Tayvan parlamentosunda ABD'den ithalat kavgası: Domuz bağırsakları ve yumruklar havada uçuştu

İktidar partisi, parlamento zeminine domuz bağırsakları atılmasını "yiyecek ziyanı" olarak adlandırdı

Tayvan parlamentosunda siyasetçiler, ABD'den ithal edilecek domuzlarla alakalı çıkan gürültülü tartışmada etrafa domuz bağırsakları ve yumruklar savurdu.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, 1 Ocak'tan itibaren ractopamine içeren domuzların ABD'den ülkeye ithaline izin verileceğini Ağustos'ta açıklamıştı. Etin daha yağsız olmasını sağlayan katkı maddesi ractopamine, Avrupa Birliği ve Çin'de yasaklı.

Washington, Tayvan'ın iki ülke arasındaki ticarete mani olduğu düşünülen domuz ithali engelini kaldırmasını olumlu karşıladı. Muhalefet mensuplarıysa gıda güvenliğiyle ilgili endişelere atıfta bulundu ve aceleye getirildiğini öne sürdükleri kararı protesto etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Domuz ithalatı son haftalarda Tayvan'da önemli bir mesele haline gelmiş, geçen hafta sonu başkent Taipei'de büyük gösteriler düzenlenmişti.

Tartışma cuma günü iktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP) ile muhalefetteki Kuomintang'ın (KMT) parlamenterleri arasında şiddetli arbedeye yol açtı.

KMT üyesi parlamenterler ayrıca düdük öttürdü, dövizler taşıdı ve havalı korna çaldı. Başbakan konuşmaya başladığı sıra bir grup muhalefet milletvekili yere domuz bağırsakları fırlattı, hatta bazıları birbirlerine vurdu. Soru almaya çalışan başbakana, bağıran parlamenterler müsaade etmedi.

DPP daha sonra olayı "iğrenç" addederek parlamentonun zeminine domuz bağırsağı atılmasının "yiyecek ziyanı" olduğunu bildirdi.

KMT'den yapılan açıklamadaysa "halk sağlığını ve gıda güvenliğinin temelini korumak için" partinin "direnmekten" başka bir şey yapamayacağını ifade etti.

Tayvan, yıllar boyunca yumruklaşmalara, saç çekmelere ve şişe fırlatmalara sahne olan parlamentosundaki arbedelerle kötü şöhret sahibi. Temmuz 2017'de bir tartışma hararetlendiğinde bazı parlamenterler birbirlerine sandalyeler fırlatmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU