Gecekondu mahallesinden dünya futbolunun zirvesine uzanan parıltılı ve skandallarla dolu bir hayat: Diego Armando Maradona

Dünya futbolunun en yetenekli oyuncuları arasında yer alan Arjantinli "efsane" futbolcu Diego Armando Maradona, 60 yaşında geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi

60 yaşında hayatını kaybeden Maradona, kasım ayının başında beyin ameliyatı geçirmişti / Fotoğraf: Reuters

Arjantin'de gecekondu mahallesinden çıkan eğitimsiz bir çocukken dünya çapında şöhrete kavuşan, büyük paralar kazanan, 'Tanrı' gibi karşılanan ve bunların hepsi büyülü sol ayağı nedeniyle olan bir kişi... 

Amy (2015) ve Senna'nın (2010) ardından Diego Armando Maradona'nın da belgeselinin yönetmeni Asif Kapadia, dün gece yaşamını yitiren Arjantinli efsane için bu sözleri kullanmıştı.

Brezilyalı Pele ile birlikte "futbol tarihinin en iyisi" olarak nitelendirilen Arjantinli futbol efsanesi Maradona, dün akşam evinde geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi.

30 Ekim 1960'ta Arjantin'in Buenos Aires kentindeki bir gecekondu mahallesinde işçi baba ile ev hanımı anneden doğan Maradona, doğuştan yetenekli olduğu futbola 8 yaşında mahalle takımı Estrella Roja'da adım attı. 

Arkasında ışıltılı ve bir o kadar da skandallarla dolu bir kariyer bırakan Maradona, henüz 16 yaşındayken Argentinos Juniors ile ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı.

 

Diego Maradona - AFP.jpg
Diego Armando Maradona / Fotoğraf: AFP

 

1981'de Boca Juniors'a giden Maradona, ilk şampiyonluğunu elde etmesinin ardından yönünü Avrupa'ya çevirerek Barcelona ile anlaştı ve kariyeri için yepyeni bir sayfa açtı.

1982 ile 1984 yılları arasında Katalan ekibinin formasını giyen Maradona, 43 maçta forma giyerken 30 gollük performans sergiledi.

Barcelona kariyerinde La Liga şampiyonluğu elde edemeyen Maradona, 4 kez ulusal kupa sevinci yaşadı.

İspanya'da aradığını bulamayan futbolun efsanesi, tarihler 1984'ü gösterdiğinde yönünü İtalya'ya çevirdi.

Ülkenin güneyinde yer alan Napoli ile anlaşan Maradona, efsane olmaya adım atacağı İtalya serüveni böylelikle başlamış oldu.

Maradona'nın üstün yeteneklerinin yardımıyla Milan, Inter, Juventus gibi dev rakiplerle başabaş mücadele eden Napoli, Arjantinli yıldızla 1986-87 ve 1989-90 sezonlarında 2 Serie A, 1988-89 sezonunda da UEFA Kupası şampiyonluğunun yanı sıra 2 kez de ulusal kupa zaferi kazanarak adından söz ettirdi.

 

Diego Maradona - AP1.jpeg
Diego Maradona, Brezilyalı Pele ile ödül töreninde / Fotoğraf: AP

 

Napoli'de geçirdiği zafer dolu yıllarla adından söz ettiren Maradona, saha içindeki başarısını saha dışında gösteremedi.

Işıltılı yaşantısıyla dikkat çeken Maradona, Barcelona'da başladığı kokaine İtalya'da da devam etti.

Günler süren uyuşturucu partileriyle anılan ve 1990 İtalya Dünya Kupası'nın ardından manşetlerden inmeyen yıldız oyuncu, 1991'de uyuşturucu testinden geçemedi ve 15 ay futboldan men cezası ile karşı karşıya kaldı.

Kokain testinden geçemeyen Maradona, 80 binden fazla kişinin kendisini karşıladığı ve "Tanrı" olarak nitelendirildiği Napoli şehrini yalnız başına terk etti.

 

 

259 resmi maçta forma giydiği, 115 gol ve 29 asistlik performansıyla süslediği Napoli kariyerinin ardından rotasını yeniden İspanya'ya çeviren Maradona, 22 Eylül 1992'de Sevilla ile sözleşme imzaladı.

Arjantinli efsane, bir sezon geçirdiği İspanyol ekibinde 26 kez sahaya çıkarken sadece 5 gole imza atarak İspanya kariyerini ikinci kez beklentilerin altında kalarak sonlandırdı. 

Tarihler 1 Temmuz 1993'ü gösterdiğinde ülkesinin Newell's Old Boy's takımı ile anlaşan Maradona, 1994'te bir kez daha ceza ile karşı karşıya kaldı ve hem Newell's hem de Arjantin Milli Takımı'nın kapıları kendisine kapandı. 

Daha sonra Boca Juniors ile anlaşan Maradona, 1997'de aktif futbolculuk kariyerini sonlandırdı. 

 

Diego Maradona - AP3.jpg
Diego Maradona, tarihe geçtiği 1986 Dünya Kupası'nı gururla havaya kaldırıyor / Fotoğraf: AP

 

4 kez boy gösterdiği dünya kupalarına damga vurdu

Futbolu ve sansasyonlarla dolu yaşam tarzı ile adını dünyaya duyuran Maradona, 1982, 1986, 1990 ve 1994 dünya kupaları olmak üzere toplam 4 organizasyonda Arjantin Milli Takımı için sahneye çıktı. 

1986'daki Dünya Kupası'nın kazanılmasında ve takımının 1990'da finale yükselmesinde en büyük pay sahibi olan Maradona, toplam 90 kez giydiği mavi-beyazlı formayla 34 gol atma başarısı gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tanrı'nın eli

Meksika'da düzenlenen 13. Dünya Kupası'nda zafer ikinci kez Arjantin'in olurken, turnavaya Diego Maradona'nın Birleşik Krallık maçında elle attığı gol damga vurdu.

Azteca Stadı'nda oynanan ve Güney Amerika temsilcisinin 2-1 kazandığı maçta Maradona, takımının 2 golüne de imza atarken, elle attığı gol "Tanrı'nın eli" olarak ün kazandı.

Arjantinli efsane, 114 bin kişinin izlediği maçta sağ kanattan yapılan ortaya kaleci Shilton ile yükseldi ve topa sol eliyle dokunarak ağlara gönderdi. Pozisyonu görmeyen Tunuslu hakem Ali Bennaceur, golü geçerli saydı. Büyük Britanyalı futbolcuların yoğun itirazlarına karşılık hakemin kararı değişmezken, Maradona verdiği bir röportajda bu gol için "Biraz kendi kafası biraz da Tanrı'nın eli" ifadesini kullanmıştı.

 

 

Arjantinli futbolcunun aynı maçta orta sahadan aldığı topla rakiplerini çalımlayarak attığı gol ise dünya kupaları tarihinin en güzel golleri arasında yer aldı.

İtalya'da düzenlenen 1990 Dünya Kupası ise Maradona için sonun başlangıcı oldu.

Turnuvanın yarı finalinde Napoli'de oynanan maçta İtalya'ya gol atan Maradona, maç sonu hedefte yer aldı. 

Maradona, 1994'te ABD'de düzenlenen dünya kupasının da en sansasyonel futbolcusu ünvanını kimseye kaptırmadı.

Yunanistan'ı 4-0 kazandıkları yendikleri maçta bir gol atan Maradona, maçın ardından yapılan doping kontrolünde pozitif numune verdi. Bunun üzerine organizasyondan ihraç edilen Maradona'nın Newell's kariyeri de sona erdi.

 

Diego Maradona - Reuters1.JPG
Diego Maradona, Lionel Messi ile birlikte / Fotoğraf: Reuters

 

Teknik direktörlüğü futbolculuğu gibi olmadı

Yunanistan maçı sonrası ceza alan ve Newell's ile sözleşmesi feshedilen Maradona, 1994'te Argentinos Juniors'tan takım arkadaşı Carlos Fren ile Textil Mandiyu, 1995'te ise Racing kulüplerinde çalıştı.

Cezasının bitmesinin ardından Boca Juniors ile anlaşan efsane oyuncu 1997'de kariyerini sonlandırmasının ardından 2008'de Arjantin Milli Takımı'nın teknik direktörlüğüne getirildi.

2010 Dünya Kupası sürecinde milli takımı devralan ve turnuvanın çeyrek finalinde Almanya'ya 4-0 yenilen Arjantin'de Maradona'nın görevine son verildi. 

2011'de Birleşik Arap Emirlikleri ekibi Al-Vasl ile 2 yıllık sözleşme imzalayan Maradona'nın Asya serüveni de 2012'de son buldu. 

Al-Vasl'daki görevine son verilmesinin ardından 5 yıl sonra yeniden ülkeye gelen ve 2. Lig takımlarından El-Fujairah ile anlaşan Maradona'nın, bu serüveni de kısa sürdü ve 2018'de görevi bıraktı.

 

Diego Maradona - AP2.jpeg
Maradona'nın ölüm haberinin ardından Şampiyonlar Ligi maçlarının oynandığı stadyumlarda Maradona'nın fotoğrafı yer aldı / Fotoğraf: AP

 

7 Eylül 2018'de Meksika'nın Dorados de Sinaola takımıyla anlaşan Arjantinli efsane, 38 maçta kulübede görev aldı.

Maradona'nın öğrencileri, söz konusu maçlardan 20 galibiyet, 9 beraberlik ve 9 mağlubiyetle ayrıldı.

Son olarak ülkesi Arjantin’in Gimnasia takımının başına geçen Maradona, kasım ayı başında beyin ameliyatı olmuş ve iyileşmesinin ardından tedavisine evinde devam edilmesi kararlaştırılmıştı. 

Arjantinli teknik direktörün avukatı, 60 yaşındaki efsanenin evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU