Tayland'ın rekoru fos çıktı: "1 milyar dolarlık uyuşturucuya" el koymuşlardı

Devasa uyuşturucu operasyonunda ketamin ele geçirildiğini iddia eden yetkililer baltayı fena halde taşa vurdu.

Ülkenin narkotik suçlarla mücadele dairesi 1 milyar dolar (yaklaşık 8 milyar TL) değerinde, 11,5 ton ketaminin ele geçirildiğini 12 Kasım'da açıklamıştı (AFP)

Tayland'ın tarihindeki en büyük uyuşturucu operasyonu olarak kayıtlara geçen ve 1 milyar dolarlık ketamin ele geçirildiği ilan edilen baskında yakalananların, aslında gıda katkı ve temizlik maddeleri olduğu ortaya çıktı.

İki hafta önce bir depoda rekor miktarda uyuşturucu olduğu iddia edilen maddelerle poz veren Adalet Bakanı, ilk bilgilerin yanlış olduğunu ve yetkililerin aslında uyuşturucuya karşı savaşta büyük bir ilerleme kaydetmediğini salı günü itiraf etti.

Somsak Thepsuthin, gazetecilere şöyle konuştu:

Bu [narkotik] dairemizin kabullenmesi gereken bir yanlış anlaşılmaydı.
Bu bir hata değildi. Bu yeni bir bilgi.

Narkotik Denetleme Kurulu (NCB) ele geçirilen 475 çuvaldan 66'sındaki maddeleri cumartesi günü test etti. Yetkililer maddenin ketamin değil, trisodyum fosfat olduğunu kaydetti.

Trisodyum fosfat, gıda katkı maddesi ve temizlik malzemesi olarak kullanılan bir kimyasal.

Ketamin tıpta anestetik veya antidepresan görevi görüyor ama bunun dışında, hülyalı olmak veya transa girmek ve bazen de halüsinasyon görmek için, keyif amaçlı bir uyuşturucu olarak da kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin narkotik dairesi Bangkok'a yakın Chachoengsao bölgesinde 1 milyar dolar değerinde 11,5 ton ketamin bulduğunu 12 Kasım'da gururla duyurmuştu.

Bir basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Thepsutin, devasa yükün Tayland'a tekneyle geldiğini söylemişti. Sözde uyuşturucu sevkiyatının ardındaki çokuluslu bir ağa da işaret etmişti.

Konu hem ülkede hem de uluslararası mecralarda manşetlere taşındı.

Bangkok Post'a göre NCB an itibarıyla soruşturmaya ve geri kalan maddelerin testine katılması için Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'ni davet edip etmemeyi düşünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU