İran Cumhurbaşkanı adayından ABD'ye gözdağı: Sınırlı bir taktiksel çatışma, topyekûn bir savaş durumuna dönüşecektir

Hamaney'in danışmanı Hüseyin Dehkan, Hasan Ruhani hükümetinde savunma bakanlığı pozisyonunu üstlenmeden önce uzun bir süre görev yaptığı İran Devrim Muhafızları'nın liderleri arasındaki danışıklı tehdit tonunu kullandı

Hüseyin Dehkan / Fotoğraf: AP

İran'ın 2021 cumhurbaşkanlığı seçimleri adaylarından biri olan İran Dini Lideri Ali Hamaney'in önde gelen bir danışmanı, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin son haftalarında, ülkesine yönelik olası bir ABD saldırısının Ortadoğu'da topyekûn bir savaşla sonuçlanacağı uyarısında bulundu.  

Hamaney'in danışmanı Hüseyin Dehkan, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, Hasan Ruhani hükümetinde savunma bakanlığı pozisyonunu üstlenmeden önce uzun bir süre görev yaptığı İran Devrim Muhafızları'nın liderleri arasındaki danışıklı tehdit tonunu kullandı.

İran'da hiçbir askeri isim, 1979'da devrimin patlak vermesinden bu yana siyasi bir pozisyon üstlenmemişti.

Bu durumun, kısmen düzenli askeri güçlerin devrik İran Şahı'na sadık olduğu ve bu durumun hala devam ettiği yönündeki şüphelerden kaynaklandığı iddia edildi.


İran hükümetinin "şahinleri", karşı karşıya kaldığı büyük ekonomik sorunlar ve yurtdışından gelen tehditler göz önüne alındığında ülkenin, askeri diktatörlük yolunda ilerlediğini açıkça belirtmişlerdi.

Söz konusu ekonomik sorunlar, özellikle ABD Başkanı'nın Tahran'ın çeşitli uluslararası güçlerle anlaştığı İran ile nükleer anlaşmadan geri çekilmesi sonrasında tırmandı.

Bu çerçevede Dehkan, "Krizleri ve savaşları hoş karşılamıyoruz. Savaşları alevlendirmeye çalışmıyoruz. Ancak aynı zamanda sadece müzakere yapmak için müzakereler gerçekleştirme arayışında da değiliz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


63 yaşındaki Dehkan, kendisini herhangi bir geleneksel siyasi yönelim taşımayan 'milliyetçi' bir İran vatandaşı olarak tanımlıyor.

Özellikle Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olma şansının tükenmesiyle kendisi, gelecek yıl 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olma ihtimali bulunan onlarca kişiden biri.

Diğer potansiyel adaylar arasında, İran istihbarat birimleriyle yakın bağları olan genç bir teknokrat da yer alıyor. Aynı şekilde eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da adaylar arasında.


Dehkan, ülkedeki dini rejimi içeriden değiştirmeye çalışan reformistler ile dini sistemin ayaklarını sağlamlaştırmak isteyen şahinler arasında, daha önce sıkı bir şekilde kontrol edilen politikaların yüzünü oluşturmuş grupların liderleri altında çalıştı.

Radikal değişiklik çağrısında bulunanların, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yarışına girmesi yasaklandı.

Bu durum, doğrudan Dini Lider Ali Hamaney liderliğinde faaliyet gösteren, dahili olarak 'Muhafızlar Konseyi' olarak bilinen son derece güçlü İran Anayasal Gözetim Komisyonu tarafından ortaya konuldu.


Balistik füzeler

Dehkan'ın görüşleri, Hamaney'in görüşlerinin çoğunu yansıtıyor. Bu çerçevede Devrim Muhafızları Hava Savunma Kuvvetleri eski komutanı Tuğgeneral Hüseyin Dehkan, Batı ile yapılacak müzakerelerin, İran'ın düşmanları için 'caydırıcı güç' olarak nitelendirilen balistik füzeleri içermediğini belirtti.

İran'ın füze programıyla ilgili propaganda kampanyası son haftalarda arttı. Geçtiğimiz çarşamba günü, İngilizce olarak yayınlanan 'Tehran Times' gazetesinin ilk sayfasında, Ortadoğu bölgesindeki ABD askeri üslerini temsil eden bir dizi kırmızı yıldızla birlikte İran'ın balistik füzelerinin haritası gösterildi.

Aynı sayfada başlık olarak ise, İran'ın Trump tarafından ortaya koyulan herhangi bir pervasız maceraya tüm gücüyle cevap vereceği uyarısı yer aldı.

Bu bağlamda Hüseyin Dehkan, "İran hükümeti, savunma gücünü hiç kimseyle ve hiçbir koşulda müzakere etmeyecek. Balistik füzelerimiz, uzmanlarımızdan, gençliğimizden ve büyük sanayi merkezlerimizden sahip olduğumuz muazzam yeteneklerin bir sembolüdür" ifadelerini kullandı.

Kasım 2019'dan bu yana ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımlar listesinde yer alan Dehkan, Trump yönetiminin son haftalarında ABD'den gelebilecek olası bir askeri tırmanışa karşı da uyarıda bulundu.

Dehkan, "Sınırlı bir taktiksel çatışma, topyekûn bir savaş durumuna dönüşecektir. Elbette ABD, bölge veya genel olarak dünya, bu tür sistemik krizlere tahammül edemez" dedi.


Nükleer anlaşma

Yeni ABD Başkanı olarak seçilen Joe Biden, İran hükümetinin ilgili uluslararası güçlerin koyduğu kısıtlamalara uyması şartıyla ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında İran üzerindeki ekonomik yaptırımların kaldırılacağını ve İran nükleer anlaşmasına geri dönmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Trump yönetimi İran nükleer anlaşmasından çekildiğinden beri İran hükümeti, uluslararası müfettişlerin ülkede çalışmaya devam etmesine izin verirken, nükleer anlaşmada belirtilen tüm kısıtlamaları da ihlal etti.

Bu bağlamda Hüseyin Dehkan, İran'da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen kontrollerin, müfettiş yabancı bir 'casus' olmadığı sürece devam etmesi gerektiğini söyledi.

Washington ve Paris'teki siyasi çevrelerin, Hüseyin Dehkan'ın cumhurbaşkanlığına şüpheyle bakması muhtemel. 2013 yılında İran parlamentosuna sunulan özgeçmişine göre Dehkan, İran Devrim Muhafızları saflarında genç bir komutanken, 1982- 1984 yılları arasında Lübnan ve Suriye'deki birçok askeri operasyonu bizzat denetledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU