İsyancılara 72 saat süre tanınan Etiyopya'da generaller sivilleri uyardı: "Artık merhamet yok"

Tigray cephesinden henüz karşılık görmeyen ültimatomun, üçüncü haftayı geride bırakan çatışmalarla ilgili uluslararası kamuoyunda yaşanan endişeleri artırması bekleniyor

Yönetimin saldırı tehdidinin ardından bölgeyi terk eden sivil sayısında artış bekleniyor (Reuters) 

Etiyopya'nın Tigray bölgesi haftalardır hükümet güçleriyle silahlı gruplar arasındaki çatışmalara sahne olurken yönetimden ültimatom geldi.

Başbakan Abiy Ahmed, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) birliklerine teslim olmaları için 72 saat süre verdi.

Orduya ait tanklar bölgenin başkenti Mekelle'nin etrafını sarmaya hazırlanırken Başbakan Ahmed pazar gecesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sizlere dönüşü olmayan bir noktaya geldiğinizi kabul edip barışçıl bir şekilde teslim olmanız için 72 saat süre tanıyoruz" ifadesini kullandı.

Guardian'ın haberine göre bu duyurunun öncesinde ordu komutanları da Mekelle'deki sivillere hitaben, isyancı liderlerin elinden kurtulmaları, aksi halde şehri bekleyen saldırıda kendilerine "merhamet edilmeyeceği" uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet medyasının pazar günü verdiği habere göre Etiyopya ordusunun, kuzeydeki Tigray'ın dağlık başkenti Mekelle'yi kuşatmak için tankları konuşlandırılacağı ve topçu silahlarının kullanılabileceği belirtildi.

Etiyopya Yayıncılık İdaresi'ne (EBA) konuşan Albay Dejene Tsegaye, "bu operasyonun belirleyici unsurları olacak aşamalarda, tanklarla Mekelle'nin kuşatılacağını ve dağlık arazilerdeki savaşı bitirmenin hedeflendiğini" kaydetti.

Ordunun şu ana kadar sivilleri riske atmaktan kaçındığını savunan Tsegaye, Mekelle içinse durumun farklı olabileceğini söyledi.

Bölgeyi idare eden TPLF'yi hedef alan Tsegaye, "Topçu saldırılarından kurtulmaları ve cuntadan azat olmaları için Mekelle halkına bir mesaj göndermek istiyoruz: Cunta şu anda sizi siper olarak kullanıyor. Halk kendisini cuntadan ayrı tutmalı. Bundan sonra merhamet edilmeyecek" diye konuştu.

Tigray cephesinden henüz bir karşılık görmeyen ültimatomun, üçüncü haftayı geride bırakan çatışmalarla ilgili uluslararası kamuoyunda yaşanan endişeleri artırması bekleniyor.

Etiyopya kuvvetleri, 2 bin 500 metreden yüksek bir platoda bulunan Mekelle'ye kuzeyden ve güneyden ilerleyişini sürdürüyor.

Çatışmalarda şu ana dek yüzlerce kişinin ölmüş olabileceği tahmin edilirken, 36 binden fazla kişinin komşu Sudan'a sığındığı, birçok kişinin de Tigray içinde yer değiştirdiği ifade ediliyor.

Ahmed hükümetinin yarım milyon kişinin yaşadığı Mekelle'ye yönelik uyarısının çok sayıda kişinin daha evlerini terk etmesi ve insani krizi tırmandırması öngörülüyor.
 


Çatışmaların sürdüğü bölgeye dair kaygılar sürerken, geçen hafta sonu yerel medyaya göre EBA'nın, Reuters haber ajansının bu ülkedeki muhabirinin basın kartını askıya aldığı, BBC ve Deutsche Welle'ye (DW) de uyarı mektubu gönderdiği belirtilmişti.

EBA'nın böyle bir kararı, "güncel olaylarla ilgili yanlış ve önyargılı habercilik yapıldığı", bu tür yayınların "dünyayı yanıltma ve Etiyopya üzerinde uluslararası baskı kurma niyeti taşıdığı gerekçesiyle aldığı" iddia edilmişti.

Öte yandan analistler, tarafların sergilediği uzlaşmaz tavır nedeniyle Etiyopya'nın sınırlarını çoktan aşan uzun ve kanlı bir savaşın kapıda olduğu öngörüsünde bulunuyor.

Çatışmaların hızla savaş ortamını hazırlaması nedeniyle Etiyopya'da "etnik temizlik", hatta "soykırım" işlenmesi ihtimaline dair uyarılar gündeme geliyor.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU