Trump bir övüp bir yerdiği eski ulusal güvenlik danışmanını affetti: Flynn'in hangi suçları bağışlandı?

ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir yetkili, Trump'ın kararının "af çıkarma yetkisinin uygun bir kullanımı" olduğunu ancak bu hareket hakkında kendilerine danışılmadığını söyledi

Michale Flynn'in ulusal güvenlik danışmanlığı görevi bir ay bile sürmemişti (AP)

Seçimlerde Joe Biden karşısında kaybettiğini ilk kez geçiş sürecine izin vermesiyle gösteren ABD Başkanı Donald Trump, hakkında bir süredir konuşulan iddiaları haklı çıkaran kararları da devreye sokmaya başladı.

Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce kendisi dahil birçok yetkili hakkında af kararı çıkarma ihtimalleri gündeme gelirken Başkan, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'i "affedeceği" planlarının basında yer almasından saatler sonra somut adımı da attı.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Trump, "General Michael T. Flynn'e tam af çıkardığımı duyurmaktan onur duyarım. Flynn'i ve harika ailesini tebrik ediyorum. Gerçekten olağanüstü bir Şükran Günü geçireceğinizi biliyorum" ifadelerini kullandı.
 


Bu hamle, Trump'ın mart ayında yaptığı açıklamada, Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahalesini araştıran Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in soruşturmasında başlarda işbirliği yapan Flynn'i affetmeyi "fazlasıyla düşündüğünü" söylemesinden sonra uzun süredir bekleniyordu.

Beyaz Saray bu anlatıya Trump'ın "düzmece" bir soruşturmasının kurbanı olduğunun kanıtı olarak sarılırken, Basın Sekreteri Kayleigh McEnany bu yıl yaptığı bir açılamada, "FBI'ın üst düzey liderleri 30 yıl hizmet vermiş üç yıldızlı bir generali hedef alabiliyorsa sizi de hedef alırlar" demişti.

Demokratlar öfkeli: "Haksız ve ilkesiz bir karar"

Flynn 2017'de suçlu olduğunu kabul etmiş olsa da Adalet Bakanlığı mayıs ayında (Demokratların Adalet Bakanı William Barr'ın Başkan'ı yatıştırmak için yaptığını iddia ettiği bir eyleme imza atarak) cezai suçlamaları düşürmek için harekete geçmişti. Flynn'in davasına başkanlık eden federal yargıç, talebi incelerken başvuru askıya alınmıştı. Trump'ın af kararı da böyle bir zamanda geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBC News'un haberine göre Adalet Bakanlığı'ndan bir yetkili, Trump'ın kararının "Başkan'ın af çıkarma yetkisinin uygun bir kullanımı" olduğunu ancak bu hareket hakkında kendilerine danışılmadığını söyledi.

Meselenin mahkemelerde çözülmüş olmasını tercih ettiklerini belirten yetkili, "Davada başarılı olma ihtimalimizden emindik" dedi.

Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi Başkanı Jerry Nadler ise af kararının "haksız ve ilkesiz olduğunu, Başkan Trump'ın hızla azalan mirası için yeni bir leke anlamına geldiğini" belirtti.

Demokrat Temsilci yaptığı açıklamada, "Başkan Trump, Flynn'i federal müfettişlerle işbirliği yapma taahhüdünde geri adım atma konusunda ayartmak için bu affı ödül olarak savurdu" ifadelerini kullandı.

Obama "O göreve uygun değil" diye uyarmıştı

61 yaşındaki Flynn, 2016'da Trump için en iyi kampanya önderlerinden biriydi ve o yıl Cumhuriyetçilerin Ulusal Kongresi'nde yaptığı bir konuşmayla, Trump'ın rakibi Hillary Clinton'a yönelik "Onu içeri tık" sloganına kapı araladı.

NBC News'un 2017'de yer verdiği habere göre, bir toplantıda Flynn'in ulusal güvenlik danışmanlığına uygun olmadığı konusunda selefi Barack Obama tarafından uyarılmasına rağmen Trump seçimi kazandıktan sonra onu bu göreve getirdi. Obama, Flynn'i 2014'te Savunma Bakanlığı İstihbarat Ajansı'nın (DIA) başkanlığından kovmuştu.
 


Ne var ki Flynn yeni koltuğunda da uzun süre oturmayacaktı. Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmeler hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence'e ve diğer yönetim yetkililerine yalan söylediği ortaya çıktı ve görev süresi 4 hafta bile sürmedi, istifa etti.

Görüşmelerden birinde Flynn, iletişim trafiği izlenmekte olan Kislyak'a, Rusya'nın ABD'ye karşı misilleme yaptırımlarını erteleyip ertelemeyeceğini sormuştu. Zira Trump, Obama yönetiminin Rusya'yı seçime karıştığı gerekçesiyle cezalandıran yaptırımlarını tersine çevirecekti.

Flynn böyle bir talepte bulunduğu iddiasını Pence'e yalanladı, Başkan Yardımcısı da bu yalanlamayı alenen duyurdu. Ancak FBI Direktörü James Comey dedektiflerini Flynn'i sorgulamaya gönderdi. Flynn bu görevlilere de yalan söyleyerek Mueller'in ekibinin Flynn'den suç itirafı almak için kullandığı federal bir suç işlemiş oldu.

Trump, "Muhakeme gücü kötü" demişti

Flynn'in yalan söylediğine dair ilk itirafının ardından Trump, "General Flynn'i görevden almak zorunda kaldım çünkü Başkan Yardımcısı'na ve FBI'a yalan söyledi" diye tweet attı.

Trump'ın danışmanı Hope Hicks de Mueller'in müfettişlerine, Trump'ın Flynn'in "kötü muhakemeye" sahip olduğunu düşündüğünü söyledi.

Fakat Trump'ın Flynn hakkındaki fikirleri, iki kez suçunu kabul etmiş eski danışmanının Mueller'in ekibiyle işbirliğini bırakması, avukatlarını değiştirmesi ve Trump'ı "enselemek" isteyen müfettişler tarafından suçunu kabul etmesi için "kandırıldığından" şikayet etmesiyle değişti ve bu kez Flynn için "Müthiş bir beyefendi" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanlığı da tavrını yumuşattı, Bakan Barr bir avukata davayı incelemesi talimatını verdi ve bakanlık yetkilileri hükümetin Flynn için 6 ay hapisten şartlı tahliye kadar tavsiyesini değiştirmek için ocak ayında davaya müdahale etti.

Barr'ın davayı incelemek için atadığı avukat mayıs ayında, Flynn'in ilk etapta FBI tarafından sorgulanmaması gerektiği tezi üzerinden suçlamaların düşürülmesini tavsiye etti. Adalet Bakanlığı da 7 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Flynn'le ilgili davanın düşürüleceğini bildirdi.

Türkiye ile nasıl bir ilgisi var?

Diğer yandan BBC Türkçe'nin haberine göre Flynn, Trump adına seçim kampanyalarının devam ettiği bir dönemde, Türkiye hükümetiyle doğrudan ilişki kurduğunu ve hükümetin talimat ve yönlendirmeleri doğrultusunda danışmanlık çalışmaları yürüttüğü iddialarını da soruşturma kapsamındaki ifadesinde doğrulamıştı. Ancak soruşturma kapsamında verdiği diğer bilgiler ışığında, Türkiye'yle ilişkilerini Adalet Bakanlığı'na yasal bildirimde bulunmamasıyla ilgili kendisi hakkında dava açılmamıştı.


Independent Türkçe, NBC News, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU