Biden'ı son tebrik eden dünya lideri Ardern oldu, Putin'in ise hâlâ bir gerekçesi var

Rusya, Brezilya ve Meksika'dan henüz tebrik açıklaması gelmedi

Rusya Devlet başkanı Putin, Biden'ı ABD Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Moskova'da ağırlamıştı (AFP)

ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığının açıklanmasının ardından birçok dünya lideri Beyaz Saray'ın yeni liderini tebrik eden mesajlar gönderirken, bazı isimlerse temkinli yaklaşmayı sürdürüyor.

Axios'un haberine göre Biden'ın seçim zaferini son kutlayan dünya lideri Yeni Zelanda lideri Jacinda Ardern oldu.

Biden'ın geçiş sürecinde görevli ekibi, pazar günü gerçekleşen telefon görüşmesinde seçilmiş başkanın, "ABD-Yeni Zelanda ilişkilerinin güçlendirilmesini amaçladığını vurguladığını" ve Kovid-19'un kontrol altına alınması, iklim değişikliğiyle mücadele ve çok taraflılık esasının pekiştirilmesi dahil birçok konuda yakından çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini söylediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan açıklamada, "Seçilmiş başkan, Yeni Zelanda Başbakanı'nın 2019'da gerçekleşen Christchurch katliamı sonrasında ve Kovid-19 döneminde sergilediği olağanüstü liderlikten, çalışan bir anne ve rol model olmasından da övgüyle bahsetti" ifadeleri kullanıldı.

Biden, Çin'den Türkiye'ye, Birleşik Krallık'tan Güney Kore'ye birçok ülkenin liderleri tarafından tebrik edilirken bazı ülkelerin liderlerinin bekleyişiyse sürüyor.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu süreçte görevdeki ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuk ekibinin verdiği yasal mücadelelerin sonuçlarını bekleyen birkaç lider arasında yer alıyor.
 


Bloomberg'in haberine göre Putin, Rusya devlet televizyonuna verdiği röportajda, ABD'de yeni lider kim olursa olsun bu isimle çalışmaya hazır olduğunu belirtirken, Joe Biden'ın seçim galibiyetini henüz kabul etmedi.

Rus lider, "Amerikan halkının güvenini kazanmış herkesle çalışacağız ancak bu güven bir adaya, zaferi karşı tarafça tanınırsa veya sonuçlar meşru ve yasal bir şekilde onaylanırsa verilebilir" diye konuştu.

Rusya, Trump'ın başkan seçildiği 2016 seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla uzun süre konuşulmuş, Moskova'nın 2020 seçimleri için de müdahale arayışında olduğuna dair suçlamalar yöneltilmişti.



Independent Türkçe, Axios, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU