G20 Liderler Zirvesi Kral Selman'ın konuşmasıyla başladı: Dünya halklarına umut vermeliyiz

Pandemi nedeniyle çevrimiçi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi dönem başkanı Suudi Arabistan’ın Kralı Selman bin Abdulaziz'in başkent Riyad’da yaptığı konuşmayla başladı

Fotoğraf: g20riyadhsummit.org

Dünyayı saran Kovid-19 pandemisi nedeniyle bu yıl çevrimiçi düzenlenen G20 liderler zirvesi dönem başkanı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Riyad’da yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Independent Türkçe çevrimiçi yayımlanan konuşmayı canlı izleyen akredite basın kuruluşları arasında yer aldı.

“Bu yılın ikinci G20 zirvesine hoşgeldiniz” sözleriyle oturumu açan Kral Selman Suudi Arabistan’ın dönem başkanlığı sırasında yapılanları ve geleceğe yönelik temennileri sıraladığı konuşmasında ana hatlarıyla şunlara değindi:

2020 istisnai bir yıl oldu: Kovid-19 pandemisi nedeniyle 2020 istisnai bir yıl oldu ve uluslararası işbirliğiyle krizi aşmaya çalışıyoruz ama ülke ekonomileri hala pandemin  açtığı yaraları sarmakla meşgul.

Kovid 19’la mücadeleye 21 milyar dolar: G20 ülkeleri olarak pandeminin başında acil harekete geçerek Kovid-19’la küresel mücadeleye 21 milyar doların üzerinde kaynağı seferber ettik.

11 Trilyon dolar iş dünyasına: Ayrıca ekonomideki yaşanacak sorunlara karşı bir özel önlem olarak ekonomiye 11 trilyon dolar enjekte ettik. Sosyal güvenlik ağlarını genişleterek işlerini ve gelir kaynaklarını kaybetmeye yatkın olanları korumaya çalıştık. Bu amaçla, düşük gelirli ülkelerin G20 borçlarını askıya almak da dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelere acil destek sağladık.

Aşı ve tedavileri herkese eriştirmek için çalışmalıyız: Kovid-19 için aşılar, tedavi ve teşhis araçları geliştirmede kaydedilen ilerleme konusunda iyimser olsak da, tüm insanlar için bu araçlara uygun fiyatlı ve eşit erişim için gerekli koşulları yaratmak için çalışmalıyız. Aynı zamanda, gelecekteki herhangi bir salgın için daha iyi hazırlanmalıyız.

Çevre korumada liderlik: Çevremizi koruma ve muhafaza etme konusunda uluslararası topluma liderlik etmeliyiz. 

DTÖ’nün Geleceği Girişimi: Ticaretin ekonomik iyileşmenin temel itici gücü olduğunun farkına vararak, çok taraflı ticaret sistemini mevcut veya gelecekteki zorluklarla daha fazla yüzleşmek için daha yetenekli hale getirmek amacıyla DTÖ'nün Geleceği Riyad Girişimi'ni kabul ettik.
 


Selman sözlerini şöyle sonlandırdı:

G20 liderleri, finansal krize tepki olarak 12 yıl önce ilk kez bir araya geldi. Elde edilen sonuçlar, G20'nin uluslararası işbirliği ve küresel krizlerle mücadele için en önemli forum olduğunun yeterli kanıtıdır. Bugün, insanları ve ekonomileri harap eden daha derin bir küresel krizle yüzleşirken yeniden birlikte çalışıyoruz. Bir kez daha bir araya gelmemizle Riyad Zirvesi'nin önemli ve belirleyici sonuçlar getireceğine ve dünya halklarına umut ve güvence verecek ekonomik ve sosyal politikaların benimsenmesine yol açacağına inanıyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki gün sürecek

Suudi Arabistan'ın başkanlığında çevrimiçi yapılan G20 Zirvesi'ne Türkiye'nin yanı sıra Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu katılıyor. İlk kez bir Arap ülkesi başkanlığında düzenlenen bu zirveye G-20 dışından da Ürdün, Singapur, İsviçre, BAE ve Vietnam liderleri davet edildi.

İki gün sürecek zirve Kral Salman’ın açılış konuşmasının ardından liderleri arasındaki basına kapalı açık oturumla başladı ve 21 Kasım Pazar akşamı da katılımcı ülkelerin imzaladığı ortak bir bildiriyle sonlanması bekleniyor. 

15. Zirve

Riyad zirvesi 2008’de kurulan G20’nin 15'nci, Suudi Arabistan dönem başkanlığındaki 2020'nin de ikinci zirvesi G-20 üyeleri 26 Mart’ta küresel pandemi gündemiyle acil bir video konferansta bir araya gelmişti. Suudi Arabistan dönem başkanlığını 2021’de İtalya’ya devredecek. 2021’deki zirvenin Roma’da yapılması planlanıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU