Mısır'dan yasa dışı göçle mücadele için 'Hayat Kurtarma Botları' projesi

Mısır Vakıflar Bakanlığı teröre destek veren ve yasa dışı göçü teşvik eden ülkelerin hesap vermesini istiyor

Es-Safa Camii dün açıldı / Fotoğraf: Mısır Bakanlar Kurulu'nun resmi sayfası 

Mısır'da hükümetin yasa dışı göçün tehlikeleri konusunda farkındalık yaratmak için başlattığı cumhurbaşkanlığı girişimini -Hayat Kurtarma Botları- güçlendirmeye yönelik çabaları devam ediyor.

Dün, söz konusu olgunun tehlikelerine ilişkin bir farkındalık semineri düzenlendi. Uyarıda bulunularak camilerdeki hutbelerin konusu birleştirildi.

Mısır Vakıflar Bakanı Muhammed Muhtar Cuma, uluslararası toplumu "terörü destekleyen, terörist gruplar lehine gayrimeşru göçmenleri toplayan ve yasa dışı göçü teşvik eden ülkelere baskı uygulayarak hesap vermesini sağlamaya" çağırdı.

Cuma, dün yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Terörizmin dini, vatanı, mezhebi ve sınırları yoktur. Sınırları ve kıtaları aşıp ona sığınanları ve destekleyenleri yutar. Terörizmle mücadele etmekten çekinenlerin onun ateşi ile yanması kaçınılmazdır.


Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, 2019 yılının sonunda, Mısır Göç Bakanlığı'nı "yasa dışı göçün" tehlikelerine ilişkin farkındalığı artırmak için "Hayat Kurtarma Botları" girişimini başlatmak üzere ilgili makamlarla koordinasyon sağlamakla görevlendirdi.

Söz konusu proje, "Mısır vatandaşlarına onurlu bir hayat sağlamayı, hayatlarını yasa dışı göçün tehlikelerinden korumayı ve okullardaki öğrencilerle göçün tehlikeleri konusunda farkındalık yaratmayı" hedefliyor.

 

Mısır Vakıflar Bakanlığı dün ülkenin Nil Deltası'nda bulunan Dimyat kentinde imamlar için bir seminer düzenledi.

Seminer, Vakıflar Bakanı ve Mısır Parlamentosu Din ve Vakıf İşleri Komisyonu Başkanı Dr. Usame el-Abd'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Seminer sırasında Mısır Göç ve Yurtdışındaki Vatandaşlardan Sorumlu Devlet Bakanı Nebile Mükerrem imamlardan "Hayat Kurtarma Botları" girişimi ile "yasa dışı göçün tehlikelerine ilişkin farkındalık uyandırmaya çalışırken Mısırlı kadınların sorunlarına odaklanmalarını" talep etti.

"Yasa dışı göç" Avrupa Kıtası için büyük bir sorun teşkil ediyor. Mısır bu olguyla  mücadele etmek için benimsediği kapsamlı strateji çerçevesinde sorunu tamamen ortadan kaldırmayı başardığını bildirdi.

Bunun delili olarak da daha önceden Mısır tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2016 yılından beri Mısır'dan Avrupa'ya ya da başka bir yere bir tane dahi yasa dışı göçmen gemisinin gitmemiş olması gösterildi.

Mısır Parlamentosu geçtiğimiz dönemlerde Avrupa'ya yasa dışı yollardan göç edenlerin sayısının artmasının ardından "yasa dışı göç" faaliyetlerini önlemek için bir yasa çıkarmıştı.


Bakan Nebile Mükerrem, Vakıflar Bakanı ve Dimyat Valisi Dr. Menal Avad dün Ras el-Bar kentinde es-Safa, er-Rahme ve en-Nahil camilerinin açılışına katıldı.

Camiler kişisel girişimlerle inşa edildi ve Vakıflar Bakanlığı, bakanlığın camiler inşa etme ve yenileme planı kapsamında bu camilerin içlerini ve minarelerini geliştirmeye katkıda bulundu.

Mükerrem, yeni camilerin açılışına Vakıflar Bakanı'nın katılımından duyduğu mutluluğu dile getirerdiği açıklamasında şunları söyledi:

Bu, Cumhurbaşkanı Sisi'nin İskenderiye Kıpti Ortodoks Patrikhanesi Papası 2. Tavadros ile birlikte El-Fettah el-Alim Camii'nin açılışına katılarak başlattığı yolun takip edildiğinin bir göstergesidir. Aynı şekilde El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib yeni idari başkentin Katedrali'nin açılışına da katılmıştı. Bu, Mısır'ın asıl değerleridir.


Mısır Parlamentosu'nun resmi sayfasında dün yayınlanan fotoğraflarda beyaz örtüler içerisindeki Kıpti Bakan'ın caminin kadınlar bölümünde cuma hutbesini dinlediği görülüyor.

Mükerrem konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:

Dünkü mesajlar, minarelerden yükselen ezan sesleri ve kiliselerden yükselen çan sesleri ile bir arada yaşama ve hoşgörülü olma ilkelerine liderlik eden Mısır'ın ululuğunun kanıtıdır. Gençlerin Allah'ın bizlere verdiği bu ülkenin nimetini koruması gerekiyor.


Mısır Vakıflar Bakanı, er-Rahme Camii'nde "yasa dışı göç ve canları koruma" başlığı ile cuma hutbesini okudu. Bakan, şunları söyledi:

Yasa dışı göç, hayatların yok olmasına yol açabilir. Canın korunması, tüm semavi şeriatların aynı görüşte olduğu yüce hedeflerdendir. Gerek insanın intihar gibi kasıtlı olarak kendisini ya da bir başkasını öldürmesi gerekse kendisini ölüme götüren eski botlara ya da insan kaçakçılarının yaptığı gibi normal kapasitesinin üstüne çıkan botlara binerek yarı kasıtlı olarak kendisini öldürmesi olsun, hayata son vermek en büyük günahlardandır.


Bakan ayrıca gençlere "terör örgütlerinin ellerine düşmemeleri" konusunda uyarıda bulundu.

Mısır Vakıflar Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Mısır, son beş yılda halkının yaşam koşullarını ve altyapısını iyileştirme noktasında önemli bir adım attı. Yasa dışı göçü önemli ölçüde engelleyen büyük projeler gerçekleştirdi ve ‘Hayat Kurtarma Botları' girişimini başlatarak Ölüm Botları'nı' ‘Hayat Kurtarma Botları'na dönüştürmeyi başardı. Bu girişimi ulusal ve insani düzeyde daha yukarılara taşımak için daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor. Güç, din ve vatan duygusuyla çalışmalıyız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU