Kainatın haritasını çıkaran meşhur teleskop, gördüğü büyük hasarın ardından yıkılıyor

Gökbilimciler şu ana dek sadece 17 tanesinin duyulduğu gizemli seslere neyin sebep olduğundan emin değil (Ulusal Astronomi ve İyonosfer Merkezi, NAIC)

Evrenin haritasının çıkarılmasını sağlayan Arecibo Gözlemevi adlı devasa boyuttaki meşhur teleskop yıkılacak.

Gözlemevi son aylarda art arda iki halatın kopması ve yaşanların çanağa zarar vermesi nedeniyle önemli ölçüde hasar görmüştü.

Teleskop kainattaki yerimizi daha iyi anlamak için yapılan bir girişimde, uzayın derinliklerine bakarak evrenin başka yerlerinde radyo dalgaları tespit etmişti. Bununla birlikte Altın Göz (Goldeneye) dahil birçok filmde görülen teleskop, popüler kültürdeki yeriyle de bir üne sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Porto Riko'daki gözlemevini yöneten ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) yaptığı son açıklamayla, artık güvenli olmadığı için tesisi yıkma planlarına başladıklarını duyurdu.

NSF geride kalan halatlar taşımaları gereken yükü muhtemelen artık taşıyamadığı için ortaya çıkan hasarın, teleskopu "yıkıcı düzeyde bir arıza" tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını bildirdi.

Kuruluş, herhangi bir onarım teşebbüsünün, bu vazifeyi üstlenecek işçiler için "muhtemelen hayati tehlike" arz edebileceğini kaydetti. Dahası, yapılacak onarım işlemlerinin işe yarayıp yaramayacağı belli değil.

NSF Direktörü Sethuraman Panchanathan şu ifadeleri kullandı:

NSF için işçilerin, Arecibo Gözlemevi personelinin ve ziyaretçilerin güvenliği önceliklidir. Bu da, her ne kadar talihsiz olsa da böyle bir karar almayı gerektiriyor.

Arecibo Gözlemevi yaklaşık 60 yıl boyunca, çığır açıcı bilime ve bir toplulukla ortaklığın nasıl olabileceğine dair işaret kulesi vazifesi gördü. Bu köklü bir değişim olsa da bilim camiasına yardım etmenin ve Porto Riko halkıyla güçlü ilişkilerimizi sürdürmenin yollarını arayacağız.

Gözlemevindeki sorunlar ağustos ayında destek halatlarından birinin kopup teleskobun çanağına zarar vermesiyle başlamıştı. O zamandan bu yana gözlemevi üzerinde çalışan mühendisler, bu yapının kompleks dizaynı karşısında sorunun nasıl giderilebileceğini ve bu durumun hasar üzerinde çalışanlar için oluşturabileceği riskleri hesaplamak için çaba harcıyordu.

Mühendisler yeni halatların teslimatını beklerken 6 Kasım'da başka bir halat daha kopmuştu. Mühendisler, ikinci halatın üzerine binen ağırlığı kaldırabilmesi gerektiğini söylemiş, bu halatın kopmuş olması ekibin geride kalan halatların da muhtemelen sanıldığından daha zayıf olduğu sonucuna varmasına yol açmıştı.
 


NSF Astronomi Bilimleri Bölümü Müdürü Ralph Gaume şunları söyledi:

Arecibo Gözlemevi ve Central Florida Üniversitesi (UCF) yönetimi, meseleyi ele alışları, hızla harekete geçişleri ve bu inanılmaz aracı kurtarmak için mümkün olan her seçeneği araştırmalarıyla takdire şayan bir iş çıkardı.

Bu değerlendirmeler elimize ulaşana kadar sorumuz, gözlemevinin onarılmasının gerekip gerekmediği değil, nasıl onarılacağıyla ilgiliydi. Fakat nihayetinde, ağır basan veriler bu onarım işini öyle güvenli bir şekilde yapamayacağımızı gösterdi. Dahası bu, geçemeyeceğimiz bir çizgi.

Yıkımda sadece teleskopa odaklanılacak ve gözlemevinin yıkıcı düzeyde bir arıza durumunda yok olabilecek bölümleri korunacak. NSF, mühendislerin tesisi mümkün olduğunca korumaya çalışacağını, böylece tesisin gelecekteki araştırma ve eğitimlerde kullanılabileceğini ifade etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU