Deniz Zeyrek: Salgının faturasını bu insanlara mı kestik şimdi?

"Biz vicdanımızı rahatlatacağız diye işin ceremesini evine ekmek götürecek garson mu, ocakçı Hasan usta mı çekecek?”

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için alınan yeni tedbirler kapsamında hayatın normal akışına uygun olarak birçok yerin hala faaliyette olup sadece restoranların kapatılmasına tepki gösterdi. Zeyrek, “Salgının faturasını, üç kuruş uğruna sabahtan akşama ayakta çalışan bu insanlara mı kestik şimdi? Biz vicdanımızı rahatlatacağız diye işin ceremesini evine ekmek götürecek garson mu, ocakçı Hasan usta mı çekecek?” diye sordu.

Zeyrek, bugünkü köşe yazısında Kovid-19 önlemleriyle ilgili olarak şunları yazdı:

“Kısıtlamalara uyulmazsa ilave tedbirler alabiliriz.” Bu cümleyi ülkenin Cumhurbaşkanı kurdu. Neymiş o kısıtlamalar?

“Lokantalar, barlar, kafeler sadece al götür ya da paket servisi hizmeti verecek. Kahveler, oyun salonları kapanacak.”

“20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar günde sadece üç saat dışarı çıkabilecek. Hafta sonu 10.00'dan önce, 20.00'den sonra sokağa çıkmak yasak.”

Ya gerisi? AVM'ler, berberler, kuaförler, güzellik merkezleri ise 10.00 ile 20.00 arasında hizmet verecek. Fabrikalarda, şirketlerde, kamuda, sokaklarda ise her şey olduğu gibi devam edecek.

Şimdi bir düşünün. Sabah işe gidiyorsunuz. Otobüs/dolmuş/metro tıklım tıklım. Siz ne kadar dikkat etseniz de sosyal mesafe hak getire. İş yerindesiniz, çalışıyorsunuz. Aynı atölyede 100-150 kişi. Serviste, çay molasında, yemekhanede, atölyede, hep berabersiniz. Kamuda çalışıyorsunuz. Çalışma arkadaşlarınızla aynı mekandasınız. İşi olan vatandaşlar geliyor, gidiyor. Üniversiteye gidiyorsunuz (Özel üniversitelerin çoğu hibrit sistemi devam ettiriyor. Laboratuvar derslerine gitmek zorunlu. Öğretim görevlileri normal mesai yapıyor). Çocuğunuz kreşe gidiyor geliyor. Okullar tatil ama öğretmenler okula gitmek zorunda kalıyor. AVM'ye, markete, berbere kuaföre gidiyorsunuz. Süre 10.00 ile 20.00 arasında sıkıştırıldığı için, o mekanlara giden herkes o saatler arasında yığılıyor, yoğunlukta hiçbir eksilme yok! Cuma namazında, ne kadar dikkat edilse de saflar sıkı. Hastaneye yolu düşeni hiç söylemiyorum! Test kuyruğunda dahi korona kapmak işten bile değil. Akşam yine toplu taşıma araçlarına biniyorsunuz. Dolmuş, otobüs, metro iş çıkışı tıklım tıklım.

“Söyler misiniz bana ne anladık biz bu işten?” diye soran Zeyrek eleştirisini ve önerisini şöyle dile getirdi:

Bir berbere, AVM'ye, güzellik merkezine 09.45'te gitmekle 10:05'te gitmek arasında ne fark var? Ya da otobüsler bu kadar tıklım tıklımken, herkes kreşte, üniversitede, kamu binalarında, camide, atölyede bu kadar haşır neşirken bir tek restoranda yemek yemek mi riskli? Kaç garson, kaç usta/aşçı, kaç komi işsiz kaldı farkında mısınız?

Salgının faturasını, üç kuruş uğruna sabahtan akşama ayakta çalışan bu insanlara mı kestik şimdi? Biz vicdanımızı rahatlatacağız diye işin ceremesini evine ekmek götürecek garson mu, ocakçı hasan usta mı çekecek? KAPATIYORSAK (İki hafta/ bir ay hangisi gerçekten işe yarayacaksa) GERÇEK ANLAMDA KAPATALIM Kİ GERÇEK BİR SONUÇ ALALIM. Kapatmıyorsak da sistemde bir sürü delik varken koronanın faturasını lokanta/kafe/kahve esnafına ve çalışanlarına kesmeyelim!

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU