Saygı Öztürk: İmamoğlu, o yetkiyi niçin kullanmıyor?

“İmamoğlu eğer yargıya gitmezse, o zaman CHP'lilerin hep boşa konuştuğu söylenecektir. Haksız da sayılmazlar”

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan soruşturma hakkında bir yazı kaleme aldı. Öztürk, İmamoğlu’na “kamu parasını usulsüz bir şekilde harcadığı” suçlaması yöneltildiğini hatırlatırken “Bu iddiaları karara bağlamak veya Sayıştay'a gönderme İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yetkisindedir. Bu olanağın kullanılmasıyla, iktidarın en büyük kozu elinden alınmış olacak” diye yazdı.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında İmamoğlu’nun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aksine geçmiş dönemde yaşandığı ifade edilen bazı usulsüzlükleri yargıya intikal ettirmediğini hatırlattı:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçmişe dönük araştırmaları yaptırıyor, bölüm bölüm yargıya intikal ettiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yapılan eleştirilerden birisi, geçmiş döneme ilişkin sağlanan rantlar başta olmak üzere haksız kazançların üzerine yeterince gitmediğidir.

“Kanal İstanbul”la ilgili astırdığı afişleri bile konu yapan, bunun için harcanan paranın başkandan tahsilinin gündeme gelmesi yetmiyor. Bir de “İdarenin bütünlüğü ve kamu görevlerinde birliğin sağlanması ilkesine açıkça aykırı hareket ettiği, devlet politikası haline gelmiş ve kamu kaynağı kullanılarak yürütülen bir projeye yine kamu kaynağı kullanılarak muhalefet ettiği” gerekçe gösterilip hakkında suç duyurusuna bile hazırlanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Tüm bunlar olurken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yapması gerekenler de var” diyen Öztürk, şunları söyledi:

İktidarın en büyük argümanı belediye (kamu) parasının usulsüz harcandığı iddiası. Bu iddiaları karara bağlamak veya Sayıştay'a gönderme İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yetkisindedir. Bu olanağın kullanılmasıyla, iktidarın en büyük kozu elinden alınmış olacak.

Büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde, kullanılan belediye kaynaklarını en iyi İstanbul'da yaşayanlar biliyor. İmamoğlu da, İçişleri Bakanı'na “Seçim zamanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı araçlarıyla kampanya yapılırken neredeydiniz?” diye soruyor. Bu konuda, İmamoğlu gerekli adımları atmıyorsa, şikayet etmeye hakkı olamaz. Çünkü, yakındığı konuları saptamak, yargı kararıyla tahsili için süreci başlatma/gereğini yapma yetkisine sahip icra makamı kendisidir.

İstanbul'da yaşanan imar oyunlarının ne zaman yargıya intikal edeceği, bu olayların içinde kimlerin rolü bulunduğunu ancak o zaman öğrenebileceğiz. Eğer yargıya gitmezse, o zaman CHP'lilerin hep boşa konuştuğu söylenecektir. Haksız da sayılmazlar.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU