milyar dolar olduğu söyleniyor, 50 milyon dolara satılmış. Tank palet fabrikası nedir? Ordudur tabii. Bu ülkenin namusudur. Benim namusumdur” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başarır’ın bu sözlerine AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal’dan tepki geldi. Ünal Twitter hesabında şu mesajı paylaştı:

Muhaberat artığı,Esed aşığı bir CHP milletvekilinin katıldığı TV programında kahraman ordumuza karşı kullandığı çirkin ifadeler ne kadar canlarının yandığını gösteriyor.Bu ifadeleri telin ediyorum.Aziz milletimizi temsil etme onuruna layık olmayan bu vekil derhal özür dilemelidir.

Başarır tartışma yaratan sözler için Twitter hesabında bazı açıklamalar yaptı. Kastının Tank Palet Fabrikası olduğunu ifade eden Başarır şunları yazdı:

Toplam yüz ölçümü 11.400 km2 olan Katar’a toplamda 22.000 km2 Türkiye toprağı satmışsınız. Bununla da yetinmeyip limanımızı, borsamızı tank palet fabrikamızı satmışsınız. Utanmanız, şerefiniz olmadan ne kastedildiği çok belli olan söylemler üzerinden ayıbınızı örtmeye çalışıyorsunuz.

Kalın'dan tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Başarır'ın bir televizyon kanalında söylediği sözlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Sözcü Kalın, paylaşımında, "Geçmişte askeri vesayeti arkalarına alarak iktidar olanlar bugün milletin hizmetinde olan Türk ordusuna dil uzatıyor. Bu çirkin dili reddediyor ve şiddetle kınıyoruz. Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru için kahramanca mücadele eden ordumuza desteğimiz tamdır" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da şu mesajı paylaştı:

MSB: Hesabı hukuk çerçvesinde sorulacak

Milli Savunma Bakanlığı da konu hakkında yazılı bir açıklama yaptı:

Bir televizyon programında daha önce gerekçeleri ve kapsamı defalarca açıklanmış olan bir projeden hareketle milletin ordusuna milletin önünde hakaret edilmiştir.

Millî Savunma Bakanlığı; Aklın ve bilimin rehberliğinde; ciddiyet, samimiyet, diyalog ve koordinasyon içerisinde çalışarak yerli ve millî savunma sanayi ürünleriyle teçhiz edilmiş kahraman ordumuzun niteliklerini daha da arttırmanın gayreti içindedir.

Peygamber Ocağı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerleriyle, anayasa çerçevesinde, yasalar ve Sn. Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde görevinin başındadır.

Şahsi ihtiras ve hevesleri için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Mehmetçiğe hakaret eden, asil milletimiz tarafından zaten mahkûm edilen bu gayr-i millî dili şiddetle kınıyor, bunun hesabının hukuk çerçevesinde sorulacağını, konunun takipçisi olacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

RTÜK'ten inceleme

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Başarır'ın söylediği sözler dolayısıyla Habertürk yayını hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu:

CHP duyurdu: Soruşturma başlatıldı

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Başarır hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Özkoç, Twitter hesabından şunları yazdı:

Sözlerini açıklamasına rağmen, algı operasyonuyla, Milletvekilimiz Ali Mahir Başarır'a başlatılan soruşturmayı kınıyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar, "Tank Palet Vatandır" demeye, ülkemizi gizli kapaklı yabancı ülkelere peşkeş çekmeye kalkanların üzerine yürümeye devam edeceğiz...

Soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldığı öğrenildi.

TCK 301'den

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Katıldığı bir televizyon programında 'Türk ordusu satılmış.' diyen 27. Dönem Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca TCK'nin 301. maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama suçlarından resen soruşturma başlatılmıştır.

CHP'nin diğer grup başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel de şu mesajları paylaştı:

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU