İsrail bir kez daha hezimete uğradı: 156 ülke, Batı Şeria'daki yerleşimleri yok saydı

Kabul edilen tasarıda Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki doğal kaynakların Filistin halkına ait olduğu ve İsrail tarafından kullanılamayacağı vurgulandı

Tepkilere rağmen İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimleri giderek büyüyor (Reuters)

İsrail’in Batı Şeria’daki fiili ilhakı, dün gece düzenlenen Bileşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında ezici çoğunluğun desteğiyle reddedildi.

Genel Kurulun mali işlerden sorumlu İkinci Komitesi’nde yapılan oylamada, BM üyesi 156 ülke İsrail’in Batı Şeria’daki fiili ilhakına itiraz ederek Yahudi yerleşimlerinin İsrail’in parçası olmadığını bildiren tasarıya onay verdi. Tasarıya İsrail’in yanı sıra ABD, Kanada, Marshall Adaları, Mikronezya ve Nauru itiraz etti. Avrupa Birliği üyesi 27 ülke ve Birleşik Krallık tasarıya destek verirken Avustralya, Brezilya, Haiti ve Honduras gibi ülkeler çekimser kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarıda, BM üyesi ülkelere Batı Şeria’daki yerleşimleri ve Doğu Kudüs’ü İsrail devletinin parçası olarak görmeme çağrısı yer aldı. Bu bölgelerdeki doğal kaynakların Filistin halkına ait olduğu ve İsrail tarafından kullanılamayacağı vurgulanan tasarıda, İsrail devletinin Filistinlilere ait yapıları yıkması kınandı. Belgede ayrıca, İsrail’in Filistin’in yanı sıra işgal altında tuttuğu Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ndeki doğal kaynakları sömürmekten vazgeçmesi istendi.

Kabul edilen tasarıyla BM üyesi ülkeler, İsrail’i Filistin’in kalkınma ve ihracat faaliyetlerine yönelik engelleme girişimlerinden vazgeçme çağrısı yaptı.

İsrail, yıllardır uluslararası toplumun yerleşimleri ülkenin bir parçası olarak görmesi amacıyla diplomatik çaba yürütüyor. BM Güvenlik Konseyi’nin 2016'da onaylanan 2334 sayılı kararı, İsrail'i 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra sürdürdüğü uluslararası hukuka aykırı yerleşim faaliyetlerini derhal ve tamamen durdurmaya çağırıyor.

Bugüne dek İsrail’in Filistinlilere ait doğal kaynakları sömürmesine karşı hazırlanan yaklaşık 20 tasarı BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bunlarla beraber İsrail işgaline ve yerleşimlerine karşı hazırlanan birçok tasarı da BM tarafından ezici çoğunlukla onaylandı.

İsrail ve ABD, dün kabul edilen tasarının taraflı olduğunu ve İsrail devletinin meşru varlığına zarar verdiğini savunurken, Filistin Yönetimi'nin BM temsilcisi 1967 öncesi sınırlara dönülmesi talebinin bir kez daha uluslararası toplum tarafından kabul edildiğini vurguladı. 


Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU