Yonca Evcimik, tartışılan şarkısı hakkında konuştu: Bence mesaj yerine ulaştı

“Konuşa konuşa gerekirse kavga ede ede kalkacağız bu sorunların altından”

Fotoğraf: AA

1990’lı yılların pop müziğinin önemli isimlerinden birisi olan şarkıcı Yonca Evcimik, toplumsal konuları ele aldığı “Ayıp şeyler” isimli şarkısındaki bazı sözler nedeniyle özellikle sosyal medyada tepki çekti. Evcimik’e göre kendisine tepki gösterenlerin hepsi troll.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde birçok sosyal medya kullanıcısı  “Bakma sevgilime be kadın, çıkacak adın. Mesaj atma kocama, gözünü dikme ocağıma. Nasıl bozuldunuz böyle, açarsan mahremini içeri girer işte öyle” ifadelerinin yer aldığı şarkıyı cinsiyetçi bularak eleştirdi.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Evcimik, “konuşulmayanların konuşturduğu” için başarılı olduğunu söyledi. Şarkıcı şu ifadeleri kullandı:

Ben zaten bu konular konuşulsun istedim yani böyle olacağını biliyordum ama bu kadar hızlı tepki beklemiyordum. Ben kendimi taşın altına attım. Tepkiler de umurumda değil. Bravo bana. Çünkü bu sorunları az daha yumuşatsam kimse anlamayacak, konuşmayacaktı. Şimdi konuşulmayanlar konuşuluyor.

Şarkıdaki mahrem ifadesinin özellikle tepki çektiği hatırlatılan Evcimik, şöyle konştu:

‘Mahremden ne anladıkları ortaya çıktı. Oysa benim dediğimi anlamaları için sözlüğe bakmaları yeterliydi. Adı üzerinde ‘Ayıp şeyler’ diyoruz yani yapılmaması gereken, ahlak dışı, mutsuz edici şeyler... Küçük kızlarla evlenenler, üçüncü kadınlar... Bunları konuşmadan olmaz. Kimse bunları konuşmuyor. Konuşa konuşa gerekirse kavga ede ede kalkacağız bu sorunların altından. Küfürler, hakaretler edenler... Bakıyorum hepsi trol. 0 gönderi 3 takipçisi olan hesaplar. Onların sayesinde patladı iş... Bence mesaj yerine ulaştı, amacım da bu farkındalığı yaratmaktı.

Fulya Soybaş’ın yazısında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Ayşen Ece Kavas’ın da şu yorumu yer aldı:

Kadına yönelik şiddetin asıl sebebi kadınların ‘ahlak’, ‘namus’ gibi kalıplara sokulmak istenmesi ve bu kalıpları kırmak isteyen kadınların da bastırılma çabasından kaynaklı. Şiddeti durdurmanın yolu toplumsal cinsiyet rollerini reddetmekten geçer. Ancak bu şarkı, tam aksine, kadına şiddetin sorumluluğunu kadının üzerine yıkmakta. Şiddetin sebebini kadınların yaşam tarzı, davranışları, giyinişleri, duruşlarıymış gibi göstermekte! İstanbul sözleşmesi ‘şiddetin normalleştirilmesi yasaktır’ der. Unutmayın, bugün mahkemeler ‘Karım beni aldattı, küfretti, iffetsizdi’ diyerek ceza indirimi almaya çalışanlarla dolu. Bizler, bu bahaneler ‘Ceza indirimine tabi olmasın, ağırlaştırıcı suç sayılsın’ diye uğraşırken bu şarkı bu zihniyeti onaylar nitelikte. Tüm sanatçıların doğru politik tavrı göstermesi ve şarkı sözlerinin telafi edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kaldı ki toplum bu şarkının çok ilerisinde. Gelen tepkilerden de bunu görmek mümkün. Sanatçılar da toplumun gerisine düşmemeli.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU