İran, Suriye'deki 'danışman' rolüne yönelik her türlü saldırı girişimini tehdit etti

İsrail ordusu, geçtiğimiz hafta Suriye ordusu ve içerisindeki 'Kudüs Gücü'ne ait hedeflere saldırı gerçekleştirdiğini itiraf etti

Fotoğraf: AFP

Deyr-i Zor'un doğusundaki Ebu Kemal kentinin kırsal kesimini hedef alan bir saldırı sonucunda Suriye vatandaşı olmayan İran'a bağlı 15 milisin öldürüldüğünü bildiren haberlerin yayıldığı bir dönemde, Tahran hükümeti Suriye'deki danışman rolünü tehdit eden her türlü İsrail girişimini hezimete uğratma tehdidinde bulundu.

Geçen günlerde İsrail, Şam yakınlarındaki İran birliklerine ait hedeflere hava saldırısı gerçekleştirmişti.

Basında çıkan haberlere göre saldırı sonucunda 10 kişi yaşamını yitirdi.

Ölenlerin aralarında İranlı milislerin de bulunabileceğine işaret edildi.

İran, Suriye'de askeri güçleri olduğunu reddediyor. Askeri danışman olarak özel kuvvetler gönderdiğini belirtiyor.

Tahran, gerektiği sürece Suriye'ye askeri danışmanlar göndereceğini ifade ediyor.

Reuters'in haberine göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, videokonferans aracılığıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasında, "İran, Suriye'de danışman rolünde bulunuyor. Elbette ki birisi bu danışman niteliğindeki varlığını engellerse, buna yanıtımız sert olacaktır" ifadelerini kullandı.

SOHR: 15 İran milisi öldürüldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada, geçen cumartesi günü akşam saatlerinde Deyr-i Zor kırsalındaki Ebu Kemal kentinde şiddetli patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Kaynağı belirlenemeyen hava saldırılarının Ebu Kemal'in batısında İran milislerine ait 10'dan fazla bölgeyi hedef aldığını bildiren SOHR, Deyr-i Zor kırsalının doğusundaki Ebu Kemal kentinde Suriye uyruklu olmayan yaklaşık 15 İran milisinin öldürüldüğünü duyurdu.

Ölenlerin, Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Afgan ve Irak uyruklu kişiler olduğu bildirildi.

SOHR tarafından yapılan açıklamada saldırıların milislere ait yeni merkezleri hedef aldığı ifade edildi. Saldırlar teçhizatın imha edilmesinin yanısıra iki merkezin yıkılmasına neden oldu.

Gözlemevi saldırının İsrail kaynaklı olabileceğine işaret etti.

İsrail: 8 bölgeyi hedef aldık

İsrail ordusu, geçtiğimiz hafta Suriye Ordusu ve Suriye içerisindeki ‘Kudüs Gücü'ne ait hedeflere saldırı gerçekleştirdiğini itiraf etti. Söz konusu saldırıların İsrail tarafından işgal edilen Golan sınırında döşenen patlayıcıların etkisiz hale getirilmesinden sonra gerçekleştirildiğine işaret edildi. Patlayıcıların İsrail sınırına yakın köylerde ikamet eden ve İran'dan alınan talimatlarla hareket eden Suriyelerden oluşan bir grup tarafından döşendiği tahmin ediliyor. İsrail tarafından yapılan açıklamada, saldırıların 8 bölgeyi hedef aldığı; bunlar arasında İran'ın Şam Uluslararası Havalimanı'ndaki ana karargâhı ve Suriye'ye iş için geldiklerinde üst düzey İranlı delegasyonları ağırlamak için bir kullanan bir ‘gizli milis bölgesinin' de bulunduğu ifade edildi. Ancak İsrail Ordu Sözcüsü, saldırıların DMO'daki üst düzey askeri komutanları hedef almadığını vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada İsrail tarafından Şam yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda Kudüs Gücü'ne mensup İranlıların öldürüldüğü yönündeki haberlerin doğru olmadığı ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, yaptığı açıklamada, "İsrail'in Suriye'ye düzenlediği baskında Kudüs Gücü savaşçılarının öldürüldüğünü teyit etmiyoruz. İsrail, 'vur-vur' döneminin sona erdiğini anladı. Bu yüzden dikkatli hareket ediyor. Tüm cephelerde direniş yerine saldırganlık gösteren doğasının tedavisi yok" ifadelerini kullandı.

Tahran'ın en büyük güvenlik tehdidi olarak gördüğü İsrail, geçtiğimiz yıllarda da İran hedeflerine ve Suriye'deki bağlı gruplarına saldırılar düzenlemişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU