İstanbul Valiliği’ne "engellilik temelinde" ayrımcılık cezası

Karar oy çokluğuyla alındı

Fotoğraf: İHA

Yüzde 50 oranında engelli olduğunu belirten N.T. isimli bir yurttaş, bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Valiliği kararı ile Taksim Meydanı ve çevresinin kapatılması nedeniyle "Dolaylı ayrımcılık oluştuğunu" belirterek Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvurdu. N.T. başvurusunda, "Saat 11.00’den itibaren Taksim Meydanı ve çevresinde geniş bir alanın yaya ve araç trafiğine kapatıldığını, yürüme zorluğu olan ortopedik engelliler ile tekerlekli sandalye kullanan engellilerin açık olan yolların yokuşlu ve merdivenli olması nedeniyle yolculuklarını sorunsuz olarak tamamlayamadığını" ifade etti.

"Dolaylı ayrımcılık oluşturuyor"

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; TİHEK'e başvuran N.T., "Engelli bir birey olarak kendim için en yakın ve zahmetsiz ulaşım araçlarını kullanamadım. Alternatif oluşturmadan yapılan uygulama engelli kişiler bakımından dolaylı ayrımcılık oluşturuyor" dedi.

N.T., İstanbul Valiliği’nin kararına gerekçe olarak kadınların sosyal medya hesaplarından yaptıkları yürüyüş çağrılarını gösterdiğini belirtti ve yürüyüş çağrılarının akşam 19.00 için olduğuna dikkat çekti. N.T. yürüyüşün başlamasından sekiz saat önce bu yasakların uygulamaya sokulmasının ölçüsüz olduğunu da ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İdari para cezası kararı

Başvuruyu inceleyen TİHEK üyeleri, başvuranın engellilik temelinde dolaylı ayrımcılığa uğradığına ve bu nedenle de İstanbul Valiliği’nin ‘ayrımcılık yasağını ihlali ettiğine’ hükmetti. İstanbul Valiliği’ne ‘5 bin TL idari para cezası verilmesi’ de oy çokluğuyla kararlaştırıldı.

8 Mart'ta ne olmuştu?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Valiliği kararıyla Taksim Meydanı'nda eylemlerin yasaklanmasıyla Taksim'e çıkan bütün yollar kapatılmıştı.

Ancak yine de Beyoğlu'nun farklı noktalarında toplanan onbinlerce kadın, İstiklâl Caddesi'ne komşu Sıraselviler Caddesi'nde yürümüştü.

Taksim Meydanı'na girişleri polis barikatıyla engellenen kadınların bir kısmı geri dönerek Karaköy'e kadar yürürken, Sıraselviler Caddesi'nde eylemlerine devam eden kadınlar ise polis müdahalesi ile karşı karşıya kalmış. 34 kişi gözaltına alınmıştı.

 

 

Independent Türkçe, Birgün

DAHA FAZLA HABER OKU