Pfizer ve BioNTech’in koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

Avrupa Birliği 300 milyon doz aşı karşılığında 4,65 milyar euroya anlaştı

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüse karşı birlikte aşı geliştiren ABD'li Pfizer ve Alman BioNTech şirketleri ile Avrupa Birliği (AB) arasında tedarik anlaşması imzalandı.

AB, 300 milyon doz aşı karşılığında 4,65 milyar euroya anlaştı. Bu kapsamda, Avrupa Birliği yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı duyurulan aşının tek dozu başına 15, 5 euro (Yaklaşık 140 Türk lirası) ödeyecek. Aşı iki doz halinde uygulandığından, maliyeti 31 euroya (yaklaşık 280 Türk lirası) denk geliyor. 

Reuters’a konuşan konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen kaynağa göre, anlaşma şirketlerin dozları ABD'ye yönlendirmesi durumunda AB ülkelerinin tazminat almasına yönelik sigorta içeriyor.

Yetkili, AB'nin bu anlaşmadan bağımsız olarak CureVac'tan da 225 milyon doz aşı adayı için doz başına 10 euro (11.84 dolar) ödemeyi ayrıca kabul ettiğini söyledi. Bu tutar, şirketin doz fiyatı olarak belirlediği 12 eurodan indirim yapıldığı anlamına geliyor.

AB bu hafta CureVac ile 180 milyonu opsiyonlu olmak üzere 405 milyona kadar doza kadar tedarik sağlamak için anlaşma yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu anlaşmayla AB'nin bu aşının ilk tedariki için doz başına ABD'den daha az ödeyeceği kesinleşti.

Yetkili, CureVac'ın Mart ayı sonunda teslimatlara başlamayı taahhüt ettiğini söyledi. İlave 180 milyon doz için fiyatın 10 mu yoksa 12 euro mu olacağı ise net değil. 10 euro olması durumunda, AB 405 milyon doz için 4.05 milyar euro ödeyecek.

Avrupa Komisyonu'dan bir sözcü, gizli oldukları gerekçesiyle aşı sözleşmelerinin şartları ve fiyatlandırma hakkında açıklama yapmadı.

BioNTech ve CureVac de konuyla ilgili açıklamada bulunmadı.

ABD'li ilaç üreticisi Pfizer, kendisi ve BioNTech'in hacim ve teslimat tarihlerine dayalı kademeli bir fiyatlandırma formülü kullandıklarını ve AB anlaşmasının aşı adayının bugüne kadarki en büyük siparişini temsil ettiğini söyledi.

Pfizer, "Bu anlaşma ile ilgili daha fazla ayrıntı açıklamıyoruz" diye ekledi.

Pfizer Inc, son aşama denemesinin nihai sonuçlarının, aşının yüzde 95 etkili olduğunu gösterdiğini ve gereken iki aylık güvenlik verilerine sahip olduğunu belirtmişti.

Şahin'den açıklama

BioNTech yöneticisi Uğur Şahin önceki gün yaptığı açıklamada, aşının noelden (25 Aralık) önce dağıtılabileceğini söylemişti. Şahin, "Eğer her şey yolunda giderse ABD'den acil durumda kullanım iznini aralık ayının ilk yarısında ya da ikinci yarısının başlarında alabileceğiz" diye konuşmuştu.

Şahin, Avrupa Birliği'nin şartlı onayının ise aralık ayının ikinci yarısında verilebileceğini dile getirerek, onayın şartların karşılanmasına bağlı olduğunun altını çizmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU