"Rap müziğimizin sözlerinde Dağlık Karabağ'a döneceğiz derken, şimdi 'artık evimizdeyiz' diyoruz"

Benan Kepsutlu, Independent Türkçe için, Azerbaycan'da rap müziğin popüler temsilcilerinden Hiss ile konuştu

Ateşkes anlaşmaları kağıt üstünde kalmış, diplomasi sonuç vermemişti. 

Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ, Azerbaycan'ın "zaferi" sonrasında, şimdilerde yeniden yapılanma telaşında.

Bu telaş, bölge taşınmaları için ek süre verilen Ermenilerle birlikte, yaşadıkları büyük yenilgiden ötürü sorumlu tutulan Ermenistan yönetimi arasında yaşanıyor. 

Rusya ise bölgenin "büyük" ağabeyi olarak bir taraftan Ermenistan'a "Türkiye'yi suçlamayın, anlaşmayı bozarsanız bu sizin için intihar olur" diyor, diğer taraftan Türkiye'ye "bölgedeki varlığınız Ermenileri kışkırtıyor" mesajı veriyor.

İşte böyle, genellikle siyasilerin mesajlarıyla aktarıldı bölgedeki durum.

Madalyonun diğer tarafında ise gençler arasında yaygın olan rap müziğin sözlerine yansımaları var.

Çünkü zaten "rap"ın temelinde protesto ve baş kaldırı var. 

Azerbaycan'da siyasetin tansiyonunu tutan rap müziğin popüler temsilcilerinden biri ünlü sanatçı Hiss.. 

Özellikle "İstemirem" şarkısıyla popüler oldu. 

Hiss'le Azerbaycan'daki gençleri ve tepkilerini konuştum.

"Türkler devrede olduğu için ateşkesin devamına inanıyoruz",

"Bu süreçte yaralı askerlerden mesajlar aldım. Muharebe döneminde hepimiz birer askerdik" dedi Hiss ve yaşanan çatışmaların gençlere ve rap müziğin notalarına yansımasını anlattı.
 

HİSS.jpg
Hiss / Fotoğraf: YouTube


- Gençlerin gözüyle, sizlerin jenerasyonun bakış açısıyla biraz durumu dinlemek istiyoruz. Hep siyasetçilerden ya da uzmanlardan dinledik, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ davasında Ermenistan'ın yaptığı haksızlıklar, Azerbaycan halkının mücadelesi, orada sizlerin müziğine, rap müziğine nasıl yansıdı?

Sizin dediğiniz gibi, bir siyasetçi gibi değil bir Azerbaycan vatandaşı olarak fikirlerimi bildireceğim. Bildiğiniz gibi 27 Eylül'de başlayan, Ermenistan'ın ateşkesi bozması neticesinde başlayan muharebe 44 gün sonunda bitti.

Çok mutluyuz; bir tarafımız çok mutlu bir tarafımız da tabii ki üzgün çünkü şehit dostlarımız, gardaşlarımız oldu. Fırsattan istifade şehitlerimize rahmet, yaralı askerlerimize de şifa diliyorum. 

Musikimize de tabii ki yansıdı. Azerbaycan sanatçıları, müzisyenleri tarafından Karabağ'a yönelik müzikler yapıldı. Bu muharebe döneminde de sanatçılarımızın manevi desteği sürdü.

Savata olan askerlerimiz için tek musiki değil de ön cepheye yollanan sanatçılarımız da oldu; oradaki Ermeni terörünün dünyaya yansıtılması için çok katkıları oldu.

- Peki, şarkı sözlerine bu nasıl yansıdı? Mesela şarkı sözlerinde neler yazdı? Rap müziği ile bir mesaj verdiniz mi dünyaya?

Şarkı sözlerinde "İnşallah bir gün döneceğiz öz vatanımıza, Karabağ'ımıza" diyorduk, ama artık dedik ki "Biz artık döndük, artık evimizdeyiz" diye dönüştü şarkı sözlerimiz.

- Gençler çok fazla dinliyorlar mı bu tarz müzikleri?

Rap müziği dünyada meşhur ve daha önde bir müzik; Azerbaycan'da da bu şekilde. Tabii ki sevilir rap.


"Bu süreçte yaralı askerlerden mesajlar aldım. Muharebe döneminde hepimiz birer askerdik"

- Peki, burada bu mücadele esnasında Azerbaycanlı gençler nasıl yer aldılar? Sınıra gidenler, askerler bir tarafa, gitmeyenler gençler nasıl destek verdi?

Azerbaycan halkı, Türkiye, Türk dünyası vatanperverdir. Ve tabii ki bizde yalnızca gençler değil, yaşlı babalar, teyzeler, amcalar bile emekli maaşlarını alıp, savaşta yardım etme derdindeydi. 7'den 70'e herkes bir çaba gösterdi. Gençlerimiz de…

Muharebe döneminde aslında herkes bir askerdi, kimisi bilgisiyle, kimisi müziğiyle, kimisi silahıyla… Gençlerimizden gönüllü olarak cepheye gönderilenler de vardı. Ve sosyal ağlarda da Ermeni terörünü farklı dillerde tercüme edip dünyaya yaydılar.

- Şimdi burada şunu da sormak istiyorum; motivasyonda müziğin dili çok önemli, sen de söyledin cepheye giden sanatçılar da oldu. Bu sürede sen hiç Azerbaycanlı askerlerden ya da sınıra gidenlerden mesajla aldın mı?

Savaşta olanlardan almadım ama yaralı olan askerlerimizden çok mesaj aldım. Biz arkadaşlarımızla gönderdiğimiz yardımların içine mektup yazıp gönderdik ki onlar daha da heveslensinler, bilsinler ki biz onların yanındayız. 


- Peki, mesela yaralı askerler yazdıkları mesajlarda hangi ifadeleri kullandılar?

"Şarkınızı orada duydum, askerdeyken de radyoda duyuyordum. Ezberledim öğrendim, hastaneye gelince de araştırdım, baktım ve size yazıyorum. Her şey iyi burada. Ben yaşıram" şeklinde mesajlar. Hep pozitif mesajlar yazdılar. 


"Türkler devrede olduğu için ateşkesin devamına inanıyoruz"

- Bir Azerbaycan vatandaşı olarak ateşkes ile ilgili genel kanı ne? Gerçekten sizler bu ateşkesin devam edeceğine inanıyor musunuz? 

Bildiğiniz gibi bu muharebe döneminde bir kez ateşkes ilan oldu ama yalancı Ermeni ülkesi tabii ki bozdu. Sivil Azerbaycanlılar şehit oldular.

Ama şimdi biz gençler inanıyoruz, ben şahsen inanıyorum, çünkü orada Türkiye var. Çok seviniyoruz, manevi desteğini hissediyoruz, görüyoruz. Türkiye var diye biraz rahatız yani.


- Rap müzikle ilgili başka bir şey sorayım bu defa… Azerbaycan yönetimi, siyasetçileri, Azerbaycan devleti, rap müziğe nasıl bakıyor? Çünkü rap müziğin sözleri biraz serttir, mesajlar içerir. Nasıl bakıyorlar, destekliyorlar mı?

Azerbaycan demokratik bir ülke, ifade özgürlüğü olan bir ülkedir. Düşünüyorum, seviyorlar yani. Hiçbir karşı duruları olmadı aksine destek olurlar müzisyenlere.


- Son yıllarda Türkiye'de de protest rap çok popüler. Orada gençler arasında nasıl karşılanıyor? Sizler sanatçı olarak şarkılarınızla sahne alıyor ya da dijital ortamda yayımlıyorsunuz şarkılarınızı ama talep nasıl buna?

Rap müziğin maksadı protesto etmektir. Gençler de daha bir enejik olur, hareketli olur… O yüzden bizde de gençler daha çok rap dinliyor ve sevilir. 

- Azerbaycan'da da daha çok dijital platformlarda mı yaygın daha çok? Yoksa CD, kaset mi?..

Her dijital platformda. Ama daha çok YouTube aktif bizde. Sporty daha çok faydalı olur, çünkü Türkiye'den daha çok dinlenir diye daha çok aktif.

- Türk rapçilerden dinlendiğin, sevdiğin birileri var mı? Veya "bununla çalışsak şahane olur" dediğin birileri?..

Hiç öyle bir ey düşünmemişim ama tabii ki izliyorum, beğendiklerim var yani. Araf'ı teklif olsa neden olmasın?.. Patron'u daha çok beğenirim tarzını. Ben Fero, Ceza, Ezhel var…

- Ezhel'i beğenir misin?

Beğenirem.

- Öyle bir teklif gelse düet yapmak ister misin?

Tabi yaparım. Neden olmasın…

- Türkiye'ye, dünyaya, Azerbaycan halkına vermek istediğin bir mesaj var mı?

Herkes gibi standart olmasın ama barış arzu ederim. Herkese barış ve mutluluk arzu ederim.

- Koronavirüsten ötürü ne kadar mümkün tabi ama Türkiye'ye gelme planın var mı?

Türkiye'de dostlarım, arkadaşlarım yaşıyor. Hep soruyorlar "Neden gelmiyorsun", gelirim diyorum. Hep geldim aslında ama yine gelmek isterim.


 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU