Vikings: Uzun gemilerin üzerine oyulmuş hayvan başlarının anlamı ne?

Vikings dizisi tarihten pek çok öğeyi senaryoya dahil ediyor

Dizi tarihten pek çok ögeyi olduğu gibi alsa da örneğin Ragnar'ın yağı gibi konularda bunları göz ardı edebiliyor (History Channel)

Vikings dizisi tarihten çok sayıda öğe alıyor ve uzun gemilerin üzerindeki hayvan başı oymalarının orada olmasının bir sebebi var.

Vikinglerin en belirleyici öğelerinden biri olan uzun tekneler için durum böyle. En çok savaşçı olarak bilinseler de Vikinglerin denizcilik ve yön becerileri dizide de gösterildiği gibi epey ileri düzeydeydi. Gemilerini okyanusların keşfinde, yağmada veya salt balıkçılıkta kullanıyorlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Viking tekneleri çeşitli boyutlarda yapılıyordu ama bu halkla en çok özdeşleştirilen gemiler uzun teknelerdi. Bunlar hızlı ve dayanıklı teknelerdi, dalgalı denizler veya sığ nehirlerde seyretmelerine olanak sağlıyordu. Vikingler dizisinde Ragnar ve arkadaşlarının kullandığı teknelerin ardındaki yetenek Floki'ydi (Gustaf Skarsgård), Kattegat'ın maskarası ve epey ilginç bir kişilik olmakla birlikte fevkalade bir tekne yapıcısı...

Ragnar ve ekibinin denize açıldığı uzun teknelerin ön kısımlarına oyulmuş hayvan başları vardı ama bunlar Floki'nin ilginçliğinin ürünü değildi, zira tarihsel olarak da Viking gemileride bunlar bulunuyordu. Orada bulunmalarının bir sebebi de vardı.

Screen Rant'in haberine göre Vikingler Eski Nordik Din'e inanıyordu ve karakterlerin çoğunun (özellikle de Floki'nin), tanrıların eylemleri üzerine düşünüp onları bir şekilde cezalandırmasından endişe ettiğini görüyoruz. Vikingler ayrıca kötü niyetli ruhlara da inanırlar ve kendilerini bunlardan korumak için ellerinden geleni yaparlardı.

Uzun teknelerin ön kısımlarındaki hayvan başı oymalarının işlevi korumaydı, zira Vikingler bunların kötü ülkelerden gelen ruhları korkutacağına inanıyordu. Yüzlerce insanla dövüşebilirlerdi ama ne kötü ruhlarla karşılaşmak ne de bunların düşmanlarına yardım etmeleri konusunda pek hevesli sayılmazlardı. Bu oyma başlar çıkarılabiliyordu, böylece eve döndüklerinde dost ruhları korkutmamak için bunları çıkarıyorlardı. İyi ruhların korkup uzaklaşması hastalık, kötü hasat veya kötü talihin başka sonuçlarını getirebilirdi.

Oyma hayvan başları önemsiz detaylar gibi görünebilir ama aslında epey anlam yüklüler, dahası bir işleve sahipler. Bu da dizinin her türlü detaya özen gösterdiğini ortaya koyuyor.

 

Independent Türkçe, Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU