Komplo teorilerinin hedefindeki George Soros: Bazı insanları sinir ettiğim için mutluyum

Milyarder iş adamı ve yatırımcı, birçok liberal meselenin savunuculuğunu üstleniyor

George Soros, Ocak 2020'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılmıştı (AFP)

Sağcı komplo teorilerini yayanlar ve kullananlar nezdinde uzun zamandır öcü olarak görülen George Soros, bu kadar çok komplo teorisinin parçası olma konusunda ne düşündüğüne dair sessizliğini yeni bir belgeselde bozdu.

Milyarder filantropist ve yatırımcı, "Pek çok farklı meseleyle ilgilenmiş ve tartışmalı pozisyonlar almış olmam artık aslında aleyhime işliyor" dedi.

Soros, "Bazı insanları sinir ettiğim için mutluyum" diye ekledi.

The Daily Beast'in haberine göre, Soros adlı belgesel filmin yönetmeni ve müzisyen Bob Dylan'ın oğlu Jesse Dylan'la konuşan Soros, hayatına ve antisemitiklerin yaygın olarak kullandığı bir benzetme olarak sürekli perde arkasında kaos tohumları eken bir kukla ustası olmakla suçlanmasına değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donald Trump'ın hukuk ekibi daha bu perşembe günü öğle saatlerinde Soros'u 2020 ABD seçimlerini Joe Biden lehine çalmayı amaçlayan geniş çaplı bir komplonun parçası olmakla suçlamıştı. Söz konusu komploda Soros'un ve birçok ismin yanı sıra hayatta olmayan Venezuela lideri Hugo Chavez'in, Çinlilerin ve bir oy kullanma sistemi sağlayıcısının da adı geçiyordu.

Soros, Amerikan siyasetinin sağ kanadının karalamalarına maruz kalıyor. Trump, Soros'u Antifa'yı, "Hayatımız İçin Yürüyüş" hareketini ve 2018'de Meksika'dan ABD'ye hareket eden Orta Amerikalı göçmenlerin konvoyunu finanse etmekle suçluyor.

1930'da Macaristan'da Yahudi bir ailede dünyaya gelen Soros, Nazi işgalinden kurtulmuş, savaştan sonra da Birleşik Krallık'a taşınmıştı. Soros'un Macaristan ve ABD çifte vatandaşlığı bulunuyor.

Soros bugüne kadar uyuşturucu politikası reformu, serbest göç ve bir dizi ayrılıkçı hareketin de aralarında bulunduğu meselelerin liberal savunucusu olarak hareket etti.

1990'larda, bağımsızlıklarını elde eden bazı eski Sovyet ülkelerine fon sağlayarak destek verdi.

Liberal meseleleri desteklemede kazandığı şöhret; istihdama, eğitime ve adalete daha özgürce erişim için edilen mücadeleler nedeniyle çıkarlarına zarar vermiş olabileceği kişiler tarafından sık sık şeytanlaştırılmasını beraberinde getirdi.
 


Soros'la ilgili komplo teorileri genelde internetin ve sosyal medyanın karanlık köşelerinde ortaya çıkıyor.

Bu komplo teorileri haliyle neredeyse her zaman antisemitik oluyor ve genelde muhafazakar siyasetçilerle diğer yetkililerin yaptıkları yorumlar sayesinde yaygın hale gelmenin bir yolunu buluyor.

Soros, 2017'de 12 milyar dolara (91 milyar TL) ulaşan miktarda bağışta bulunan Açık Toplum Vakfı aracılığıyla liberal konulara destek veriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU