Tarih öncesi köpekbalıklarının dişlerini saplamak için kullandığı ürkütücü yöntem ortaya çıktı

Bu yetenek, tarih öncesi yaratıkların aksi halde gizli ve içe dönük olarak kalacak en büyük ve en keskin dişlerini kullanmasına olanak tanıdı

Araştırmacılar, keşfe konu olan köpekbalığına Ferromirum oukherbouchi adını verdi (Görsel: Christian Klug, Zürih Üniversitesi)

Modern köpekbalıklarının ağızlarında birbiri ardına dizilen birçok diş bulunduğu biliniyor. Zira ön sıradaki dişlerden biri düştüğünde, arka sıradaki diş düşenin yerini almak için ileriye doğru hareket ediyor.

Bilim insanlarına göre tarih öncesi köpekbalıkları da aynı şekilde birden fazla diş sırasına sahipti; ön sıradaki dişler dik duruyordu, arkadaki sıralarsa dile doğru eğimliydi. Ancak zamanla açıkta kalan ön dişler aşınırken, arkasındaki korunaklı dişler daha büyük ve daha keskin kaldı.

Şimdi de Zürih Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Hollanda'daki Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi'nden paleontologların yürüttüğü bir araştırmada bu köpekbalıklarının arka dişlerini de kullandığı keşfedildi.

Ekibin bulgularına göre, 300 ila 400 milyon yıl önce yaşayan köpekbalıkları, ağızlarını açtığında çenelerini de dışa doğru döndürme yeteneğine sahipti. Bu da söz konusu arka dişleri dik konuma getirmelerini sağlıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu evrimsel yetenek, tarih öncesi yaratıkların aksi halde gizli ve içe dönük olarak kalacak en büyük ve en keskin dişlerini kullanmasına olanak tanıyordu.

Şaşırtıcı keşif, paleontologların, Fas'ta keşfedilen ve daha önce tanımlanmamış bir köpekbalığı türüne ait 370 milyon yıllık bir fosili yeniden inşa etmesiyle mümkün oldu.

Yeni türe Ferromirum oukherbouchi adını veren araştırmacılar, bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları sayesinde hayvanın çenesinin bir modelini tasarladı. Bunun ardından model, 3D yazıcıda oluşturuldu ve çene yapısının şaşırtıcı mekaniği incelendi.

Çalışmanın yazarlarından Linda Frey, "Bu döndürme mekaniği sayesinde, ağzın iç tarafına dönük daha genç, daha büyük ve daha keskin dişler dik konuma getiriliyordu" dedi.

Bu da söz konusu hayvanların dişlerini avlarına saplamasını kolaylaştırıyordu. Çenenin yeniden içe dönme hareketi de avı bukkal boşluğun daha derinlerine itmeye yarıyordu.

 

Independent Türkçe, New Atlas, Daily Express

DAHA FAZLA HABER OKU