Kılıçdaroğlu'ndan "dokunulmazlık" yanıtı: Eğer kaldırmazsanız, namert ve vatan hainisiniz

Dokunulmazlığının kaldırılması için yapılan başvuruya ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, "Açıklama yapmışlar, 'Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığını kaldıracağız' diye. Sizden mi korkacağım" dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Libya'ya giden Türk gemisinin bir Alman fıkrateyni tarafından durdurulup aranmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, Almanya ve İtalya'yı şiddetle kınadığını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Ne oluyor arkadaşlar? Benzer bir olay İsrail’de olmuştu. İsrail bizim vatandaşlarımızı aramış ve öldürmüşlerdi. Biz dava açtık ne oldu? Meclis’te bir gece yarısı çıkan bir kanunla davadan vazgeçildi. İsrail tazminat vermedi, 'Bir vakıf gösterin ben oraya bağış yapayım' dedi. Almanya ve İtalya’yı şiddetle kınıyoruz. Hükümetten bu konuda çok net bir yanıt bekliyoruz.Batı’nın bu konuda çifte standart uyguladığını çok iyi biliyoruz. Ben bunu AB’ye de söyledim. En açık örnek Kıbrıs’tır. Tek dillendiren CHP’dir. Türkiye’de eserler, gürlerler, oraya gidince de kapı arkasında bir emriniz var mı diye sorarlar. 

"Çocuklar 18 yıldır denek olarak kullanıldı"

Öğretmenler Günü'ne ilişkin açıklamalarda bulun Kılıçdaroğlu, öğretmenlerin bütün saygın ülkelerde el üstünde tutulduğunu vurguladı.

Hükümetin milli eğitim politikasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, "7 bakan değişti, 7 farklı eğitim düzenlemesi oldu. 5 AKP’li kanun teklifi verdi, hiç birisi öğretmen değildi. Çocuklar, 18 yıldır denek olarak kullanıldı" denildi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Öğretmenler devlet protokolünde yer alıyordu.Liyakatin yerini torpil alınca bir çok kişi eğitim üzerinde söz sahibi oldu. Kadrolu öğretmen var, sözleşmeli öğretmen var… Aynı derslere giriyorlar ama aynı ücreti almıyorlar. Bu mu adalet?Öğretmenin günü takip etmesi lazım, sanatı bilimi takip etmesi lazım. Hangi parayla yapacaklar? Sözde bir Fatih projesi yaptılar. Öğretmenlere ücretsiz bilgisayar verecekleri, vermediler. Nereye gitti o para? Bir öğretmen arkadaşım şunu söyledi: Son 10-15 yılda öğretmenlik çok değersizleşti. Eskiden toplumda saygın bir yeri vardı şimdi o kalmadı. Sayın öğretmenim CHP, öğretmenleri toplumun en saygın yerine getirecek sana söz veriyorum.

"Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak"

Öğretmenlerin, Türkiye şartlarında ekonomik olarak sıkıntı yaşadığını dile getiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Doktora yapıp, çekirdek satıp, atama bekleyen öğretmen var. Kağıt toplayıp topladığı kağıdı satan atama bekleyen öğretmen var. 21. Yüzyıl Türkiye’sinin en büyük ayıbıdır bu. Üniversiteyi bitirdikten sonra kağıt toplayıp geçimini sağlayan öğretmenin dramını biliyorlar mı? Bunların tamamı bir siyasi tercihtir. Parayı nereye harcayacaksın? Londra’daki tefecilere mi harcayacaksın, öğretmenlere mi? Bu bir siyasi tercihtir.Atama bekleyen öğretmenler kampanya açtılar 60 bin atama için. Sayıştay’ın raporuna göre yüzbinler lazım. Yapmazlar. Ne olursa olsun oy alacaklarını biliyorlar. Talimatı verirse bir anda 3600 ek gösterge kanunu çıkar. 

"Eğer faizler artacaksa Merkez Bankası Başkanı’nın niye görevden aldın?"

Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgile de değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin ekonomiyi deneme-yanılma yöntemi ile yürüttüğünü öne süren Kılıçdaroğlu, "Geçen hafta faizin yükseltileceğini söylemiştim ve yükseltildi. Kim kazandı? Londra’daki tefeciler kazandı. Hani faiz, enflasyonun sebebiydi? Faiz lobilerinin önünde diz çökmek zorunda kaldı! Mademki diz çökün, faizleri arttıracaktın, bunu biliyorsun.. Peki, 128 milyar doları kime sattın?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Eğer faizler artacaksa Merkez Bankası Başkanı’nın niye görevden aldın? Faiz baronlarına karşı kurtuluş mücadelesi veriyoruz, diyordun. Şimdi ne oldu? Faiz sebep, enflasyon sonuç diyordun. Ne oldu ne değişti şimdi? Para yok diyorlar. Para var. 1 trilyon 891 milyar lirayı 10 ayda harcadılar.

"Dokunulmazlığımı kaldırmazsanız, namert ve vatan hainisiniz"

Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında MHP'nin suç duyurusu yapması ve savcılığın kovuşturma yapmak için dokunulmazlığının kaldırılmasını istemesiyle ilgili de konuştu.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Konuşuyoruz ve anlatıyoruz. Bütün haksızlıkları söylüyoruz. Açıklama yapmışlar, "Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığını kaldıracağız" diye. Eğer benim dokunulmazlığımı kaldırmazsanız namertsiniz, vatan hainisiniz. Sizden mi korkacağım? Bir canım var o da vatanıma feda olsun.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU