İspanya'da yüzlerce kişinin gömüldüğü Müslüman mezarlığı bulundu: "Bölgedeki İslam kültürü düşündüğümüzden daha önemli"

Arkeolog, "Bir kazı yapmak ve 400 mezar bulmak ender rastlanan bir durum. Bu inanılmaz" dedi

Nekropol, İspanya'nın kuzeydoğusundaki tarihi Müslüman yerleşimine ışık tutuyor (CNN)

Arkeologlar, Kuzeydoğu İspanya'da yer alan 4 bin 500'den fazla cesedin bulunduğu eski bir İslam nekropolünü ortaya çıkardı ve 5 dönümlük bir alandaki 400'den fazla mezarı kazdı.

Paleoymás arkeoloji firmasıyla işbirliği içinde kazı yapan arkeolog Eva Gimenez, mezarların Zaragoza kenti yakınlarındaki Tauste kasabasında 8. yüzyıldan kalma bir mezarlıkta keşfedildiğini söyledi.

El Patiaz Kültür Derneği'ne göre DNA çalışmaları ve karbon tarihleme yöntemi, nekropoldeki kalıntıların 8 ila 11. yüzyıldan kaldığını gösteriyor.

8. yüzyılda (711'de) Arap güçleri İber yarımadasını fethetmeye başlamış ve bölgenin Hıristiyan krallıkları tarafından ele geçirildiği 1492'ye kadar burada kalmıştı.

Bask Ülkesi Üniversitesi'nden araştırmacılar, Tauste'deki Müslüman yerleşiminin geleneksel ve yazılı kaynaklarda "tesadüfi ve hatta var olmayan" diye nitelendirdiğini ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak El Patiaz Kültür Derneği ve Tauste İslam Nekropolü Antropolojik Gözlemevi'nin yöneticisi Miriam Pina Pardos, kasabadaki mimari ipuçları ve insan kalıntıları nedeniyle bölgenin büyük bir İslami yerleşime ev sahipliği yaptığından uzun süredir şüphelendiklerini belirtti.

Bask Ülkesi Üniversitesi'nden araştırmacılara göre 711'den 1492'ye kadar, Hıristiyan kuzey ile Müslüman güneyi arasındaki sınırlar, egemen otoriteyle birlikte sürekli olarak değişti.

CNN'e konuşan Pina Pardos, 2010'da yapılan ilk kazıda en az iki katmanlı 5 dönümlük bir nekropol ortaya çıktığını dile getirdi.

Pina Pardos, ilk kazıyı takip eden yıllarda yapılan küçük kazılarda 44 iskeletin ortaya çıkarıldığını ve bu yıl yerel makamların bölgede kapsamlı bir kazı yapılmasını emrettikten sonra 400'den fazla ceset bulunduğunu aktardı:

Bir kazı yapmak ve 400 mezar bulmak ender rastlanan bir durum. Bu inanılmaz.

Pina Pardos, iskeletlerin tamamının İslami geleneklere göre gömüldüğünü ve güneydoğuya, yani Mekke'ye dönük şekilde konumlandırıldığını ekledi.

Uzmanlar, keşfin bölgedeki Müslüman yerleşimine dair önceki varsayımlara meydan okuduğuna inanıyor.

Gimenez, "Bu bölgedeki Müslüman kültürünün ve İslami varlığın düşündüğümüzden daha önemli olduğunu görebiliyoruz" dedi ve ekledi:

İspanya'da İslam varlığının başlangıcından beri, Tauste'de büyük bir Müslüman nüfusun yaşadığını görüyoruz.

Bu çok önemli. 400 Müslüman mezarı, yüzyıllardır burada yaşadıklarını gösteriyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU