Murat Yetkin: Erdoğan hükümeti tam kapanma uygulamasının psikolojik zeminini hazırlıyor

“Arada kaybedilen canlar ve aylar oldu, ekonominin ‘her şey serbest’ ile toparlanamadığı görüldü ve şimdi tam kapanmanın eşiğindeyiz”

Fotoğraf: AA

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye’de semptom göstermeyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının rakamlarının da açıklanmasıyla ilgili yazdı. Yetkin’e göre hükümet, “tam kapanma” uygulamasına geçmenin zemini hazırlıyor.

Yetkin, kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün gerçekleştirdiği basın toplantısını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Peki, neden şimdi? Erdoğan hükümeti korona gerçeğine neden daha önce, yaz aylarında ortalık alev alev yanmaya başlamışken değil de şimdi teslim oldu?” diye soran Yetkin, şunları yazdı:

Bakan Koca, itiraf gibi açıklamalarında korona yayılmasının Kurban Bayramı (31 Temmuz-3 Ağustos) sonrasında hızlandığını söyledi. Hükümet bütün uyarılara rağmen, kendisi de turizm şirketleri sahibi olan Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un ve inşaat-AVM lobisinin özel çabalarıyla “her şey serbest” moduna geçmişti. Yayılmadaki bütün suç maske takmayı ihmal eden vatandaştaydı.

Erdoğan için de önemli olan dükkanların açık tutulmasıydı. Böylece ticaret odalarının, turizm dernek ve birliklerinin başkanları, üyelerine “İşte bastırdık, Cumhurbaşkanımız açık tutuyor” diyebiliyordu. Erdoğan dükkân kapatan, sokağa çıkma yasağı koyan lider olmayacaktı.

Ama dükkanlar siftahsız kapanmaya başladıktan sonra ve esnaf hükümetten para yardımı istemeye başladıktan sonra işin rengi değişti. Nitekim İstanbul’da esnaf dernekleri, eğer işçiler gibi tartaklanarak dağıtılmazsa, 27 Kasım’da taleplerini dile getirecek bir mitinge hazırlanıyor.

Şimdi Erdoğan hükümeti esnafın, tüccarın ve küçük sanayicinin gözünü, gerçek tabloyu açıklamak zorunda kalma pahasına korkutarak “tam kapanma” uygulamasına geçmenin psikolojik zeminini hazırlamaya çalışıyor.

Yetkin yazısının devamında şu yorumu yaptı:

Korona gerçeğinin kabulü aylardır AB’den gelen şeffaflık eleştirilerini de haklı çıkarmış oldu. Nuriye Ortaylı gibi halk sağlığı uzmanları Selva Demiralp gibi iktisatçılar aylardır kesintili kapanma yerine tam kapanmanın hem sağlık hem ekonomiye iyi geleceğini yazıyorlardı. Arada kaybedilen canlar ve aylar oldu, ekonominin “her şey serbest” ile toparlanamadığı görüldü ve şimdi tam kapanmanın eşiğindeyiz.

 

yetkinport.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU