Türkiye ve Rusya arasına Azerbaycan'daki Türk askeri gözlem noktası nedeniyle anlaşmazlık iddiası

Reuters’in haberine göre, Ankara bağımsız bir askeri karakol talep ediyor ancak Rusya buna karşı çıkıyor

Ateşkes anlaşması kapsamında 2 bin Rus askeri Dağlık Karabağ'da konuşlandı / Fotoğraf: AFP

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan, 10 Kasım'da ilan ettikleri ateşkesle Dağlık Karabağ'da haftalardır süren çatışmaları sona erdirmişti. Ateşkes sonrasında yapılan anlaşma Azerbaycan'ın toprak kazanımlarını tasdik ettiği için Bakü ve Ankara yönetimleri tarafından takdirle karşılanmıştı.

Ancak Reuters’in geçtiği habere göre, Dağlık Karabağ bölgesindeki ateşkesi ortak bir merkezden izlemek için anlaşan Türkiye ve Rusya, Ankara yönetiminin Azerbaycan topraklarında bağımsız bir askeri gözlem noktası kurma isteği nedeniyle anlaşmazlık yaşıyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ateşkes anlaşmasına göre, Dağlık Karabağ bölgesine yaklaşık 2,000 Rus barış gücü konuşlandırılacak.

Rus ve Türk yetlililerin hâlâ gözlem mekanizmasının parametreleri üzerinde uzlaşmaları gerekiyor fakat Azerbaycan'ın sadık müttefiki Türkiye kendi güvenliği için kilit önemde gördüğü bölgede nüfuzunu arttırmak adına kendi bağımsız bir gözlem noktasına sahip olmak istiyor.

Türk kaynak yaptığı açıklamada, "Şu anda görüş ayrılığının en büyük sebebi Türkiye'nin Azerbaycan kontorlündeki topraklarda kuracağı gözlem noktası" dedi ve ekledi:

"Rusya, Türkiye'nin bölgede ortak gözlem merkezinden bağımsız kendi gözlem noktasını kurmasının gereksiz olduğuna inanıyor. Bununla beraber, bu adım Türkiye için gerekli"

Kaynak, açıklamasının devamında, Moskova'yla görüşmelerin devam edeceğini ve Türkiye'nin en nihayetinde Rusya ile bir uzlaşmaya varmayı umduğunu belirtti.

Konuya ilişkin Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'dan henüz herhangi bir açıklama gelmedi.

Azerbaycan'la yakın etnik ve kültürel bağları bulunan Türkiye, Dağlık Karabağ'da yaklaşık 30 sene önce çatışmaların başlamasından beri Azerbaycan'ı destekleyerek, Ermeni güçlerinin tüm Azeri topraklarından çıkmasını talep ediyor.

Öte yandan Rusya ve Türkiye'nin yapacakları bir anlaşmayla Batılı güçlerin gelecekteki barış görüşmelerinden çıkartılabileceğinden endişelenen Fransa ise geçen hafta yaptığı çağrıda ateşkesi uygulamak için uluslararası bir denetimin yapılmasını istedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU