Babacan'dan "Kendimizi Avrupa'da görüyoruz" diyen Erdoğan'a: Birkaç sene önce 'Bizi Şanghay Beşlisi'ne alın" diyen de kendileri

Babacan, "Avrupa'yla kavgalarınızın milletin sırtına yüklediği maliyet ne olacak" diye sordu

Babacan, İl Kongresi öncesinde Yalova'da esnafı ziyaret edip sorunlarını dinledi / Fotoğraf: Twitter @devapartisi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Yalova İl Kongresinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmasında Erdoğan'ın adalet reformu çıkışı ve "Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa'da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz" sözlerine yanıt veren Ali Babacan, "Tutuklu yargılanmayı esas haline getiren kendileri değilmiş, yargıya talimat veren kendileri değilmiş gibi bağımsız yargıdan söz etmeye başladılar. Avrupa Birliği'ne, batıya her gün çatan, herkesle kavga eden kendileri değilmiş gibi 'Kendimizi başka yerde değil Avrupa Birliğinde görüyoruz' dediler. Daha birkaç sene önce 'Bizi Şanghay Beşlisi'ne alın, Avrupa'yı unutalım' diyen kendileri. Avrupa Birliği'ne 'Biz yolumuza, sen yoluna' diyen kendileri" diye konuştu.

 Avrupa'yla kavgalarınızın yüklediği maliyet ne olacak?

İktidarın dış politikada bir 'u dönüşü' yapacağı mesajlarını verdiğini belirten Babacan, "Sizin bunca zamandır Avrupa'yla, Avrupa Birliğiyle, NATO'yla, Batıyla yaptığınız kavgalar sebebiyle bu milletin sırtına yüklenen maliyet ne olacak? S400 füzelerine milyarlarca dolar para verdiniz, kullanamıyorsunuz. F35 savaş uçaklarına milyarlarca dolar para verdiniz, onları da alamadınız. Hem milyarlarca doları kaybet, hem F35'leri kaybet, hem de S400'leri. Bu mu dış politika, bu mu güvenlik politikası? Bu millete bir açıklama borcunuz var" dedi.

acilis.jpg
Ali Babacan, Yalova İl Başkanlığı binasının açılışını yaptı / Fotoğraf: Twitter @devapartisi

"Kamu İhale Mevzuatı'nı AB standartlarına getirin"

Hükümete "İfade ve basın özgürlüğünü kullandığı için şu an cezaevinde olan kim varsa serbest bırakın" diye seslenen Ali Babacan,  şeffaflık ve denetlenebilirlik çağrısı yaparak "Varlık Fonu neden Sayıştay denetimine açık değil" diye sordu.

Babacan şöyle konuştu:

Avrupa Birliği demeye başladınız ya mesela Avrupa Birliği uygulamasındaki ben baş müzakereci oldum, üç yıl. Şu anda Türkiye'deki ihale kanunundan 190'dan fazla değişiklik yaptığınız, adeta yapboza çevirdiğiniz kamu ihale mevzuatını, Avrupa Birliği standartlarına getirin. En fazla bir iki aylık iştir. Üç beş tanıdığa dağıttığınız ihaleleri terk edip, açık ve fırsat eşitliğine dayanan bir sistem getirin. Avrupa Birliği'nde 28 ülke bu kamu alım mevzuatını uyguluyor da bu mevzuat Türkiye'ye mi dar geliyor? 28 ülke altyapısını yapıyor hem de insan onuruna yakışır bir şekilde yapıyor. Onlar kendi kamu alımları mevzuatıyla yatırım yapamıyor da siz 190 kere değiştirdiğiniz kamu ihale yasasıyla mı yapıyorsunuz? Niyet başka, bunların hepsi samimiyet testi. Deyin ki biz yanlış yaptık, artık 3-5 kişiyle yapmayacağız fırsat eşitliğine dayanan kamu politikaları uygulayacağız deyin ama buradaki samimiyeti de hemen Avrupa Birliği'nin kamu alımları mevzuatını uygulayan. Tüm kurumları Sayıştay denetimine açın

Kongrede, Mehmet Demirhan il başkanlığına seçildi.

Babacan, daha sonra kentte sivil toplum kuruluşu ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi.

Erdoğan ne demişti?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kütahya, Afyonkarahisar, Batman ve Siirt Olağan Kongreleri'ne video ile bağlanarak yaptığı konuşmada "Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa'da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU