Türk Tabipleri Birliği davasında karar verildi... 11 hekim hapis cezası aldı

TSK'nın Zeytin Dalı harekatına ilişkin "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" açıklaması yapan TTB üyeleri ikişer kez 10 ay hapis cezasına çarptırıldı

Türk Tabipleri Birliği’nin 2016-2018 dönemi Merkez Konseyi'nin 11 üyesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zeytin Dalı Harekatı sırasında “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklamaları sonrası haklarında açılan davada karar çıktı. 

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 sanığa söz konusu açıklamalarıyla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu iki kez işledikleri gerekçesiyle 2'şer yıl hapis cezası verdi. Ancak sanıklar hakkında takdiri indirim uygulanarak cezaları 1 yıl yıl 8'er ay olarak belirlendi. Sanıklardan Hande Arpat, sosyal medya üzerinden yaptığı bazı paylaşımları nedeniyle "zincirleme olarak terör örgütü propagandası yapmak" suçundan ayrıca 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. İddianamede Arpat gibi sosyal medya paylaşımları nedeniyle aynı suçtan cezalandırılması istenen sanık Şeyhmus Gökalp ise beraat etti. 

Karara tepki gösteren TTB, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bir kez daha söylüyoruz savaşa karşı olmak hekimlik mesleğinin evrensel ilkelerinin gereğidir" dedi.  
 


İstanbul Tabip Odası ile Ankara Tabip Odası da karar Twitter hesaplarından tepki gösterdi. 
 

 

 

Davanın geçmişi

Sanıklar hakkında, Afrin’e yönelik Zeytin Dali Harekatı’na yönelik 2018 ve 1 Eylül 2016'daki Dünya Barış Günü'nde yaptıkları açıklamaları nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından dava açıldı. Savcı esas hakkındaki görüşünde, bütün sanıkların söz konusu açıklamalar nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan 2'şer yıldan 6'şar yıla kadar hapse çarptırılmalarını, sanık Hande Arpat'ın bazı sosyal medya paylaşımlarına ilişkin "yayın yoluyla zincirleme biçimde silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 13 yıl 1 ay 15 güne kadar ayrıca mahkumiyetini talep etti. 

O dönem gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel İstanbul Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırıldı. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU