Hamile çocuklara okul yasağı, Afrika insan hakları mahkemesinde

Tanzanya hükümetini dava eden Equality Now kuruluşu, Sierra Leone yönetimine karşı verdiği benzer bir hukuk mücadelesinden zaferle ayrılmıştı

Yetkililer böyle bir yasağın kız çocuklarını istismara daha açık hale getireceği uyarısında bulunuyor (AFP)

Kadın haklarının korunması ve desteklenmesiyle ilgili çalışmalar yürüten "Equality Now" (Eşitlik Şimdi) isimli sivil toplum örgütü, çıkardığı yasayla hamile kız çocuklarının ve genç annelerin okula gitmesini yasaklayan Tanzanya hükümetini dava etti.

Reuters'ın haberine göre başvuru işlemleri, kıtanın en yüksek yargı organı olan Afrika İnsan ve Toplum Hakları Mahkemesi'nin yerel düzeyde yetkili şubesinde gerçekleştirildi.

Hukuk mücadelesiyle ilgili açıklama yapan Equality Now Afrika Direktörü Feyza Muhammed, "Hamile kız çocuklarının ve genç annelerin okula gitmesi yasağını kaldırmaları için Tanzanya hükümetine karşı üç yılı aşkın süre mücadele verdik ancak başarılı olamadık. Son çaremiz Afrika Mahkemesi. Birçoğu cinsel şiddet ya da baskı mağduru bu kız çocuklarının sesinin nihayet duyulacağı konusunda ümitliyiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sierra Leone'de geçen yıl benzer bir davayı kazanan kuruluş, bu ülkede hamile öğrencilere yönelik yasağı yargıya taşımış ve Batı Afrika'nın en yetkili mahkemesi olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Adalet Mahkemesi'nde açtıkları davadan zaferle ayrılmıştı.

Mahkemenin söz konusu politikanın ayrımcılık olduğuna hükmetmesinin ardından Sierra Leone de yasağı bu yıl mart ayında kaldırmıştı.

Yardım kuruluşu, hamile kız çocuklarının ve genç annelerin okula gitmesinin yasaklanmasının bu kişilerin eğitime erişimini engellediğini ve birçoğunun yoksulluk döngüsüne hapsolduğunu belirterek, yasağın büyük ölçüde yoksul ailelerin kızlarını etkilediğini vurguladı.

Equality Now ayrıca, bu tür yasakların söz konusu yaş grubunu, çocuk yaşta ve zorla evlendirilme, kadın sünneti, cinsel istismar ve işçi sömürüsü dahil birçok alanda suiistimale açık hale getirdiğine dikkati çekti.
 


Kuruluş yetkilileri, Doğu Afrika ülkesinin hamile kız çocuklarını ilk ve orta dereceli okullardan dışlama politikasının 1961'e kadar uzandığını ancak bu uygulamanın son yıllarda Devlet Başkanı John Magufuli'nin kamuoyu tarafından onaylanması nedeniyle arttığını söyledi.

Ekim ayında yapılan seçimlerde ikinci dönem iktidara gelen Magufuli yasağa desteğini vurgulayarak, "hamile kız çocuklarının ahlaksız davranışlarının ülkedeki okullara sızmasına izin verilmemesi gerektiğini" savunmuştu.

Tanzanya, dünyada küçük yaşta gebelik oranlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), "yaygın cinsel istismar vakalarının yanı sıra yoksul kız çocuklarının birçoğunun okul ücreti, gıda ve barınma masrafları karşılığında cinsel ilişkiye zorlanması" nedeniyle bu ülkede 15-19 yaşlarındaki kızlar arasında hamilelik oranını yaklaşık yüzde 27 olarak gösteriyor.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU