Türkiye'deki Suriyeliler maaş alıyor mu, oy kullanacaklar mı? İşte doğru bilinen yanlışlar

Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler hakkındaki iddialara Mülteciler Derneği bir kitapçıkla yanıt verdi

1

2011'de başlayan savaşın ardından Türkiye'ye yönelen Suriyelilerin sayısı resmi verilere göre 3,5 milyonu aştı. Kamuoyunda Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik onlarca tartışma ve iddia var. Kimi Suriyelilere maaş verildiğini, kimi hastanelerde sıra beklemeden muayene olabildiğini, kimi kira ödemediklerini iddia ediyor. Peki bu iddialar gerçek mi? Mülteciler Derneği tartışma yaratan tüm iddiaları topladı, hepsine madde madde yanıt verdi. İşte doğru bilinen yanlışlar: 

"Suriyeliler hastanede sıra beklemiyor" iddiası

Hastane poliklinik hizmetlerinde muayene öncelik sırası Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile belirlenmiştir. Bu genelgeye göre Suriyelilerin hastanelerde yasal önceliğinin olduğuna dair bir ifade bulunmamaktadır. Yasal öncelik acil vakalar, engelli hastalar, hamileler, hizmetteki askeri personel, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, 65 yaş üstü hastalar ile yedi yaşından küçük çocuklara verilmektedir. Hastalar Suriyeli oldukları için yasal öncelik kazanmazlar.

 

"Suriyeliler su, elektrik ve doğalgaz faturası ödemiyor" iddiası

Sosyal medyada sık sık gündeme getirilen iddiada Suriyelilerin elektrik, su ve doğalgaz faturası ödemediği belirtiliyor. Bu iddiayı desteklemek için de bedelsiz olan bazı faturaların görselleri paylaşılıyor, bu görsellerde de faturalardaki "Kullanım miktarı düşük olduğundan dolayı faturalandırılmadığı" yazısı gizleniyor. 

Suriyeli üniversite öğrencilerinin 1200 lira burs aldığı iddiası doğru fakat 1200 liranın tamamının devlet tarafından karşılandığı ve devletin Türk vatandaşı öğrencilerden daha çok bir miktarı Suriyeli öğrencilere verdiği iddiası yanlış. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yapılan açıklamada, Suriyelilere verilen 1200 liralık bursun finansal kaynağının yüzde 85'i AB tarafından, geriye kalan yüzde 15'lik kısmın ise ulusal kaynaklardan karşılandığı belirtildi. 

"Suriyeliler 5 yıl sonra Türk vatandaşı olacak" iddiası

Türkiye'de bulunan Suriyeliler "geçici koruma" statüsüne sahiptir. Geçici koruma kapsamında olan kişiler ister 5 yıl ister daha fazla Türkiye'de kalsınlar bu yolla Türk vatandaşı olamaz. Geçici koruma altındakilerin evlilik yoluyla da Türk vatandaşı olma hakları yoktur.

Suriyelilerin telefon parasının devlet tarafından ödeneceği iddiası

Göç İdaresinin telefon kartı ihalesine çıktığını duyurması üzerine oluşturulmuş uydurma bir haberdir. İlk kez bir gazete tarafından ortaya atılan iddia Göç İdaresinin açıklaması ile yalanlanmıştır. Göç İdaresi tarafından 'ankesörlü telefonlarda' kullanılmak üzere dağıtılacak olan telefon kartları Türkiye'de yaşayan Suriyeliler için değil, Geri Gönderme Merkezlerinde sınır dışı edilmek üzere bekleyen yabancılar içindir. Amaç bu kişilerin kendi konsoloslukları ve ülke makamlarıyla belge temini için görüşmelerinin sağlanarak haklarında yapılan sınır dışı işlemlerinin hızlanmasını sağlamaktır. Bu projenin finansörü AB üye ülkeleridir.

"Suriyeliler devletten maaş alıyor" iddiası

Üzerinde AB logosu bulunan projelerin finansmanı, AB üyesi ülkeler tarafından karşılanmaktadır. Belirli şartları sağlayan Suriyeli mültecilere KIZILAYKART aracılığı ile nakit yardımı yapılmaktadır. Banka kartı özelliğine sahip olan KIZILAYKART ile mülteciler pos cihazlarını kullanarak harcama yapabilmektedirler. Suriyeliler Türk hükümetinden maaş almamaktadır.

"Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor" iddiası

Üniversite konusunda Suriyeli öğrenciler için hiçbir ayrımcılık yapılmamaktadır. ABD vatandaşı olan bir öğrenci Türkiye'de hangi haklara sahipse, Suriyeli bir öğrenci de aynı haklara sahiptir. 160'dan fazla ülkeden 105 bin öğrenci ağırlayan Türkiye, yıllardır okumak isteyen tüm dünya öğrencilerine kapılarını açmaktadır. Türkiye’de üniversiteye gitmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler 'Türkiye Bursları', Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı veya yatay geçiş şartlarını sağlamadan üniversiteye giremezler. Bu konuda Suriyeli öğrencileri kapsayan ayrı bir düzenleme yoktur.

 

 

"Suriyeliler arabaları için vergi ödemiyor" iddiası

Trafiğe kayıtlı olan tüm motorlu kara taşıtları Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) tabidir. 

"Seçimlerde Suriyeliler de oy kullanacak" iddiası

Seçme ve seçilme hakkının kullanılabilmesi için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların seçimlerde oy kullanma hakkı yoktur.

"TOKİ evleri Suriyelilere bedava verilecek" iddiası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresinden (TOKİ) ev sahibi olmak için başvuru yapabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. TOKİ yabancılara ev satışı yapmamaktadır.

- "Suriyeliler devlet memuru olarak işe alınacak" iddiası

Devlet memuru olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Buna göre yabancıların devlet memuru olma gibi bir hakları yoktur. İhtiyaç olması durumunda üniversiteler ve hastaneler başta olmak üzere belirli kurumlara yabancı uyruklu çalışan alınabilir. Fakat bu kişilerin çalışma statüsü 'devlet memuru' olarak değil 'sözleşmeli personel' olarak geçmektedir."

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU