Macaristan'ın iltica talepleri reddedilen sığınmacıları açlığa terk etmesi BM’yi alarma geçirdi

Birleşmiş Milletler sığınmacılara 5 gün boyunca yemek verilmediğini ileri sürdü

Macaristan 2015 mülteci krizi sonrasında güney sınırını tel çitle çevirdi / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Macaristan'ın aşırı sağ hükümetinin iltica talepleri reddedilen sığınmacıları bir defasında 5 güne kadar aç bıraktığı yönündeki raporlar üzerine alarma geçti.

Macar makamları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin müdahalesi sonrasında sığınmacıları kasıtlı olarak gıdadan yoksun bırakmaya son vereceğine dair taahhütte bulunmuştu. Ancak BM'ye göre raporlar uygulamanın devam ettiğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Ravina Shamdasani, bu uygulamanın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Macar makamları, transit geçiş bölgelerinde ülkede kalma hakkı olmayan göçmen ve sığınmacıları derhal tutukluyor. BM, sınır dışı edilme emrine tabi sığınmacıların 5 güne kadar uzayabilen işlem sürecinde gıdadan mahrum bırakıldıklarını belirtiyor. Hamile ve emziren kadınlar içinse istisnalar yapıldığı bildiriliyor.

Sözcü Shamdasani, göçmenlerin kasıtlı olarak aç bırakıldığını, bunun da yetersiz beslenmeye yol açarak sağlık sorunlarına zemin hazırlayacağını ifade ederek uygulamanın özü itibariyle insanlık dışı olduğunu söyledi.

Shamdasani, “Macaristan'ın gözetim merkezlerindeki göçmenleri, uluslararası yasaları ve standartları çiğneyerek kasıtlı olarak aç bıraktığına dair raporlar endişe uyandırıyor” dedi.

BM’ye göre, Ağustos 2018’den bu yana sınır dışı edilmeyi bekleyen en az 21 göçmen aç bırakıldı.

Macar hükümeti, bazı göçmenleri göz altına almadığı için bu kişilerin ülkeden istedikleri zaman ayrılabileceklerini söylüyor. Ancak BM, göçmenlerin insanlık dışı koşullara maruz kaldıklarında böyle bir ayrılmanın isteğe tabi olamayacağını söylüyor. 
 

viktor-orban.jpg
Macaristan Başbakanı Viktor Orban


Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İslamofobi ve antisemitizmle suçlanan aşırı göçmen karşıtı siyasi duruşuyla popülerlik kazandı.

Orban perşembe günü yaptığı bir konuşmada, hükümetinin “göçün durdurulamayacağının doğru olmadığını kanıtladığını” belirterek, “Avrupa'nın sınırlarını göçmen işgaline karşı korumamız gerekiyor” dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Ravina Shamdasani konuya ilişkin şunları söyledi:

“BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği devletlere, yiyecek sağlama da dahil olmak üzere özgürlüklerinden yoksun bırakılan göçmenlere karşı yükümlülükleri ve daha fazla bakım görevi olduğunu hatırlatıyor. Gıdadan kasıtlı yoksun bırakma Mandela Kuralları uyarınca yasaklanmıştır ve işkence ya da diğer zalimce, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele ya da cezalandırmanın yasaklanması kadar gıda ve sağlık haklarını da ihlal etmektedir.”

Shamdasani, “İster transit bölgelerde olsun, ister göçmenlerin gözetim altında olduğu ve ihtiyaçlarını sağlayamayacakları yerlerde olsun, Macaristan'ı özgürlükten yoksun bu insanlara karşı insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağrıyoruz” ifadelerini kullandı.

Shamdasani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm göçmenlerin iltica etme haklarının yanı sıra, herhangi bir kimsenin gerçek ve öngörülebilir bir zulüm, ölüm, işkence ve zulüm riskiyle ve insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele veya ceza ya da telafisi imkansız diğer zararlarla karşı karşıya kalacakları bir duruma dönmelerini yasaklayan 'geri göndermeme' temel insan hakları ilkesini vurguluyoruz.”

Son dönemde gözden geçirilen AB Kabul Koşulları Direktifi'nde raportör olan liberal bir Avrupa Parlamentosu üyesi Sophie in ’t Veld, The Independent'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Macaristan’ın, çoğu savaş veya zulümden kaçan sığınmacılara yönelik muamelesi Avrupa’yı utandırıyor. Bu, temel uluslararası iltica standartları ve insani ahlaka saldırıdır. Aşırı sağ sürekli Avrupa değerlerini baltalıyor. AB bu grotesk davranışa meydan okumak zorunda. AB hükümetlerinin artık Avrupa Parlamentosu’nun Macar hükümetine karşı 7. madde prosedürlerini yürürlüğe koyma çağrısını dikkate alması gerekiyor.”


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU