Bakan Koca'nın vaka sayısı açıklamasına tepkiler: Bunca yaşanandan sonra bu sayılara güvenebilir miyiz?

Koca, 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıklamıştı

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı pozitif vaka sayısına bazı siyasi isim ve kurumlardan tepkiler geldi. 

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Evrensel’e yaptığı değerlendirmede sayının kendileri için şaşırtıcı olmadığını söyledi. Fincancı, geçtiğimiz günlerde yaptıkları araştırma sonucunu hatırlatarak gerçek vaka sayısının daha yüksek olduğunu düşündüklerini vurgulayarak, "Geçtiğimiz gün aile hekimliği araştırmamızda 47 bin civarında vakadan söz edilmesi gerektiğini söylemiştik" dedi.

İstanbul’daki ölüm sayılarının geçtiğimiz 5 yılın ortalamasına göre yüzde 100 arttığını hatırlatan Fincancı, “Artık tablonun gizlenemez boyuta geldiği çok açık. Sağlık kurumları alarm veriyor, yeni servisler açılmasına rağmen yatak doluluk oranları çok yüksek. Farklı hastalıklar için kullanılan servisler Kovid-19 servisine dönüştürülüyor. Yoğun bakım doluluk oranları da yüksek. Acil servislerde sedyede yatak sırası bekleyen insanlar görünür olunca bu veriyi açıklamak zorunda kaldılar. Bu verilerin açıklanmasında TTB’nin pandeminin başından bu yanan sürdürdüğü ısrarın da etkisi var” ifadelerine yer verdi.

Davutoğlu: Bu saatten sonra size kim niye inansın?

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, "Ekim ayında sizi uyardık, vaka sayısı ayrı hasta sayısı ayrı diyerek aklımızla dalga geçmeyin dedik" hatırlatmasında bulunarak, "Tam 55 gün sonra bizim dediğimize geldiniz. Bu saatten sonra size kim niye inansın? Ne güvenilirliğiniz kaldı ne inandırıcılığınız! Milletimize ve ülkemize yazık ediyorsunuz" ifadelerini yer verdi. 

Babacan: Bu sayılara güvenebilir miyiz?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Aylardır ‘Vaka sayılarını açıklayın’ diye hükümete çağrı yaptık. Nihayet 28.351 vaka açıklandı” diyerek 3 soru yöneltti:

Aylardır bunu niçin açıklamadınız?
Verileri gizleyerek halkın sağlığını tehlikeye atmadınız mı?
Bunca yaşanandan sonra bu sayılara güvenebilir miyiz?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmamoğlu: Hakikati konuşmaktan korkmamak en doğru yol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Hakikati konuşmaktan korkmamak en doğru yoldur" diyerek, "Sayın Fahrettin Koca’nın bugün açıkladığı şeffaf vaka sayısı verilerinin pandemi mücadelesinde ülkemizin daha sağlıklı günlere kavuşmasında bir kilometre taşı olması umuduyla" ifadelerini kullandı. 

İstanbul Tabip Odası: KOCA bir yalan

İstanbul Tabip Odası Twitter mesajında, salgında on binlerce yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Başarı hikayesi" uğruna dokuz aydır gerçekleri gizlediler. Bütün anlattıklarının KOCA bir yalan olduğu açığa çıktı” dedi.

Oda ayrıca Koca’nın istifasını istedi.

Türkiye'de günlük en yüksek vefat sayısı kayıtlara geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıklamıştı.

Bakanlık son 24 saatte, 164 bin 547 Kovid-19 testi yapıldığını 6 bin 814 kişiye hastalık tanısı konulduğunu, 168 kişinin hayatını kaybettiği duyurmuştu.

Ölü sayısı bugüne kadar ki en yüksek günlük rakam olarak kayıtlara geçti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU