"Terör" soruşturmasında ifade veren eski AK Parti Milletvekili Ensarioğlu hakkında takipsizlik kararı

2015 yılında bir PYD'nin cenazesine katıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Galip Ensarioğlu savcının çağrısı üzerine dün ifade vermişti

Fotoğraf: Twitter @MGENSARIOGLU

Eski AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu hakkında, Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde 2015 yılında düzenlenen bir YPG’linin taziyesine katıldığı gerekçesiyle 'terör' soruşturması başlatıldı. Kararın ardından bugün Ensarioğlu hakkında takipsizlik kararı verildi.

Independent Türkçe’ye konuşan Ensarioğlu, "Soruşturma 2019’da başlatılmış olmasına rağmen geçen hafta haberim oldu. Cenazeye gittiğim dönemde PYD henüz terör örgütü listesine alınmamış, 2 bin 700 PYD’linin Türkiye’deki hastanelerde tedavi edildiği, 3 bin 500 Tır gıda yardımının Kobanê’ye gönderildiği dönemdi" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galip Ensarioğlu, IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden "Şerzat Diyarbaz" kod adlı Abdulkadir Durgın için kurulan taziye çadırını ziyaret ederek, sosyal medya hesabından 21 Haziran 2015’te, "Dicle Deran köyünde Şengal’de çatışmada yaşamını yitiren Abdulkadır Durgın’ın taziyesindeyiz. Allah rahmet eylesin" mesajını paylaşmıştı. Diyarbakır Terör Savcılığı, bu paylaşımdan tam 4 yıl sonra Ensarioğlu hakkında soruşturma başlattığı ortaya çıktı. 

Diyarbakır Adliyesi’nde dün Terör Savcısı’na ifade verdiğini ifade eden Ensarioğlu, Independent Türkçe’ye şunları söyledi:
 

Uzun bir süredir 2015’te katıldığım taziye ile ilgili neden soruşturma açılmadığına dair tweetler atılıyordu. Bunlar şikayet konusu olunca savcının biri de soruşturma açıyor. Soruşturma 2019’da açılmış ama ifadeye yeni çağrıldım. Soruşturmadan aslında geçen hafta bilgi sahibi oldum. Dün de gidip ifade verdim.  Savcıya şunu söyledim. Taziyeye, cenazeye katılmak belki o örgütü veya eylemi destek anlamına gelebilir, öyle yorumlanabilir ama taziye örfümüzün gereğidir. Taziye aileye dilenir. Aile eğer senin tanıdığın, dostunsa aileye gidip başsağlığı dilersin. Bu örfümüzün gereğidir. Ben de taziyeye gitmişim. Kendi açımdan bir sıkıntı görmedim. Ölen gencin babası benim dostumdur. Hala attığım twitimi de silmiş değilim. Yaptığım bir şeyi ne inkar ederim ne de pişmanlık duyarım. 
Kaldı ki 2015’te PYD daha Türkiye Cumhuriyeti tarafından terör örgütü de ilan edilmemişti. Katıldığım bir PYD’linin taziyesidir. IŞİD ile girdiği bir çatışmada ölmüş çocuk. Devlet o zaman 1700 tane PYD’liyi Türkiye’deki hastanelerde tedavi ettiği dönemdir. 3 bin 500 tır gıda yardımını Kobanê’ye gönderdiği dönemdir.

 

Ensarioğlu hakkında takipsizlik kararı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ensarioğlu hakkında 2019 yılında açılan "terör" soruşturmasında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararının gerekçesinde, "atılı suç yönünden kamu davası açmaya yeterli delil olmadığından kovuşturma yapılmasına yer olmadığı" ifadesi yer aldı. 

Kararı Independent Türkçe’ye değerlendiren Ensarioğlu, "Olması gereken bir karar verildi. Soruşturmanın başlatılması zaten yanlıştı" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU