Suudi Arabistan'daki G20 zirvesi, aşıya adil erişim sözü verdi ama gelişmekte olan ülkelerin borcunun hafifletilmesinde yetersiz kaldı

G20 bildirgesi, aşıya erişim konusunda 'elinden geleni yapmayı' taahhüt ediyor ancak gelişmekte olan ülkelere tedaviler veya borç iptalleri için yeni para vaat etmiyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'daki zirvenin son oturumunu yönetti (AFP)

G20 liderleri, yeni koronavirüs aşılarına "tüm insanlar için uygun fiyatlı ve eşit erişim" sözü verdi ancak bu taahhüdü yerine getirmek veya ekonomileri bu yılki ekonomik krizden kötü etkilenen gelişmekte olan ülkeler için borç iptalleri sağlamak için yeni fonlar taahhüt etmekte yetersiz kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çok uluslu forumun Liderler Zirvesi'nde pazar günü yayımlanan bildirge, pandemiyi "hazırlığımızdaki ve tepkimizdeki zayıf noktaları ortaya çıkaran ve ortak zorluklarımızın altını çizen benzersiz bir şok" olarak nitelendirdi.

Bildiride aşılar konusunda şunlar söylendi:

Tüm insanlar için aşıya eşit ve uygun fiyatlı erişim sağlamak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız.

Pfizer ve Moderna gibi Batılı ilaç şirketleri bu ay içinde aşı adaylarının denemelerde yüzde 95'e kadar etkili olduğunu kanıtladığını duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB), Birleşik Krallık (BK) ve Kanada bu ilaçlardan on milyonlarca doz ön sipariş verdi ancak gelişmekte olan ülkelerin, hayat kurtarma potansiyeli taşıyan bu ilaçlara erişimi konusunda artan endişeler var.

Suudi Arabistan, G20'nin başkanlığını elinde tutuyor ama bu yılki Liderler Zirvesi, gezegenimizde bu yıl 1,3 milyondan fazla kişiyi öldüren pandemi nedeniyle sanal olarak düzenlendi.

Avrupa Birliği, forumun diğer üyelerini aşı dağıtımı için küresel bir projeye daha fazla para yatırmaya çağırdı. Ancak dünya liderlerinin iki gün süren çevrimiçi toplantılarını izleyen bildiride belirli bir finansal taahhüt yoktu.

Suudi Maliye Bakanı Muhammed Jadaan etkinliğin kapanış basın toplantısında, "G20'nin açıkça farkında olduğu bir şey var: Herhangi bir ülkeyi gerimizde bırakırsak, hepimiz geride kalacağız" dedi.

G20, nisanda bir borç askıya alma girişimi (DSSI) kapsamında 73 düşük gelirli gelişmekte olan ülkenin Batılı hükümetlere borç faizi ödemelerini erteleme kararı almıştı. Bu, şimdiye kadar tahmini 5,7 milyar dolarlık (yaklaşık 45 milyar TL) borç ödemesini erteledi.

Ancak dünya ekonomisi modern kayıtlardaki en büyük çöküşüne girerken ve birçok fakir devlet devasa mali baskılarla karşı karşıya kalırken, forum bu borçları tamamen silme baskısı altına girdi.
 


Uluslararası Para Fonu, Sahra-altı Afrika GSYİH'sının bu yıl yüzde 3 oranında küçüleceğini ve borç-GSYİH oranlarının yüzde 60'ın üzerine çıkacağını tahmin ediyor. En büyük zorluğu Angola, Zambiya ve Gana gibi ülkelerin yaşayacağı tahmin ediliyor.

Pazar günkü bildiri, borç geri ödemelerinin ertelenmesini 2021 ortasına kadar uzatmayı kabul etti ancak borçlu olunan toplam tutarın silinmesine kadar gidemedi.

Bildiride "Kovid-19 krizinin ölçeği, birçok düşük gelirli ülkedeki önemli borç kırılganlıkları ve kötüleşen görünüm göz önüne alındığında, borç işlemlerinin DSSI'ın ötesinde her bir vakada ayrı ayrı ele alınmasının gerekebileceğinin farkındayız" dendi.

Suudi Arabistan, G20 başkanlığını gelecek ay İtalya'ya devredecek ve 2021'de gelişmekte olan dünyanın borç affı meselesini yaşama döndürmek Roma'daki hükümete düşecek.

IMF genel müdürü Kristalina Georgieva, zirveden sonra yaptığı açıklamada, "Bu kriz açısından dünya henüz tehlikeyi atlatmış değil" dedi.

İşbirliği ileride daha da önemli olacak.

Bu konuda kampanya düzenleyenler, borç affı konusunda çok daha ileri gitme gereğini vurguladı.

Jubilee USA Network icra direktörü Eric LeCompte, "Çok sayıda gelişmekte olan ülke hala borç ertelemesinin ve yardım tedbirlerinin dışında kalıyor" dedi.

LeCompte, koronavirüs ölüm oranlarının en yüksek olduğu 12 ülkeden 6'sının G20 borç sürecinin kapsamı dışında kalan orta gelirli ülkeler olduğuna işaret ederek, G20'nin daha geniş bir borç erteleme çerçevesi uygulaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Zirvede, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, G20 ülkelerini, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yönetilen ve testlere, tedavilere, aşılara evrensel erişim sağlamayı amaçlayan ve ACT-Accelerator diye bilinen mekanizmanın 4,5 milyar dolarlık kaynak boşluğunu kapatmaya yardımcı olmaya çağırdı.

G20 bildirisi, iklim değişikliği ve çevrenin korunması konusundaysa üyelerinin “gezegenimizi korumaya ve tüm insanlar için çevresel olarak daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelecek inşa etmeye kararlı olduğunu” belirtiyor.

The Independent, zirvede G20 liderlerine iletilen, dünyanın önde gelen vahşi yaşam organizasyonlarından 20'sinin başka bir pandemiyi önlemek için acil eylem ihtiyacına ilişkin dönüm noktası niteliğindeki bildirisine aracılık etti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU